Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli'nin "KÜRDİSTAN'DA kazanacağız" sözleri üzerine, Erdoğan gittiği her ildeki mitinglerde "Kürdistan" ifadelerini sert sözlerle eleştirerek, "Türkiye'de 'KÜRDİSTAN diye bir bölge var mı?' Buyurun ne diyorlar KÜRDİSTAN'DA biz kazanacağız. Sen Türkiye'yi terk et. Bizim KÜRDİSTAN diye bir bölgemiz yok" KÜRDİSTAN isteyenler Irak'a gitsinler.
Sayın ERDOĞAN 1 Mart'ta ARTVİN DE yaptığı seçim konuşmasında sözlerinin dozajını daha da artırarak "Bizim ülkemizde KÜRDİSTAN diye bir bölge var mı? Niye 'beka meselesi' dediğimizi anlıyor musunuz? İstiyorsanız Kuzey Irak'ta KÜRDİSTAN var, defol oraya git.
Biz, size bu toprakları böldürtmeyeceğiz" ifadesini kullandı .Bu sözler Kürtleri ciddi olarak incitiyor ve onurlarını kırıyorlar bu dil birleştirici bir dil değil.
Bu sözleri geçmişte Kürt var mı yok mu ? tartışmalarını bana hatırlattı. Ne yazık ki Kürtlerin kaderi hep İslam ülkeleri ile ilişkili.Dünya da 63 İslam ülkeleri var bunların 22'si Arap devletleri hiç biri KÜRDİSTAN'IN bağımsızlığını istemiyorlar. 635 ve 645 arasında Hz ÖMER' tarafından Kürtlere İslamiyet-i kabul ettirmeleri ile Kürtler uzun süre din ulusal kimlik önün geçip İslam'ın Arapça dili olması ile Ulusal uyanışı oldukça geciktirmiştir.
Sayın Erdoğan Irakta KÜRDİSTAN'A gitsinler söylemi KÜRDİSTAN'IN var olduğunun anlamındadır Geçmişte resmi tarih Kürtler diye bir halk yoktur dağlı oldukları için dağda yürürken KART KURT sesleri çıkardıkları için Kürt demişlerdi.
Şimdi gelim esas konumuza Kürdistan var mı? Kürdistan var efendim var .
Önce Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde Mecliste yaptığı konuşmalarını hatırlatalım.Erdoğan Mecliste Kürdistan vardır deyince AKKP sıralarında ALKIŞ ,MHP ve CHP sıralarında şiddetli itirazlar . Erdoğan MHP ve CHP ye, Meclis tutanaklarına ve Gazı Mustafa .Kemal Nutku okuyun ki, göreceksiniz KÜRDİSTAN vardır deyince AKP sıralarında ALKIŞ CHP ve MHP sıralarında itirazlar.
KÜRDİSTAN 1639 Kasri –Şirin anlaşmasıyla İran ile Osmanlı tarafından ilk sömürgeleştirip ikiye bölündü. 24 Temmuz 1924 Lozan anlaşması ile Irak ve Suriye pay alarak KÜRDİSTAN Kuzey,Güneyi,Doğu ve Batı olarak 4'e bölündü.
Tahmini olarak bu alan 580,000 km2 civarında.olup,yine tahmini olarak yüz ölçümü Kuzey 345,000 Güney 85,000 ve güney Batı 40,000 doğu 110,000km2 olarak bilinir.Buna göre nüfus olarak Kuzey yine tahmini olarak 25 il 30 milyon arsı,Güney 8 milyon Güney Batı 5 ile 6 milyon arası ve doğu Kürdistan ise 10 ile 12 milyon Kürt yaşadıklarını tahmin diliyor.Dolayısıyla bu coğrafi bölgenin adı KÜRDİSTAN'DIR:.
Heniz Gtrein' göre Türkiye,İran,Irak ve Suriye de 500,000km2 yi aşan bir KÜRDİSTAN coğrafyası var.(Kay.Avukatsız Halk Kürtler)
1526 Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransız Kral Fransuva'ya fermanında '',Ben ki Sultanlar sultanı, hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rum'un ve Dul kadir Vilayeti'nin ve Diyarbakır'ın ve KÜRDİSTAN'IN ve Azerbaycan'ın ve Acem'in ve Şam'ın ve Halep'in ve Mısır'ın ve Mekke'nin ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve bütün Arap alemin sultanıyım'
'.
Osmanlı kaynak ve belgelerinde "VİLAYET-İ ŞARKİYE " devlet adı olarak değil, coğrafi ve idari bakımdan "KÜRDİSTAN" adıyla anılan coğrafi bölge , hemen, hemen bütünüyle Osmanlı'ya bağlanmıştır.
1597 de"Şerefname" den sağlanan bilgilerle tamamlanan haritada 1609 tarihiyle gösterilmiş, Şemseddin SAMİ'IN ilk baskısı 1901 yılında yapılan ''KAMUS-U TÜRKİYE'SİNDE "KÜRDİSTAN diye ifade ediliyor.
1847 de Padişah Abdülmecit döneminde Osmanlı da Mustafa Reşit paşa KÜRDİSTAN eyaleti kurdu.
Ancak bu uzun sürmedi '''Bir süreden beri zorba ellerinde kalmış olan Kürdistan ülkesinin –Allaha şükürler olsun ki– Padişahın benzersiz gayreti ve ezici gücünün eseri olarak bu kez yeni baştan ele geçirilmesi başarıyla tamamlanmıştı''' denilmekte .
Yine 1861 de ise KÜRDİSTAN Valisi Kamil Paşa hazretleri diye ifade ediliyor (kay Haber Türk Pelin çift açık oturum Naci Kutlay Müfit Yüksel)
Yine KÜRDİSTAN " isminin coğrafi bölgeyi ifade etmek için kullanıldığını gösteren diğer bir örnek ise II. Abdülhamit döneminde basılmış 1877-1878'de Osmanlı Devletinin Ortaca'daki topraklarını gösteren haritadır.
Mehmet Tahir efendi Maarif vekili Y.Sultan Selim hazretleri İdrisi Bitlisi'ye yazdığı yazıda KÜRDİSTAN ahalisi diye ifade ediyor( 1924 Maarif Vekaleti Yine 1925 te İstiklal mahkemesinde Kürdistan ifadesi geçiyor..
En ilginç olanın da; Prof.Nikolay Marr (1865-1934) Göre Selçuklular döneminde, Türk-Kürt karışması yoğunlaştı ve Kürtler arasında hızlı bir Türkleşme yaşandığı, Arap baskısıyla uğraşmak zorunda kalan Kürtler için, kendileri için uygun bir yönetim düzeni yaratmıştı.
Ekonomik canlanma, Türkleşmeyi hızlandırıyordu. Kafkas dilleri üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan ünlü dil bilimci, kazıbilimci ve etnograf 12.yüzyıl karışması, "Türk ve Kürt kanının Selçuklular döneminde kitlesel bir karışıma uğradığını" ileri sürer ve şunları söyler: "Anadolu Türleri'nin, etnik ve kültürel yapılarının gelişiminde, toplumsal bakımdan onlara en yakın olan Kürtlerden etki almaları doğaldır".deniliyor 1
Tarihçi Claude Cahen 12.Yüzyıl Türk-Kürt karışmasına önemle, Malatya bölgesinden Batıya göçen Germiyan oğullarının, bir "Türk-Kürt topluluğu" olduğunu, "topluluktaki Kürtlerin zamanla Türkleştiğini" ileri sürer. Kay Metin AYDOĞAN Selçuklu Osmanlı Türk Kürt ilişkileri )
Sonuç olarak hepimizin yüreğinde beyninde yer eden ;Şanlıurfa HDP Milletvekili sayın Osman Baydemir, TBMM Başkanvekili'nin müdire hanım edası takınarak "Sayın Baydemir, KÜRDİSTAN neresi" sorusuna? Kalbini göstererek verdiği yanıtla siyasi hayatının en büyük saygın hareketini yaptı: "Aha şurası Sayın Başkan! Aha şurası! KÜRDİSTAN şurası!" diye en güzel ve anlamlı ifadedir diye düşünüyorum..