Kızılay çadırlarının Ahbap'a satıldığının ortaya çıkması, Almanya'nın depremzedelere yönelik yardımlarında Kızılay ile iş birliğinin sorgulanmasına yol açtı.
Kızılay'ın, elindeki çadırları deprem bölgelerine bedava göndermek yerine yardım kuruluşlarına sattığının ortaya çıkması Almanya'da da geniş yankı buldu. Konuyla ilgili haberlerin Alman medyasına yansımasının ardından Türkiye'ye gönderilen yardımlarla ilgili tartışmalar patlak verdi.
DW Türkçe'nin haberine göre Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da afet bölgelerinde acil ihtiyaç duyulan çadırların Kızılay tarafından parayla satıldığı haberlerini duyduklarını, milyonlarca insan afetin acısını yaşarken Kızılay'ın kendisini zenginleştiremeyeceğini ifade etti.
Konuyla ilgili Alman epd Ajansı'na da konuşan Yeşiller Partili Lucks, bu tür haberlerin depremzedelerin öfkesini ve acısını daha da artırdığını belirterek "Türk Kızılayı'na yönelik söz konusu suçlamaların açıklığa kavuşturulması zorunludur. Çünkü afet yardımlarında Alman dernekleri bu kuruluşla iş birliği içinde. Dolayısıyla bu suçlamaların bizim verdiğimiz desteğe etkilerinin de olması gerekiyor" diye konuştu.
'BELEDİYELER VE STK'LARLA ÇALIŞILMALI'
Depremzedelerin desteklenmesi için Türkiye'ye gönderilen yardımlarda yerel aktörlere daha fazla odaklanılması çağrısı yapan Lucks, Alman İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının deprem yardımlarıyla ilgili iş birliğinde belediyeler ve sivil toplum örgütleriyle çalışmasının daha iyi olacağını kaydetti.
Yeşiller Partisi Meclis grubunun iç politika sözcüsü Lamya Kaddor da suçlamaların doğru çıkması durumunda bunun kişisel ve siyasi sonuçları olması gerektiğini belirtti, "Yardım sevkiyatlarının kötüye kullanılması alçaklıktır ve konunun en hızlı şekilde açıklığa kavuşturulması gerekir" dedi.