Haber Merkezi - Geçtiğimiz gün itibarıyla Çin'deki vaka sayısı 77 bini bulan koronavirüsten ölenlerin sayısı 2600'ü aştı.
Çin'den sonra koronavirüs nedeniyle can kaybının en fazla yaşandığı ülkenin İran olması Türkiye'nin daha çok sınır komşusu kentlerde kaygıları arttırdı.
Resmi rakamlara göre 64 koronavirüs vakası tespit edilen İran'da, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı 12 olarak belirlendi.
İran'ın ardından Irak'da da görülen koronavirüs, sınır ülkeleri boyunca yayılmaya devam ediyor. Peki Türkiye'de virüsle ilgili son durum ne?
BBC Türkçe, Türkiye'nin resmi makamlarıyla yaptığı görüşmeler doğrultusunda 'Türkiye'de son durum ne' ve 'hangi önlemler alındı' sorularına yanıt aramış.
BBC Türkçe'nin 'Türkiye'de koronavirüs tanısı konmuş hasta var mı?' sorusuna, Sağlık Bakanlığı yetkilileri bugüne kadar ülkede koronavirüs bulaşmış hasta tespit edilmediği yanıtı verdi. Şüpheli durumlarla ilgili testlerin devam ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre dünyadaki birçok ülke gibi, Türkiye'de de vakaların görülmesi ihtimal dahilinde.
TÜRKİYE'DE VİRÜSE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?
Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturduğunu belirten Sağlık Bakanlığı virüsle mücadele kapsamında yaptıklarını şöyle sıralıyor:
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.
Önlemler kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durduruldu.
Başlangıçta Çin'den gelen yolcular için hayata geçirilen termal kamera ile tarama uygulaması, 5 Şubat'ta diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.
İran'la sınırlar da 23 Şubat itibariyle geçici olarak kapatıldı.
Sağlık Bakanı Koca aynı gün yaptığı açıklamada, "İran'dan Türkiye'ye yapılacak kara ve demiryolu geçişlerin durdurulduğunu, tüm uluslararası uçuşların tek taraflı ve geçici olarak askıya alındığını, Türkiye'den İran'a gidişlerin ise devam edeceğini" belirtti.
Muhalefetten sınırın kapatılmasında geç kalındığı eleştirileri geldi. Sağlık Bakanlığı ise eleştirileri reddetti.
Önlemler kapsamında; hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber de hazırlandı.
ÇİNDEN GELEN TÜRKİYE VATANDAŞLARININ DURUMU NE OLDU?
Çin'de yaşanan salgın nedeniyle Vuhan kentindeki Türk vatandaşları Şubat ayı başında, Türkiye'den gönderilen, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak ile tahliye edilmişti. Uçakla getirilen 42 yolcu ve mürettebat 14 gün boyunca, Ankara'daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kontrol altında tutuldu. Karantina 14 Şubat'ta bitti ve sonuçlar negatif çıktı. Bunun üzerine 42 kişinin tümü taburcu edildi.
İRAN'DAKİ TÜRKİYE VATANDAŞLARININ DURUMU NE OLACAK?
Türkiye makamları, İran'daki Türkiye vatandaşlarından ülkelerine dönmek isteyenleri, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda aldığı kararlarla Türkiye'ye getiriyor. Sağlık Bakanlığı, İran'dan dönecek tüm Türkiyelilerin 14 gün gözlem altında tutulacağını açıkladı.
VİRÜSE KARŞI NE YAPABİLİRİZ?
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Koronavirüs için de geçerli. Sağlık Bakanlığı bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:
El temizliğine dikkat edilmeli.
Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli.
Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı).
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.