Kürt partilerden İran’a yanıt: Yerlerimizi terk etmeyeceğiz!

.

Rojhılatlı Kürt partiler, İran  Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani’nin kendileri hakkında sarfettiği sözlerin yeni olmadığını, İran’ın sürekli Kürt partilerin Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılması için “tehditler” savurduğunu belirtiyor.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Tahran'da bir araya gelen İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani “İran karşıtı silahlı gruplar” diye adlandırdığı Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi topraklarından çıkarılması çağırısında bulunmuştu.

Şemhani, “Irak hükümetini bu grupların Irak Kürdistan'ından çıkarılması için daha ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz. İran'ın söz konusu gruplara ve tehditlere karşı tedbirler almak zorunda kalmaması için bir an önce harekete geçmeliler” demişti.

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komeleya Zehmetkêşan a Kurdistanê) Peşmerge Güçleri Komutanı Osman Halili, “Şu ana kadar yerlerimizi terk etmemiz yönünde bize resmi herhangi bri talep veya tebliğat gelmedi. Bu nedenle yerlerimizi bırakmayacağız” dedi.

Şemhani’nin sözlerini değerlendiren Halili,  “İran her yıl Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden bu talepte bulunuyor. Bu yeni bir durum değil. Fakat şunu kesinlikle belirtebilirim ki bu sözler karşısında silah bırakacak değiliz. Zorla yerimizden çıkarılmazsak eğer buraları terk etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rojhılat Emekçi Devrim Partisi (Komele) Merkez Komite üyesi Abdullah Azerbar da İran’ın bu konuyu sadece bir baskı kartı olsun diye yine gündeme getirdiğini savundu.

Azerbar, “Yerlerimizi bırakmamız için herhangi bir talep olmadı. Bu konuyu yine gündeme getirmelerinin amacı ellerinde bulundurdukları baskı kartını kullanmaktan öte bir anlam ifade etmiyor. Daha önce de bu kartı daha çok seçim dönemlerinde kullanıyorlardı” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ile koordinasyon halinde olduklarını dile getiren Abdullah Azerbar, “Bir problem olduğunda diyalog yolu ile hallediyoruz. Rojhılatlı Kürt partiler şu ana kadar da Kürdistan Bölgesi hükumetini zora düşürecek herhangi bir adım atmamıştır” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) Siyasi İşler Ofisi üyesi Kemal Kerimi de, “İran bu konuyu daha önce defalarca gündeme getirdi. Hatta Meclise kadar taşındı ancak herhangi bir sonuç elde edemedi” diye belirtti.

Rojhılatlı partilerin 1983 yılında bu yana Kürdistan Bölgesi'nde ofis ve karargahları bulunuyor. Partiler, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü göz önünde bulunarak uzun yıllar eylemlerine ara verdi.

Buna rağmen Tahran yönetimi sık sık Kürt partilerin liderler kardorları, ofis ve karargahlarını hedef alıyor.

Kurdistan Haberleri

Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?
Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu: ABD kullanım izni vermişti