Kürdistani Bölgeler Kurulu: Araplaştırma politikası nüfus sayımını tehdit ediyor!

.

Kürdistani Bölgeler Genel Kurulu Başkanı Fehmi Burhan, Kürdistan Bölgesi Yönetimi dışındaki Kürdistani bölgelerin Araplaştırma politikasının, bu bölgelerdeki genel nüfus sayımını tehdit ettiğini söyledi.

Fehmi Burhan düzenlediği basın toplantısında, “Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm siyasi güçler, Kürdistani bölgelerde genel nüfus sayımı yapılmasından kaygılı. Çünkü tarih boyunca yapılan tüm nüfus sayımların ardında siyasi amaç bulunmaktaydı.” dedi.

"Irak Hükümetinin, Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt vatandaşların ve siyasi güçlerin, Kürdistani bölgelerde genel nüfus sayımı yapılmasına ilişkin kaygılarını hafifletmek için çalışacağını umuyoruz.” diyen Fehmi Burhan, Kürdistan Bölgesi Yönetimi dışındaki Kürdistani bölgelerin Araplaştırma politikasının, bu bölgelerdeki genel nüfus sayımını tehdit ettiğini dile getirdi.

Kürdistani Bölgeler Genel Kurulu Başkanı, "Irak'ta genel nüfus sayımına 1957 nüfus sayımının esas alınmasını istedik.” ifadesini kullandı.

1957 nüfus sayımı

Irak’ta 1957’de gerçekleştirilen nüfus sayımına göre Irak'ın nüfusu 6 milyon 538 bin 199 kişi olup, bunun yüzde 16'sını Kürtler, yüzde 80'ini Şiiler ile Sünnilerin de aralarında bulunduğu Araplar, yüzde 2'sini ise Türkmenler oluşturuyordu.

Söz konusu nüfus sayımına göre Irak'ta Şii ve Sünnilerin de aralarında bulunduğu Arapların sayısı 5 milyon 18 bin 262 kişi, Kürtlerin sayısı 1 milyon 42 bin 774 kişi, Türkmenlerin sayısı 136 bin 806, Hıristiyanların sayısı ise 206 bin 202 kişiydi.

1957 nüfus sayımında Kerkük'ün nüfusunun çoğunluğunu 187 bin 593 ile Kürtler oluştururken, Araplar 109 bin 620, Türkmenler 83 bin 371 ve Hıristiyanlar 1605 kişiydi.

Kurdistan Haberleri

1990’lı yıllarda yakılarak boşaltılmıştı: Tarihi köye ‘Sit’ yasağı
Dersimlilere göre uzun yaşamın sırrı organik beslenmek ve kul hakkı yememek
Hasta Türkçe bilmiyor diye muayene edilmedi
Hakurk, Gare, Kandil ve Asos’a hava saldırısı
Ermenistan'da darbe hazırlığı iddiası: 'Zanlılar Rusya'da askeri eğitim aldı'