Rûdaw’da yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi Hükümetine bağlı Şehitler ve Enfal Mağdurları İşleri Bakanlığı ile Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı’nın feshi için Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
Başvuruyu yapan kişinin Halid Mustafa Hüseyin olduğu öğrenildi.
Mahkemenin bu iki dava üzerindeki ilk oturumu, 23 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirmesi bekleniyor.
Haberde dava dilekçelerinden birinde, Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı’nın, “Irak Anayasası’nda yer alan beş maddeye aykırı olduğu” iddiası ile feshi talep ediliyor bilgisi yer aldı.
Dava dilekçesinde anayasanın 103. maddesinin 1. ve 3. fıkralarına atıfta bulunuluyor.
Bu maddeler, vakıfların mali ve idari açıdan bağımsız olması ve Bakanlar Kurulu’na bağlanması gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca davada, anayasanın 2, 14, 37 ve 43. maddelerine de vurgu yapılıyor. Söz konusu maddeler ise, Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlerin hak ve özgürlükleri ile doğrudan ilişkilendiriliyor.
Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı’na dair yasa, 2007 yılında Kürdistan Parlamentosu tarafından kabul edilmişti.
Dava dilekçesinde, bu yasanın “anayasaya aykırı olduğu” iddia ediliyor ve parlamentonun farklı dini ve mezhepleri temsil eden bir otorite kurarak bunu Bakanlar Kurulu’na bağlaması gerektiği belirtiliyor.
İkinci dava Şehitler ve Enfal Mağdurları İşleri Bakanlığı ile ilgili
Kürdistan Bölgesi Şehitler ve Enfal Mağdurları İşleri Bakanlığı ile ilgili diğer diğer dava dilekçesinde ise benzer şekilde bu bakanlığı “anayasaya aykırı” olduğunu öne sürülüyor.
Şehitler ve Enfal Mağdurları İşleri Bakanlığı 2006 yılında çıkarılan 8 numaralı yasa ile kurulmuştu.
Başvuruda, Kürdistan Parlamentosu ve hükümetinin, mali ve idari açıdan bağımsız bir “Şehitler Kurumu” oluşturarak bunu Bakanlar Kurulu’na bağlamakla yükümlü olduğun ifade ediliyor.
Haberde yer verilen dava dilekçesine göre, davacı bu iddialarını Irak Anayasası’nın 104. maddesine dayandırıyor.
Söz konusu madde, bir “Şehitler Kurumu” kurulmasını ve bunun Bakanlar Kurulu’na bağlanmasını öngörüyor.
Dava dilekçesinde ayrıca, mevcut bakanlık isminde yer alan “Enfal” ifadesinin çıkarılması talep ediliyor.
Bu talep, “Enfal” kelimesinin Kur’an-ı Kerim’de geçtiği ve İslam’ın dini hükümlerine aykırı olduğu gerekçesine dayanıyor.
Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Hukuk İşleri Direktörü Şermin Behecet Hıdır, her iki davayla ilgili bilgi sahibi olduklarını ancak duruşmalara katılmayacaklarını belirtti.