Kürt temsilciler Kişisel Statü Yasası'nın değiştirilmesini engelledi

.

Irak Parlamentosundaki Kürt temsilciler parlamento salonuna gitmeyerek Kişisel Statü Yasası’nın değiştirilmesini engelledi.

Bugünkü oturumun gündem maddelerinden biri Kişisel Statü Yasası’nda değişikliğin ikinci kez okunmasıydı.

Sivil toplum kuruluşları son iki ayda söz konusu yasasının çıkmasını engellemek için onlarca faaliyet ve eylem yürüttü.

Aktivist Sewsen Cebbar, Kurdistan24'e yaptığı açıklamada, Iraklı çocukların hayatlarını sekteye uğratacak Kişisel Statü Yasası'nda yapılan her türlü değişikliği reddettiklerini söyledi.

Protestolara rağmen Irak Parlamentosundaki Şii milletvekilleri değişikliğin ikinci okumasını gündeme getirdi.

Ancak Sünni milletvekiller, Kürt temsilciler ve bazı Şiiler toplantıyı boykot etti.

Değişikliği destekleyen Şii milletvekiller, söz konusu yasanın değişikliğine oy vermenin meşru ve ahlaki bir görev olduğunu iddia ediyor.

Kişisel Statü Yasası’nda değişiklik tartışmalı bir değişikliktir. 24 Temmuz'da parlamento, tasarı üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle değişikliğin ilk okunmasını erteledi, ancak ilk okuma 4 Ağustos’ta yapıldı.

Kişisel Statü Yasası Irak'ta 1959'dan bu yana yürürlükte ve Şiiler şimdi bu yasayı Caferi mezhebinin egemen olduğu bir yasa haline getirecek şekilde değiştirmek istiyor.

Önceki kanunda da evlenme yaşı 18 olarak belirleniyor, mahkeme dışında işlemlere izin verilmiyor ve erken evliliğe izin verilmiyor ancak yasadaki talep edilen değişiklikle yaşa bağlı kalınmıyor ve erken evliliğe izin veriliyor.

Hammurabi İnsan Hakları Örgütü yasayı reddederken, “Bu değişiklik, Anayasa'nın 14. maddesine aykırı olarak yasayı mezhepçilik temeline bağlama ve toplumsal bölünmeyi meşrulaştırma girişimidir. Kanunun Sünni ve Şii fetva meclislerine bağlanması Anayasa'nın 19-87-88. maddelerine aykırı olup yargının birlik ve bağımsızlığını tehdit etmektedir.” açıklamasını yapmıştı.

Kurdistan Haberleri

1990’lı yıllarda yakılarak boşaltılmıştı: Tarihi köye ‘Sit’ yasağı
Kürdistani Bölgeler Kurulu: Araplaştırma politikası nüfus sayımını tehdit ediyor!
Dersimlilere göre uzun yaşamın sırrı organik beslenmek ve kul hakkı yememek
Hasta Türkçe bilmiyor diye muayene edilmedi
Hakurk, Gare, Kandil ve Asos’a hava saldırısı