Kremlin: Türkiye'ye S-400'ün ikinci partisini sevk etmeyi umuyoruz

.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’ye yeni S-400 sevkiyatı yapmayı umduklarını söyledi. Peskov, ABD'nin yaptırım politikasını da eleştirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemlerinin ikinci partisinin sevkiyatını gerçekleştirmeyi umduklarını söyledi. Peskov, NATO müttefiki Türkiye'nin S-400 kullanmasına sıcak bakmayan ABD için de "Yaptırım oyununu oynamayı sevdiğini biliyoruz, tek bir ülkenin dahi görüşlerini değiştirmesine yol açamadılar" dedi.

'YAPTIRIMLA GÖRÜŞ DEĞİŞMİYOR'

Yunanistan'da yayın yapan ANT1 televizyonuna konuşan Peskov, Rusya’nın Türkiye’ye S-400’ün yeni bir partisinin sevkiyatını yapıp yapmayacağına ilişkin soru üzerine, “Türk partnerlerimizle belirli bir anlayışa sahibiz ve bunu yapmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı. Peskov, ABD’nin yaptırımlarına rağmen Moskova’nın Türkiye’ye S-400 sevkiyatında özellikle neye ilgi duyduğu sorusuna karşılık da, “ABD’nin yaptırım oyununu oynamayı sevdiğini biliyoruz, her ne kadar hedeflerine hiçbir zaman ulaşamadıklarını da anlıyor olsak da… Tek bir ülkenin dahi görüşlerini değiştirmesine yol açamadılar. Ancak bizim politikamız çeşitli ülkelerle, özellikle de partnerlerimizle işbirliğine açık olmak” dedi.

'S-400'LER SALDIRI DEĞİL SAVUNMA AMAÇLI'

Sputnik'in aktardığına göre Peskov, sistemlerin saldırı değil yüzde 100 savunma amaçlı olduklarını, bu sebeple Yunanistan veya başka ülkeler için tehdit oluşturmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir önceki günlerde, "S-400 konusunda iki sistem için masaya oturuldu, anlaşmanın tüm parametreleri iki sistem içindi, birinci sistem oradan tedarik, ikinci sistem belirli alanlarda işbirliğini öneriyor. Bu işbirliği konularında adımlar atıldı, detayları çalışılıyor. Bu konuda somut gelişmeler oldu" ifadelerini kullanmıştı.

Moskova ve Ankara 2017 yılında Rus S-400 sistemlerinin sevkiyatına ilişkin bir anlaşma imzalamıştı. Türkiye böylelikle bu Rus savunma sistemini satın alan ilk NATO ülkesi olmuştu. Ankara’nın kararı NATO ve ABD’nin tepkisine yol açmıştı. Washington, Türkiye’yi sistemlerden vazgeçirmeye çalışmayı sürdürüyor. Ankara sistemlerden vazgeçmezken, Washington Türkiye'yi F-35 programından çıkardı.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü