'Konuş sen nerelisin?' davasının ilk duruşması görüldü

.

Şırnak'ta taşımalı seçmenlere “Konuş, sen nerelisin?” şeklinde tepki gösteren Süleyman Salğucak'ın, yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, "Yargı sisteminin düştüğü bu düzeyden utanıyorum" dedi.

 Şırnak'ta 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Tümgeneral Ömer Keçecigil İlk ve Ortaokulu'nda oy kullanan taşımalı seçmenlere “Konuş, sen nerelisin?” şeklinde tepki gösteren 61 yaşındaki Süleyman Salğucak ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ve Tufan Ertaş hakkında açılan davanın ilk duruşması Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına tehdit/cebir/şiddet kullanarak engel olmak" iddiasından açılan davanın duruşmasında, Salğucak, Güngen, Ertaş ve avukatları hazır bulundu. Ayrıca DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan, Zeki İrmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti il ve ilçe yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azadî-TJA) üyeleri ile çok sayıda kişi de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

SAVUNMALAR YAPILDI

Duruşmada, haklarındaki suçlamaya yönelik savunmaları sorulan Salğucak, soruşturma aşamasında verdiği ifadesini tekrarladığını belirterek, suçlamayı reddetti. Ertaş, da aynı şekilde kendisine yönelik suçlamayı kabul etmedi.

Daha sonra savunma yapan DEM Parti İl Eşbaşkanı Güngen, suçlamayı reddederek halkın iradesine sahip çıkmak için bölgede bulunduğunu ifade etti. Partisinin de seçime katıldığına dikkati çeken Güngen, "O gün kafile kafile yüzlerce kişi farklı kentlerden oy kullanmaya geldi. Burada irade gaspı var. Birileri yasal kılıfla halkın iradesini engelledi. Bizler halkın iradesini korumak istedik” diye belirtti.

'YARGININ DÜŞTÜĞÜ DURUM UTANÇ'

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, müvekkili Salğucak'ın gösterdiği tepki ile ona yöneltilen suçlamanın utanç verici olduğunu ifade ederek, "'Konuş sen nerelisin?' sözünün neresinde tehdit, cebir ve şiddet var. Bu şehrin baro başkanı olarak, yargı sisteminin düştüğü bu düzeyden utanıyorum. Böyle bir iddianame olur mu? Böyle bir iddianame kabul edilebilir mi? Yargı mekanizmasının içinde bulunduğu hal korkunç vaziyettir" tepkisinde bulundu.

'ŞEHRİN İRADESİ GASP EDİLDİ'

Olayın yaşandığı okulda 7 bin 817 kişiden fazla insanın seçim günü Şırnak'a getirildiğini hatırlatan Dilsiz, şunları belirtti: "Bu şehrin iradesine el konuldu ve gasp edildi. Demokrasi böyle midir? Devletin herkese eşit davranması gerekiyor. Birileri seçim iradesini değiştirmek için her şeyi yapıyor. Onlar yargılanmıyor ama haklı ve demokratik tepkisini dile getiren Süleyman amca yargılanıyor."

Salğucak'ın avukatı Samet Ataman da, müvekkilinin bir yurttaş olarak haklı bir şekilde tepkisini gösterdiğini söyledi. Müvekkilinin 50 yıldır söz konusu okulun bulunduğu mahallede oturduğunu söyleyen Ataman, birçok kişi gibi Salğucak'ın da demokratik haklarını kullanarak tepki gösterdiğini belirtti.

Savunmaların ardından mahkeme, duruşmayı 12 Kasım'a erteledi. (MA)

Siyaset Haberleri

Peşmerge'ye Washington'da ödül
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları hanıma!
“Devlet”in barışı - Vahap Coşkun*
Fransa: İran'dan gelen tehdide karşı koymak için askeri imkanlarımızı kullandık
Bahçeli'den DEM Parti'yle tokalaşma yanıtı: Yeni bir döneme giriyoruz