Kürdistan-Türkiye petrol anlaşması üzerine

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki petrol anlaşmasının 50 yıl süremeyeceğini ifade etti.

Erbil (Rûdaw) - Enerji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Varol, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki petrol anlaşmasının 50 yıl süremeyeceğini ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Yrd. Doç. Dr. Varol, Erbil - Ankara arasında imzalanan petrol anlaşmasının bir garantisi olmadığını çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmediğini belirterek, şunları ekledi:

“Bilindiği gibi uluslararası anlaşmaların TBMM’den geçmiş olması gerekiyor. Ancak bu anlaşma geçmediği gibi ayrıntıları da bilinmiyor. Anlaşmanın uzun süreceğine inanmıyorum. Her an iptal edilebilir.”

Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Varol, petrol anlaşmasını dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından imzalandığını kaydederek, “RTE iktidarının Türkiye’de 50 yıl daha kalıp kalmayacağı belli değil. Belkide bir sonraki değişiklikte bu anlaşma gün yüzüne çıkacak” dedi.

Kürt illerinde petrol var mı?

Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Varol, “Türkiye’nin Güneydoğusu’ndaki petrol rezervi”yle ilgili ise şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin petrol rezervlerinin büyük kısmı Batman’dan başlayarak, Hakkari, İran ve Irak sınırındaki bölgelere kadar dayanıyor. Kürdistan Bölgesi’nin yaptığı gibi ciddi çalışmalar yapılmadı. Ama yine de iyi çalışmalar var. Oralarda petrol olduğu biliniyor. Ancak bu rakamlar öyle söylendiği kadar çok yüksek rakamlar değil.”

3-5 milyar metreküp doğalgaz

Güney Kürdistan’da gaz ve petrol rezervinin yüksek olduğuna dair söylemlere ilişkin olarak da Yrd. Doç. Dr. Varol şunları ifade etti:

“Gaz rezervleri olduğunu biliyoruz. İspatlanmış rezervler ve tahmini rezervler var. Şu anda görüne o ki çok büyük rakamlar yok. Bu yine de bu Erbil’in gaz ihraç edemeyeceği anlamına gelmiyor.

Yani basında yer aldığı gibi bütün Türkiye’nin gaz ihtiyacını karşılayacak ortada böyle bir gaz yok. Ama küçük miktarlarda olabilir. Yılda 3 ile 5 milyar metreküp olabilir. Bahsedildiği gibi yılda 20 milyar metreküplere çıkacağını zannetmiyorum.”

Türkiye yoksun bırakılacak

Enerji uzmanı, Erbil ve Tahran arasında enerji görüşmeler olduğuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Tahran ile Erbil arasında görüşmeler başladı. Henüz anlaşma imzalanmasa da görüşülüyorlar. Bu çok önemli bir gelişme çünkü. Erbil bunu uluslararası hukuka uygun bir şekilde yapmaya çalışıyor. Bağdat da onayladığı taktirde neden Erbil’in İran’a bir boru hattı olmasın?”

Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Varol, Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye’ye olan bağımlılıktan kurtulmaya çalıştığını ve bunu ikinci bir çıkış yolu olarak aradığını ifade ederek, şöyle dedi:

“Bence kısa bir zaman içinde Bağdat da onaylarsa Erbil petrolünün İran’a doğru çıkışı gerçekleşebilir. Bu da Türkiye’yi Irak petrolündn, Kürt petrolünden yoksun bırakabilir.”

Kurdistan Haberleri

Tarihin tekrarı
Yeni Nesil Hareketi’nden ‘Hükümete katılmayacağız’ açıklaması
Yeni Suriye yönetimi DSG'nin talebini reddetti
Kürt tiyatrocu Bavê Teyar, hayatını kaybetti
PWK: Kürt Milletinin Milli Lideri Şeyh Sait’e Yapılan Hakareti Kınıyoruz