‘Kürdistan’daki projelerimizden dolayı Mısır’daki bazı projelerden çekiliyoruz’

Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Crescent Petroleum şirketi Kürdistan Bölgesi’ndeki doğalgaz üretimini 2023’a kadar 1 milyar Sm³ çıkarmayı amaçlıyor.

Haber Merkezi- Ortadoğu Petrol ve Gaz Analizi Merkezi’ne (MEES) konuşan Crescent Petroleum şirketi CEO’su Mecit Cafer, “Khor Mor gaz sahasında üretimi 400 milyon Sm³ artırmayı planlıyoruz. 2021’de 250 milyon Sm³ artırmayı düşünüyoruz. Ondan sonraki yıllarda ise yine 250 milyon daha artırmayı planlıyoruz ”dedi.

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi 2013 yılında doğalgaz anlaşması imzaladı. İmzalar atıldıktan sonra Reuters’e konuşan bir kaynak, Kürdistan’ın Türkiye üzerinden yapacağı doğalgaz ihracatının 2017 yılında başlayacağını söylemişti ancak son yıllarda yaşanan gelişmelerden dolayı projenin uygulanması ertelendi.

Kürdistan Bölgesi-Türkiye boru hattına ilişkin açıklama yapan Cafer, “Boru hattının gelişeceğini düşünüyoruz. Borunun istikameti ve güzergâhı belli, halihazırda amacımız Duhok’un ihtiyaçlarını gidermektir” diye konuştu.

Cafer, Duhok’ta bulunan elektrik santralinin günlük doğalgaz ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde 16 trilyon Sm³ doğrulanmış (kanıtlanmış) doğalgaz yedeği bulunmuyor, aynı zamanda 80 trilyon Sm³ mümkün doğalgazı var. Bu oran Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyacını karşıladığı gibi fazlası da yurtdışına ihraç ediliyor.

İhracat öncülüğüne ilişkin de konuşan Mecit Cafer, “ilk önceliğimiz Iraktır. Bu konuda biz de hemfikiriz ve Kürdistan hükümeti de aynı perspektifte konuya yaklaşıyor. Öte yandan elektrik pazarlama işlemleri de (komşu vilayetlere) devam ediyor. Burada yapacağımız birkaç şey var; ya doğalgazımızı kullanıp elektrik üretimimizi artırarak komşu kentlere göndereceğiz ya da doğalgazı kendilerine göndereceğiz. Bazı elektrik santralleri adeta doğalgaza susamış, buna Mansur santralini örnek olarak gösterebiliriz” diye konuştu.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde odaklanıyoruz

Crescent Petroleum şirketi Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerine odaklanmış durumda. Öyle ki yakında dünyada faaliyetlerinin azalması ihtimali üzerinde duruluyor. Bunun doğru olmadığını söyleyen Cafer, “50 yıldır bu sektörde çalışıyoruz. Hem bölgede hem de dünyanın birçok yerinde iş tecrübesine sahibiz. Ancak geçmişe nazaran Irak’a odaklandık, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’ndeki işlerimize daha fazla bağlı olduğumuzu söyleyebilirim. Irak’ın diğer kentlerinde olmasını umuyoruz” dedi.

Ortadoğu’nun en büyük şirketlerinden biri olan Crescent Petroleum doğalgaz şirketi 1971 yılında kuruldu. Söz konusu şirket aynı zamanda BAE’ne bağlı Dana Gaz şirketinin kurucusu ve en büyük hissedarıdır. Crescent Petroleum 30 yıla aşkındır Irak’ta faaliyet yürütüyor ve 2007 yılından bu yana da Dana Gaz şirketi aracılığıyla Kürdistan Bölgesi sınırlarında bulunan Çemçemal ve Kor Mor sahalarında faaliyet yürütüyor.

Crescent Petroleum, Mısır’da kendisine ait bazı projelerinin hissesini satışa sundu. Şirket müdürü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bir stratejik karardır, bunun arkasında mali bir sorun yoktur. Kanaatimce burada mesele nereye odaklanmamızla alakalıdır, şu anda güçlü konumumuz olan Kürdistan Bölgesi’ne odaklanıyoruz” dedi.

Mısır pazarına karşı aldıkları tutum ile Kürdistan pazarına gösterdikleri ilgi hakkında değerlendirmelerde bulunan Cafer, “Son dönemlerde denizde yapılan sondaj çalışmaları sonuçsuz kaldı. Borç sorunu da vardı. Her ne kadar borçlar oldukça azaldı ancak hala biraz var. Kürdistan Bölgesi’nde sıfır borç, çalıştığımızın karşılığını düzenli bir şekilde alıyoruz. Muhakkak bu durum yatırımcılar için çok önemli” diye konuştu.

Mısır’daki faaliyetlerini azaltarak Kürdistan Bölgesi’ne odaklandıklarının altını çizen Cafer şunları söyledi:

“Konuyu sadece teknik açıdan değerlendirmeyiz. Konunun bir boyutu da yedek kapasitesiyle alakalıdır.  Mısır’da bulunan yedek kapasitesi birkaç milyar Sm³ olduğu tahmin ediliyor ancak Kürdistan Bölgesi’nde trilyon Sm³ olarak hesaplanıyor. Bu nedenle ticari açıdan uygun olan yerlere odaklanmamız gayet sıradan bir durum.”

OPEC raporlarına göre Irak’ın kanıtlanmış yedek ham petrol kapasitesi 145 varili buluyor. Yıllardır çatışma ve iç savaşlardan dolayı sahalarda arama ve sondaj çalışmaları yavaş ilerliyor.

 Irak’ın birçok yerinde hala arama yapılmadığını ileri süren Crescent Petroleum CEO’su, tarih boyunca belirli yerlerden petrol çıkarıldığını ancak Irak’ın yedek petrol kapasitesinin çok üstünde bir yedeğe sahip olduğunu söyledi.

Rudaw

 

 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!