Eğitimci ve Sosyolog Adnan Fırat Bayar, 2014 yılından bu yana Diyarbakır’da Kürdçe, Türkçe ve İngilizce eğitim yapacak özel okul açma girişiminden sonuç alamıyor.
Türkiye'de 2014 yılında Kürdçe eğitim verilebilmesine imkan sağlayan bir kanun kabul edildi ve okulların açılabilmesine dair usullerin de Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliği ile belirlenmesine karar verildi.
Yasa çıktıktan sonra Adnan Fırat Bayar da çok dilli eğitim veren okul açmak istediğine dair Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulundu ve ilgili esaslar hakkında bilgi edinmek istedi.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarda kendilerine okulla ilgili değil; özel kurslar, dil kursları, dil ve lehçe derslerinin açılış ve işleyişi ve denetim esasları hakkında yönetmelik sunuldu.
Aynı kuruma dah sonra yeniden dil kursu değil okul açmak istediklerini bildirdiklerini ancak kendilerine verilen yanıtın değişmediğini ifade eden Bayar, taleplerine yönelik CİMER’e yaptıkları başvuruda da kendilerine bir yönetmelik sunulmadığını söyledi.
Yönetmelik 10 yıldır hazırlanmamış
Çok dilli eğitime izin veren yasanın çıkarıldığı ancak bu okulların hangi esas, usul ve yönetmelik ile açılacağına dair bir çalışmanın yapılmadığını ifade eden Bayar’ın kamuoyuna şu açıklamada bulundu:
“Bir süredir Diyarbakır’da çok dilli eğitim yapacak (Kürtçe – Türkçe - İngilizce) bir okulun açılmasının uğraşı içindeyiz. Geldiğimiz noktada karşılaştığımız durumu, konunun ehemmiyetine binaen kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
2 / 3 / 2014 yılında 6529/11. maddeye eklenen ek cümlede, Türkiye’de konuşulan “yerel dil ve lehçeler” ile eğitim yapacak özel okullara izin verilmiştir. Keza bu maddede “Bu kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir” denilmiştir.
Biz de buna binaen ilimiz Diyarbakır’da Kürtçe, Türkçe ve İngilizce eğitim verecek bir özel okulun uğraşı içerisine girmiş, ilgili kimi bürokratik merciler ile yaptığımız görüşmeler neticesinde de şifaen bunun yolunun açık olduğu teyidini almıştık.
Projeyi somutlaştırma amacıyla en son biz (İl Milli Eğitim Müdürlüğünde bu programa dair bir yönetmelik bulunmadığı için) Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ile bir dizi yazışma içerisine girdik.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ile yaptığımız yazışmalarda bize verilen dönütte “Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesine ilişkin 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılabilecek özel kursların ve diğer dil kurslarında aynı maksatla oluşturulan dil ve lehçe derslerinin açılış, işleyiş ve denetim esasları” sunulmuştur.
Biz özel bir dil kursu değil, içinde Kürtçe eğitim - öğretimin de bulunduğu bir özel okul açma niyetinde olduğumuzu cevap olarak Genel Müdürlüğe bildirdik ve fakat Genel Müdürlüğün bize verdiği yanıtta yine bir değişiklik olmadı.
Böylece bir dil kursu için değil ve ama içinde Kürtçe’nin de bulunduğu bir özel okulu açmak için nasıl bir yönetmelik takip etmemiz gerektiğine dair bir bilgi tarafımıza sunulmadı.
(Keza bilgi edinme amaçlı olarak CİMER üzerinden de istek ve talebimizi ilettik ve yine ordan da bize verilen yanıtta konuya dair bir yönetmelik sunulmadı.)
Bu durumda şu soruyu sormak istiyoruz: Acaba bu program ile açılacak bir özel okula dair yönetmelik, esas ve usuller belirlenmemiş midir?
Çünkü bizim ulaştığımız sonuç, yasa olarak izni verilmiş ama hangi esas, usul ve yönetmelik ile açılacağına dair bir çalışmanın yapılmamış olduğu yönünde.
Yasada ifade edilen, “Bu kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir” kısmına dair bir çalışmaya ulaşamamış bulunmamızı bu şekilde yorumluyoruz. Bilgi ve takdiri kamuoyuna arz ederiz.”
Rûdaw