Kürdistan Anayasası tartışılıyor

.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı, uzun bir aradan sonra Kürdistan Bölgesi Anayasa taslağını görüşmek üzere Salı günü Parlamentodaki grup başkanları ve parti temsilcileri Kürdistan Bölgesi Anayasasına ilişkin görüşmelere başlandı.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı, uzun bir aradan sonra Kürdistan Bölgesi Anayasa taslağını görüşmek üzere Salı günü Parlamentodaki grup başkanları ve parti temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Anayasasına ilişkin parti temsilcileri arasındaki görüşmelere başlandı.

Edinilen bilgilere göre KYB, Goran, Yekgırtu ve Komel, “parlamenter sistemi” desteklerken KDP diyaloğa açık olduğunu belirtiyor. İslami partiler ayrıca, “İslam’ın anayasanın temeli olması gerektiğini” savunuyor.

Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwê) dışında Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm partiler, Kürdistan Bölgesi'nin kendi anayasasına sahip olması gerektiği konusunda hemfikir. Ancak, anayasa maddeleri üzerinde, özellikle de yönetim sistemi konusunda çelişkiler var.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) ve İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), “Parlamenter Sistemi” savunuyor. Bu partiler, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın parlamento tarafından seçilmesini ve başkanlığın bazı yetkilerinin sınırlandırılmasını öneriyor. Kürdistan Demokrat Partisi ise, başkanın halk tarafından seçilmesinden yana.

KYB Grup Başkanı Ziyad Cabbar, Rûdaw’a, “KYB parlamenter sistemi savunma konusunda hep öncü olmuştur. Şimdi de aynı görüşümüzü savunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Anayasa konusunda diğer bir öneri ise, İslami partilerden geliyor. Komel ve Yekgırtu’ya göre, Müslümanlar Kürdistan nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bu nedenle her iki parti, “anayasanın temelinin de İslam dinine dayanmasını” savunuyor.

Komel Grup Başkanı Abdulsettar Mecid, “"İslam yasamanın temel kaynağıdır ve İslam'ın değişmeyen ilkelerine aykırı hiçbir yasa kabul edilmemelidir" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), taraflar arasında çelişkiye neden olan tüm maddelerin görüşülerek açılabileceğini söylüyor. 

KDP Grup Sözcüsü Peşewa Hewramani, “Yönetim sistemi veya anayasa ilkeleri hakkında konuşmak için henüz çok erken. Öncelikle bir komisyon kurulsun, sonra bu hususlar ve diğer tüm anlaşmazlıkları tartışabiliriz” dedi.

2009’da hazrılanarak Parlamento’nun onayına sunulan anayasa taslak metni üzerinde tartışmalar yürütülmüş, ardından taraflar arasında yaşanan siyasi çelişkiler nedeniyle tamamlanmadan ertelenmişti.

Kürdistan Bölgesi hükumeti dördüncü kabinesi döneminde, 21 kişiden oluşan bir komisyon kurulmuş, bu komisyon hazırladığı taslak maddelerini Parlamentoya sunmuştu. 120 maddeden oluşan anayasa taslağının 74 maddesi üzerinde uzlaşa sağlanmıştı.

Parlamento Başkanlığı, bu yıl Şubat ayında tüm siyasi taraflardan anayasa hakkındaki görüş ve önerilerini tek paket halinde sunmalarını istemişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Parlamento Başkanlığı’na gönderdiği mektupta, anayasa konusunda tarafların görüşlerinin alınmasını ve bu konuda bir uzlaşmaya varılmasını istemişti.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi