KÜRT KAV Diyarbakır’da "Kürt Coğrafyasında İnanç Toplulukları" konferansı düzenleyecek 

.

Kürt coğrafyasındaki çok yönlü inanç sistemleri ve bu toplulukların İslami hâkimiyetin gölgesinde yaşadıkları zorluklar, 9-10 Kasım 2024 tarihlerinde Kürt Kav tarafından düzenlenecek bir konferansta masaya yatırılacak.

Diyarbakır’da yapılacak olan bu etkinlik, bölgedeki inançların tarihsel deneyimlerini ve kültürel varlıklarını irdelemeyi amaçlıyor.

Konferansa dört parça Kürdistan'dan inanç temsilcileri konuşmacı olarak katılacak.  

Konferansın ilk gününde, "İnançların Ritüel ve Nitelikleri" başlıklı oturumda, Doğu Kürdistan’dan din adamı Hemid Reza Hüseyin Şemsiniya, Duhok’tan Ezidi din adamı Hayri İbrahim Koro, Erbil Barosu Başkanı Eyad Kakeyi ve Sevdin Ocağı’ndan Ali Doğan gibi önde gelen isimler yer alacak. Moderatörlüğünü Sait Veroj’un yapacağı bu oturumda, inanç sistemlerinin ritüel ve kimlik özellikleri ele alınacak.

İkinci oturum ise "İnançların Coğrafyalarında Yaşadıkları" başlığıyla devam edecek. Yazar Eyub Kuxe Rustem Kerim, araştırmacı-yazar Nimet Emin Zehmetkêş, Laleş Kültür Merkezi Başkanı Seîd Cirdo Meto ve araştırmacı yazar Selahattin Ali Arik, farklı inanç topluluklarının yaşadığı bölgesel zorlukları tartışacak.

10 Kasım’da tüm konuşmacıların ve katılımcıların yer alacağı soru-cevap forumu ile konferans tamamlanacak. Moderatör Köroğlu Karaaslan, katılımcıların sorularını yönlendirerek interaktif bir tartışma ortamı sunacak.

Bu etkinlik, Kürt coğrafyasında çoğunlukla "İslam" başlığı altında ele alınan ancak kendilerine özgü inanç sistemlerine sahip toplulukların tarihsel, sosyal ve kültürel durumlarını daha yakından anlamak isteyenler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Kürt- Kav (Kürt Araştırmaları Vakfı) konferans hakkında duyurusu ve detaylar.;

KÜRT KÜLTÜR VE ARAŞTIRMA VAKFI KONFERANS

KÜRT COĞRAFYASINDA İNANÇ TOPLULUKLARI:

YARESANLAR, KAKEYİLER, REYA HEQİYE, ŞEBEKLER VE ÊZİDİLER

9-10 KASIM 2024 /DEMİR OTEL DİYARBAKIR

Ortadoğu’da Kürt toplumsal coğrafyasının inanç sistemini ‘İslamiyet’ ile tanımlamak, bir tür gelenek gibi işlemiştir. Politik ve akademik literatür, bu geleneğin doğrudan veya dolaylı partneri ve hatta bazı durumlarda üreticisi olmuştur. Oysa söz konusu coğrafya, tam olarak İslam şemsiyesine sığmayan pek çok inanç sistemlerine ve topluluklarına da ev sahipliği yapmaktadır. Aralarında belli paralellikler olsa da bu toplulukların her biri kendine özgü niteliklere sahiptir.

Ne var ki bu topluluklar genellikle daha büyük grup olarak ‘İslam’ şemsiyesinin gölgesinde kalmış ve hatta İslami siyasal rejimlerin dışlama ve tasfiye politikalarına maruz kalmışlardır. Bu kimliklerin her biri olumsuz tarihsel deneyimlerle yüklüdür.

Bu konferansta Kürdistan coğrafyasında bahse konu toplulukların öyküsü, temel tanımlayıcı nitelikleri, görünürlük düzeyleri ve biçimleri, İslami topluluklar ve siyasal rejimlerle karşılaşma-dışlanma biçimleri vb. ilgili toplulukların içinden ve akademik araştırmalar perspektifinden ele alınacaktır.

PROGRAM:

09 KASIM 2024

•Açılış

•1. Oturum (10:00 ile 13:00 arası) İnançların ritüel ve nitelikleri

Konuşmacılar:

Hemid Reza Hüseyin Şemsiniya- Doğu Kürdistan- Din adamı.

Hayri İbrahim Koro- Duhok- Ezidi Din Adamı

Eyad Kakeyi- Erbil- Erbil Baro Başkanı. Av.

Ali Doğan. Seyit Seyfettin Piri Sevdin Ocağı Evladı.

Moderatör: Sait VEROJ

•2. Oturum (14:00 İle 17:00 arası) İnançların coğrafyalarında yaşadıkları.

Konuşmacılar:

Eyub Kuxe Rustem Kerim- Süleymaniye- Araştırmacı Yazar.

Nimet Emin Zehmetkêş- Doğu Kürdistan- Araştırmacı Yazar.

Seîd Cirdo Meto - Duhok- Laleş Kültür Merkezi Başkanı.

Selahattin Ali ARİK Araştırmacı Yazar.

Moderatör: Sait VEROJ

10 KASIM 2024

•Saat 10:00 - 13:00 arası ve 14:00 ile 17:00 arası tüm konuşmacı ve katılımcıların katılacağı soru cevap tarzında form yapılacaktır.

Moderatör: Köroğlu KARAASLAN

Kurdistan Haberleri

İRAN - Kürt kadın mahkum açlık grevinde
DİAYDER davasında 16 kişiye hapis cezası
ABD, İran'ın olası yanıt beklentisiyle Orta Doğu'ya F-16'lar konuşlandırdı
Komisyondan Kürdistan seçimlerinin sonuçlarına ilişkin açıklama
Cumhuriyetçilerin Kongre adayı Jerry Torres: ABD her koşulda Kürdistan'ı destekleyecektir