Konvoydakiler Afgan değil Türk, açılan Taliban bayrağı değil Hizb-ut Tahrir’in bayrağı

.

Sosyal medyada Aydın’daki bir araç konvoyunda Afganlar tarafından Taliban bayrağı açıldığı iddia edildi. Tepkiler üzerine Aydın Emniyeti konunun araştırıldığını açıkladı. Aydın’daki düğün konvoyunun Afganlar ile Taliban ile bir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Konvoy dünyanın pek çok ülkesinde örgütlü olan ve hilafetin geri getirilmesini savunan şiddet karşıtı 60 yıllık Hizb-ut Tahrir grubu mensuplarının düğün konvoyu. Konvoydakiler Afgan ya da göçmen değil, Aydınlı Türk vatandaşları. Arabalarda açtıkları bayraklar ise Taliban bayrağı değil Hizb-ut Tahrir’in de kullandığı üzerine Arapça kelime-i tevhid yazan bayrak.

Aydın’da bir düğün konvoyundan çekilen görüntüler sosyal medyada şehirdeki Afganların Taliban bayrağı açarak düğün yaptığı iddiası ile dolaşıma girdi ve kısa sürede gündem oldu.

Görüntülerin gündem olmasının ardından Aydın Emniyet Müdürlüğü bir açıklama yayınladı ve şu ifadelere yer verdi:

“31 Temmuz 2022 günü saat 12.30 sıralarında sosyal medya üzerinden paylaşımı yapılan ilimiz sınırları içerisindeki bir düğün konvoyuna ait görüntüler ile alakalı gerekli araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Oysa ne konvoyu yapanlar Afgan’dı, ne de açılan bayraklar Taliban bayrağıydı.

Aydın’ın merkez ilçesinde Efeler’de çekilen görüntüler, silahlı eylemleri olmayan ve hilafeti savunan Hizbüttahrir’in mensuplarının düğün konvoyunda çekilmişti.

Açılan bayrak ise Taliban bayrağı değil, Arapça kelime-i Tevhid yazan bayraklardı.

Kelime-i Tevhid, aynı zamanda Taliban tarafından kullanılıyor olsa da başka İslamcı grupların ve Hizb-ut Tahrir’in  de kullandığı bir bayrak. Taliban’ın Kabil’i almasından sonra beyaz zemin üzerine kelime-i tevhid bayrağı Afganistan’ın da yeni bayrağı olmuştu.

Hizb-ut Tahrir nedir?

Hizb-ut Tahrir (Kurtuluş Partisi) 1953 yılında Filistinli Takiyyuddîn Nebhâni tarafından kurulmuş uluslararası bir siyasi parti.. Partinin adıyla bütünleşen amacı Hilafeti geri getirmek. Ama Raşidi Hilafet yani şûrayla seçimlerin yapıldığı İslam’ın ilk dönemlerdeki hilafet kurumunu geri getirmek ve Müslümanları bir İslam devleti altında buluşturmak. Ama parti, bunu yaparken şiddeti bir yol olarak kullanmayı reddediyor.. Bu yüzden aralarında Avrupa ülkeleri ve ABD’nin olduğu 40’a yakın ülkede örgütlü olan partinin 1953’ten beri kayıtlara geçmiş hiçbir şiddet eylemi yok. Hizb-ut Tahrir, Türkiye’ye 1960’ların başında girdi ve halen farklı şehirlerde dernekleri ve dergileriyle örgütlü bir yapı.

Kaynak: Serbesiyet

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap