Kürt Feyili yazar Balsam Kerem, İsveç’in SmåLits Göçmen Ödülü'ne layık görüldü

.

 İsveç’te yaşayan Doğu Kürdistanlı kadın yazar Balsam Kerem Feyli İsveçce kaleme aldığı “Etkinlik Ufku”( The Event Horizon) kitabı 2021 SmåLit  Göçmen Ödülü'ne layık görüldü.

SmåLits Göçmen Ödülü'ne layık görülen genç kadın yazar Balsam Kerem, bu ödülü almaktan onur duyduğunu belirterek, romanda sürgünde yaşayan anne ve kızların yaşamından ilham aldığını belirtiyor.  

Feyli Kürtlerinden olan ve 1983’de Doğu Kürdistan’ın Îlam kentinde dünyaya gelen Balsam Kerem Feyli, 7 yaşında ailesi ile birlikte İsveç’e yerleşti.

Biskops Arnö'nün yazım okuluna ve Göteborg'daki Edebiyat Tasarımına katıldı. Bugün Rinkeby kütüphanesinde kütüphaneci olarak çalışıyor. İlk romanı The Event Horizon 2018'de yayınlandı. Genç kadın yazar Kerem’in ikinci kitabı Singularity “Tekillik” isimli romanı ise  4 Mart 2021'de yayınlanacak.

SmåLit Edebiyat Ödül töreni koronavirüs nedeniyle 3-6 Şubat tarihleri ​​arasında dijital ortamda online olarak düzenlenecek. 

Balsam Kerem’in babası Kamil Kerem Kürdistan’da tanınmış bir Kürt siyasetçi ve edebiyatçı. Irak Komünist Partisi’nin önemli liderlerinden olan Kamil Kerem,1956’da Bağdat’taki Feyli Kürtleri için kurulan okulda Kürtçe öğretmenliği yapmıştı.

Irak’ın Saddam Hüseyin rejiminin baskıları ve Feyli Kürtlere yönelik baskıları nedeniyle Kamil Kerem ailesi ile birlikte Sovyetler Birliği’ne oradan Afganistan’a göç etmiş 1990 yılında İsveç’e yerleşmişti.

Doğu-Güney Kürdistan sınırında yaşayan Feyli Kürtleri, hem Irak hem de İran rejimleri tarafından inançları nedeniyle bir çok kez katliama maruz kalmıştı.

Özellikle Saddam Hüseyin döneminde tüm Kürtler gibi Feyli Kürtleri de Enfal’de büyük katliamlar yaşadı. Şii Kürt olan Feyliler hem Kürt kimlikleri ve inançları nedeniyle büyük acılar yaşayan bir topluluk.

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi