"Kürdistan Bölgesi ile ihracatı 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"

.

 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Türkiye’nin de ihracatının önemli bir bölümü Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nedir. Biz burada sorunları giderip ihracat rakamlarımızın yeniden 20-30 milyar dolar bandına çıkarılmasını da önemli bir adım olarak önümüze koyduk, bunun çalışmalarını da yapacağız” dedi.

Diyarbakır’da 21 bin üyesi bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), 16 Meslek Komitesi için 54 kişiden oluşacak Meclis Üyeliği için 2 Ekim günü seçime gitti. Seçimde Mehmet Kaya’nın başkanlığındaki Yeşil Liste birinci çıktı.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, seçim sürecinde geçmişteki çalışmalarını bir bülten ile herkese duyurduklarını söyledi.

Hem DTSO üyelerine hizmet ettiklerini ve hem de Diyarbakır’da yaşanan sorunlara karşı duyarlı olduklarını anlatan Kaya, kentin dilini ve kültürünü koruma ve geliştirmeye yönelik birçok çalışmaya imza attıklarını, buna karşılık seçimlerde Yeşil Liste’nin yüzde 80 civarında oy aldığını belirtti.

“Neredeyse her yıl yeni bir belediye yönetimi ile çalıştık”

Kaya, geçmişte belediyelere atanan kayyumlar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara da değinerek, “Biz projelerimizin hayata geçmesi ile ilgili önemli çalışmalar başlattık. Ama seçim konuşmamda da söyledim; biz dört yıllık süre içerisinde biri seçilmiş, üçü atanmış dört tane belediye yöneticisi ile çalışmak zorunda kaldık. Neredeyse her yıl yeni bir yönetim ile çalıştık. Yani kamu yönetimi ile yerel yönetimdeki istikrarsızlık, bir devamlılığın olmaması ister istemez bizim projelerimizin de ağır yürümesine sebep oluyor. Çünkü Türkiye’de şöyle bir realite var; siz bir kentte bir şeyler yapacaksanız tüm kurum ve kuruluşlarla bir araya geleceksiniz” dedi.

Yeni dönem projelerini de anlatan Kaya, şöyle devam etti:

“Bizim ortaya koyduğumuz projeleri üç-dört başlıkta sayarsak, birincisi; Diyarbakır’ı bölgenin ticaret merkezi yapma konusundaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz ki burada lojistik merkezin hayata geçmesini sağlayacağız.

İkincisi organize sanayi bölgeleri, işte Silvan’da başlattık, onayını aldık. Urfa yolunda Karaçdağ Organize Sanayi Bölgesi projesini başlattık. Arsa tahsislerine başlıyoruz. Ergani’de bir tane gıda OSB kuracağız ve yine Urfa yolunda Karacadağ sanayi siteleri projesini de hayata geçireceğiz.

Bunun dışında ticaret merkezi derken özellikle kent içerisinde kalmış tekstil toptancılarından tutun gıda toptancılarına, yeni Hal’e kadar, bunları kent dışına çıkararak kentin yaşam kalitesini etkileyen unsurlar olmaktan çıkaracağız. Tabii bunları da büyük merkezlere dönüştüreceğiz. Yine belirtiyoruz; kentimizin kültürüne, diline, sporuna sahip çıkan üyelerimiz bize tekrar görev verdiler. Biz bunları geliştiren projelere devam edeceğiz.”

“Siyasi sorunlar Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin gelişmesini engelledi”

Diyarbakır’ın Yukarı Mezopotamya’nın önemli bir tarihi ve turistik kenti olduğunu vurgulayan Kaya, “Özellikle Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkileri geçen dönem iyi bir noktaya getirdik ama siyasi sorunlar bunun gelişmesine engel oldu. Biz bu konuda da önemli bir çaba sarfedeceğiz. Çünkü Diyarbakır’ın ihracatının yüzde 50’si Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nedir. Türkiye’nin de ihracatının önemli bir bölümü Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nedir. Bir burada sorunları giderip ihracat rakamlarımızın yeniden 20-30 milyar dolar bandına çıkarılmasını da önemli bir adım olarak önümüze koyduk, bunun çalışmalarını da yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır’da işsizlik Türkiye’nin iki katı”

Diyarbakır’da işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının iki katı olduğuna dikkat çeken Mehmet Kaya, işsizliğin azaltılması konusunda atmayı planladıkları adımları ise, şöyle sıraladı:

“Maalesef TÜİK verileri sağlıklı olmadığı için Diyarbakır’la ilgili rakamı tam ifade edemiyorum. Ama en az Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu biliyoruz. Bir de bölge, Diyarbakır, Urfa, Şırnak gibi illerimiz genç nüfusunun da en yoğun olduğu iller. Biz birkaç sektörde adımları hızlı atacağız. Nedir bunlar? İşte tekstil organize sanayi bölgesi kurduk. Şimdi orada Şubat ayına kadar 70’e yakın firma fabrika açacak ve 10 binin üzerinde bir istihdam sağlanacak. Aynı anda istihdamı iki katına çıkaracak ilave tekstil organize sanayi bölgesinin de onayını aldık, yakın bir zamanda orada da arsa dağıtımına başlayacağız ve toplam o bölgedeki tekstil istihdamını 30-40 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kent için önemli.

Bin 20 kişi istihdam edilecek

Genç nüfusa yönelik diğer bir çalışmamız özellikle çağrı merkezi, yazılım gibi genç nüfusa hitap eden sektörlerin gelişmesinde de önceliğimizi koyduk. Böylece gençlerimiz hem yazılım teknolojisi ile tanışacak hem de çağrı merkezlerinde güzel koşullarda çalışabilecek ki hemen Ekim ayında bir çağrı merkezini açacağız. Orada bin 20 kişi istihdam edilecek.

Bunun dışında önümüze koyduğumuz iki temel plan var. Biri odamızın bünyesinde kurulmuş sanayi mektebi ve girişimcilik akademisi gibi yerlerde gençlerimizin güncel teknolojiyi yakalayan çalışmalarına da destek olacağız. Diğer bir önemli çalışmamız da ki bu sene iddiamız şu; ilçelerimizde kadın kooperatifleri ile ilçesinde üretim yapıp ilçesinde kalacak bir çalışma başlatacağız. Yani insanlarımız kendi ilçelerinde küçük sanayi siteleri, orta ölçekli üretim tesisleri yaparak ilçelerinde kalacaklar, kente göç etmeyecekler, orada üretip, satıp gelir elde edecekler.”

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi