Kiev'de patlama sesleri duyuluyor, işgal devam ediyor

.

Gece saatlerinde Rusya sınırına yakın Sumi kentinde şiddetli çatışmaların yaşanmasının ardından yerel yetkililer, yakınlardaki Konotop kentinin kuşatıldığını ve Rusya birliklerinin batıya, Kiev'e doğru yola çıktığını açıkladı. Kiev’de de patlama sesleri duyuldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının üzerinden 24 saatten fazla bir süre geçti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, işgalin ilk gününde 137 Ukraynalı asker ve sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Başkent Kiev'de sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi.

Bu sabah itibariyle Rusya birliklerinin, Ukrayna’ya yönelik işgali Belarus’tan güneye doğru, Kırım’dan kuzeye doğru, Rusya topraklarından da batıya doğru olmak üzere üç yönden devam ediyor.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kiev'i kuşatmak ve Karadeniz kıyısı boyunca bir kara koridoru oluşturmak yönünde bir stratejiye sahip olduğunu söylüyor.

Sumi, Konotop ve Kiev 

Gece saatlerinde Rusya sınırına yakın Sumi kentinde şiddetli çatışmaların yaşanmasının ardından yerel yetkililer, yakınlardaki Konotop kentinin kuşatıldığını ve Rusya birliklerinin batıya, Kiev'e doğru yola çıktığını açıkladı. 

Ukrayna ordusu, 60 Rusya taburunun Ukrayna'ya girdiğini belirtirken, çok sayıda Rusya tankının yanı sıra helikopter ve savaş uçağının da imha edildiğini aktardı.

Bu sabah: Kiev'de konutlara roket düştü

Kiev'de de bu sabah patlama ve siren sesleri birlikte duyulurken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy erken saatlerde yaptığı açıklamada, başkente “sabotajcı birliklerin” girdiğini söyledi. Başkan, saldırıların hem askeri hem de sivil hedeflere yönelik olduğunu aktardı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko da Kiev'de Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düştüğünü 3 sivilin yaralandığı açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise Kiev'e "korkunç roket saldırıları" olduğunu belirterek saldırıları eleştirdi. Kuleba Twitter'da yaptığı paylaşımda "Başkent en son bu tür bir şeyi 1941 yılında Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında yaşamıştı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna sınır birlikleri, güney doğudaki Zaporijya bölgesine de Rus güçler tarafından yerel saatle 04.25'te roketlerle saldırıldığını söyledi. Yetkililer, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu aktardı.

Kharkiv, Odessa ve Çernobil’de çatışmalar

Öte yandan ülkenin doğusundaki Kharkiv bölgesinde de yoğun cephe savaşı sürüyor. Benzer çatışmalar kuzey şehirlerinde ve güneyde de Karadeniz şehri Odessa’da devam ediyor.

Bir çatışma da gece saatlerinde Çernobil’de meydana geldi. Rusya birlikleri bölgenin kontrolünü ele geçirdi. ABD, Ukrayna askerlerinin rehin alındığını söyledi.

Rusya’nın 1986 yılında nükleer bir felaketin meydana geldiği Çernobil’in kontrolünü ele geçirmesinin ardından açıklama yapan Devlet Başkanı Zelenskiy Rus işgalinin devam etmesi durumunda benzer bir felaketin tekrar yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Twitter’da paylaştığı mesajında Zelenskiy, “Askerlerimiz 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye hayatlarını veriyor. Bu, tüm Avrupa'ya karşı bir savaş ilanıdır” diye yazdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da bölgede "başka bir ekolojik felaket" olasılığı konusunda uyardı.

  • NOT: Çernobil'deki “yasak bölge" santralin etrafındaki 32 km'lik yarıçaplı alanı kapsıyor. Santralin patlamayan diğer üç reaktörü 2000 yılı itibarıyla tamamen kapatıldı. Bölgedeki radyasyon seviyeleri 1986’daki sızıntısından bu yana tehlikeli derecede yüksek.

100 binden fazla insan evini terk etti

Rusya’nın işgali nedeniyle binlerce Ukraynalı yaşadıkları şehirleri terk ediyor. Pek çok kimse Polonya ve Romanya sınırına doğru gitmeye çalışıyor.

Ancak Ukraynalıların çoğunluğu ise ülkede kalmaya devam ediyor. Pek çoğu sığınaklara ya da yeraltı metro istasyonlarına sığındı. Ülkede eli silah tutan herkesin askere çağrıldığı bir genel seferberlik ilan edildi. 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, yaşananların ardından 100 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yaptırımlar ve protestolar

AB, Avustralya, Kanada ve Japonya; Rusya bankaları, şirketleri ve oligarklarını hedef alan bazı yeni yaptırımlar açıkladı. Batılı ülkeler Ukrayna birliklerine yardım ve askeri malzeme sözü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Vladimir Putin'i arayıp saldırıları durdurmasını istediğini söyledi. Macron görüşmenin “açık sözlü, doğrudan ve hızlı" olduğunu aktardı.

Ayrıca ABD, "NATO müttefiklerini güvence altına alma" amaçlı olduğunu söyleyerek Avrupa'ya 7 bin ek asker yönlendirdi.

Bunlarla birlikte Avrupa başkentlerinde Rusya karşıtı protestolar gerçekleştirildi. Bu gösterilerin bir kısmı da Rusya’da yapıldı ve 700’den fazla kişi tutuklandı.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü