Kerkük'ün Kürt köylerinde Araplaştırma çalışması hız kazandı: Kürtler azınlık oldu

.

 Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yüzlerce ithal Arap, yıllar önce Kerkük’e yerleşerek bölgede kalıcı olmaya çalışıyor. Irak genelinde yapılacak nüfus sayımına katılmak için adres kayıtlarını Kerkük olarak değiştirmeye çalışan ithal Arapların, Kerkük'bağlı bazı köylerde çoğunluk haline geldikleri ifade ediliyor.

İthal Arapların Kerkük’e yerleşme sorunu devam ediyor. Irak’ta yapılması planlanan nüfus sayımı yaklaşırken, ithal Araplar sayım nedeniyle bölgede kalıcı olmaya çalışıyor.

Hewız Sadun, eşi ve dört kardeşi ile birlikte 5 yıldır Pırde’deki Zerdkî köyünde yaşıyor. Onlarla birlikte köyde 21 Arap aile bulunuyor. Zerdkî köyündeki ithal Araplar, önümüzdeki günlerde yapılacak nüfus sayımına katılarak bölgede kalıcı hale gelmeyi planlıyor.

Rûdaw’a konuşan Hewız Sadun, nüfus sayımı için isimlerini yazdırdıklarını belirterek, “Biz Anbar’dan geldik. 22 aileyiz ve buraya yerleştik. Buraya geldikten sonra fayda gördük. Bazılarımız hayvancılıkla uğraşıyor, bazılarımızın da çiftliği var, günlük işlerimizi yapıyoruz. İsimlerimizi kayıt ettirdik ama yeni gelenler henüz isimlerini yazdırmadı, sadece eskiler yazdırdı” dedi.

Rûdaw muhabiri Herdi Muhammed’in haberine göre, bazı bölgelerde numaralandırma çalışması tamamlandı ve alınan bilgiler sisteme eklendi.

Sürecin ilk günlerinde, tamamı Kürtlerden oluşan Zerdkî köyünde hayvancılıkla uğraşan 22 Arap aile kaydını buraya taşıdı. Tamamı Kürtlerden oluşan köyde şu anda Kürtler neredeyse azınlık durumuna düştü.

Uzun yıllardır yerinden edilen köylülerin bir kısmı geri dönerek topraklarına kayıt olmak ve nüfus sayımına katılmak istiyor.

Rûdaw’a konuşan Zerdkî köyü sakini Nader Muhammed, “Bu durum bir tehlike arz ediyor, bu yüzden Bibanî ve Salayi köylerindeki vatandaşlarımıza sesleniyorum, buraya geri dönün ve isimlerinizi yazdırın. Çünkü IŞİD bahanesiyle Kürtler dışında çok sayıda insan bu bölgeye yerleşti” dedi.

Zerdkî köyü sakini Sabah Muhammed de, "Bizler bu bölgenin asıl yerlileriyiz ve 1957 yılında yapılan nüfus sayımında kütüğümüz burada gözüküyor. Kürdistan’da veya dışındaki kentlerde yaşayan Kerküklü vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum, elinizden geldiğince buraya gelip adınızı yazdırın” çağrısında bulundu.

16 Ekim 2017 olaylarından bu yana, Arap çobanların sayısı anormal bir oranda arttı ve bazı köylerde sayıca yerli halktan daha fazla oldukları ifade ediliyor.

Rûdaw

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi