Kürdistan'dan uluslararası topluma: "IŞİD'lileri cezalandırdık"

.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Sorumlusu Dindar Zebari, Cenevre'deki toplantıda Uluslararası toplumun Kürdistan Bölgesi’nin IŞİD’lileri cezalandırma konusundaki çabalarından haberdar olması gerektiğini ifade etti.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Cenevre’de düzenlenen oturuma katılan Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, IŞİD teröristlerinin cezalandırıldığına vurgu yaptı. 

Dindar Zebari, Almanya ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, Uluslararası Kızılhaç ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri katıldı. 

"IŞİD'lilerin cezalandırılması için komisyon kuruldu"

Zebari, bu toplantıda BM’nin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesinin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Kürdistanlı yetkili açıklamalarında, IŞİD tarafından kaçırılanların akıbetinin tespit edilmesi ve örgütün işlediği suçların araştırılması için Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu’nun komisyon kurduğunu kaydetti.

"2 bin 916 dosya kayıt altına alındı”

Buradaki açıklamalarında Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin çabaları sonucu şu ana kadar bin 548’i kadın, 2 bin 869’u erkek olmak üzere 4 bin 417 kişinin kurtarıldığını söyleyen Zebari, IŞİD suçlarının da belgelendiğine dikkat çekti.

IŞİD'lilerin tutuklanmasına değinen Zebari, IŞİD’in işlediği suçlardan 5 bin 170’inin arşivlendiğini kaydederek, “2 bin 324'ün üzerinde dava yasal olarak sonuçlandırıldı ve 2 bin davanın soruşturması devam ederken, 2 bin 916 dosya da kayıt altına alındı” sözlerine yer verdi.

"Uluslararası taraflar, Kürdistan'ın çabalarından haberdar olmalı"

Ayrıca açıklamalarının devamında Kürdistan Bölgesi ile BM nezdinde kurulan ve terör örgütü IŞİD’in katliamlarını araştırma ekibi (UNITAD) arasındaki koordinasyona dikkat çeken Zebari, “Uluslararası taraflar, Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin teröristleri cezalandırmak için gösterdiği çabalardan haberdar olmalıdır” mesajında bulundu.

Kurdistan Haberleri

Öcalan sahneye neden davet edildi? Ne tür oyunlar dönüyor?
Komisyon: Kürdistan seçimleri başarılı ve şeffaf bir şekilde sona erdi
İranlı generale gazeteci Masih Alinejad'a suikast planı suçlaması
Diyadin’deki altın madeni projesi: 'Ekosistem için tehdit'
IŞİD tarafından kaçırılmıştı: Ezidi kadın, Urfa'da bir cezaevinde bulundu