Kürtlerin bağımsızlık hayalleri her zamankinden daha uzak görünüyor

.

Çeviri Yusuf Kaynak

The Economist Middle East and Africa /Orta Doğu ve Afrika

Kürtlerin bağımsızlık hayalleri her zamankinden daha uzak görünüyor Kürtler didişirken, Irak federal hükümeti kontrolü yeniden ele geçiriyor

Otuz yıl boyunca Irak'ın geri kalanı öksürürken Kürdistan gürledi. Bölge, ülkenin en hızlı ekonomik büyümesine sahipti. Modern petrol kompleksleri, oteller ve otoyollar inşa etti. 2017'de yapılan referandumda bağımsızlık lehinde oy kullanılmasıyla geleceği parlak görünüyordu. Bu rüyada geçen altı yıl söndü. Genişleyen yerleşim yerlerinin üzerinde dönen vinçler, yarı bitmiş arazilerin üzerine park edilmiş durumda. Irak'ın başkenti Bağdat, artan güvenlik ve petrol gelirleri sayesinde toparlanırken, yöneticileri Kürdistan'ın özerkliğini yontuyor. 30 yıllık özyönetimin ardından Kürtlerin ekonomisi, sınırları, tartışmalı bölgeleri ve siyaseti büyük ölçüde yeniden merkezi kontrol altına alındı. Bağdat'tan gelişmeleri izleyen Batılı bir diplomat, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (KBY) güç kaybettiğini söylüyor: "Kürdistan projesinin başarısız olma riski var."

Kürtler büyük ölçüde kendilerini suçluyorlar. Batıyı yöneten Barzaniler ve doğuyu yöneten Talabaniler olmak üzere iki feodal aile arasındaki çekişme yoğunlaştı. 2017'den beri liderleri gücü, çatışan kişiliklere sahip daha küstah oğullara devretti. Barzanilerin Kürdistan Demokrat Partisi (kdp) ve Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği (puk) partileri azalan kaynaklar için mücadele ediyor. Bakanları, Bağdat'taki kabinede genellikle her birine karşı oy kullanır.

İkisinden daha zayıf olan puk, destek için açıkça Bağdat'a başvuruyor. Parti lideri Bafel Talabani, “Irak, Kürdistan'dan daha iyi” diyor. Batı'nın ısrarına rağmen, iki taraf, her iki tarafça da Peşmerge olarak bilinen ayrı güçlerini birleştirmeyi reddediyor. Birbirlerinin kadrolarına yönelik suikastlar yeniden başladı.

Kürt parlamentosunun son oturumu televizyonda çıkan arbedeyle sona erdi. Kürtlerin iç çatışmalardan hoşnutsuzluğu arttıkça, liderleri daha da baskıcı hale geliyor. Geçen yıl için belirlenen bir seçim en erken Şubat 2024'e ertelendi. Bir zamanlar Kürt bölgesinin alameti farikası olan medya özgürlüğü kısıtlandı.

Bağdat'taki Irak hükümeti, Kürtlerin 1991'de Irak'ın eski diktatörü Saddam Hüseyin'e karşı ayaklanmasının ardından kaybettiği gücü geri almak için bu rekabetten yararlanıyor. Bu yılın başlarında Yüksek Mahkeme, Paris'te uluslararası bir tahkim kararını kullanarak Kürt petrol satışlarını yasakladı ve Kürtlerin günde 450.000 varil petrol satışından elde ettikleri gelirleri ellerinden aldı. Kürt maaşları artık Bağdat'ın bölgesel hükümete ödediği aylık ödeneğe bağlı. Bir zamanlar Bağdat'tan uzak duran Kürt liderler şimdi sadaka istemek için başkente akın ediyor. Neçirvan Barzani, KBY başkanı olarak geçirdiği dört yılda Bağdat'a on resmi ziyarette bulundu; selefi ve amcası Mesud Barzani 15 yılda bir tane yaptı. Haziran ayında kabul edilen yeni bir ulusal bütçe kapsamında, KBY'nin herhangi bir eyaleti artık doğrudan Bağdat'tan fon talep edebilir. Bu, Talabanileri Barzani hakimiyetindeki KBY'den kopmaya ve bölgenin birliğini daha da baltalamaya teşvik edebilir

Bağdat hükümeti Kürtlerin sınırlarını da kontrol altına alıyor. KRG geçişlerine ve havaalanlarına muhafızlar yerleştirdi ve aslında ona kimin girip çıkabileceği konusunda bir veto verdi. Iraklı bir yetkiliye göre Talabaniler, İran'dan kaçak olarak getirilen araba ve sigaralardan elde edilen gelirleri hâlâ cebe indiriyor ama bu çok uzun sürmüyor. Türkiye'nin Irak'tan petrol alımını askıya alması, Kürtlere bu tür işlemlerden kazandıkları geçiş ücretlerine de mal oldu (uluslararası bir mahkeme, Türkiye'nin Irak'ın izni olmadan KRG'den petrol ithal ettiğine karar verdi ve Irak'a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödenmesine karar verdi).

Güneyde, Irak ordusu ve ona bağlı Şii milisler, 2017'deki referandumdan sonra Kürtlerden geri aldıkları tartışmalı topraklardaki hakimiyetlerini sağlamlaştırıyorlar. O referandum bugün yapılsaydı, Kürtler artık çoğunluk olmayabilirdi.

Belki de en zarar verici olanı, Irak devletinin yasal üstünlüğünü yeniden iddia etmesidir. Mayıs ayında Yüksek Mahkeme, Kürdistan'ın seçimleri erteleme kararını anayasaya aykırı ilan etti ve Kürt seçim komisyonunun Irak'ınkiyle değiştirilmesine karar verdi. Kürdistan, kaçak Iraklı aktivistler için sığınak statüsünü de kaybediyor. Geçen yıl Kürt güvenlik güçleri bir Amerikan düşünce kuruluşunda çalışan Iraklı bir araştırmacıyı tutuklayarak Bağdat'a teslim etti. KRG'nin resmi sektöründeki işverenlerin artık başkentten güvenlik izni almak için işe alımlara ihtiyacı var.

Kültürel olarak Bağdat'ın ilerlemeleri de bir bedel alıyor. Kürtler otuz yıl boyunca kendi dillerini desteklediler ve eski Baasçı Araplaştırma programını geri aldılar. Bir nesil Arapça konuşmayı unuttu. Ama geri dönüş yapıyor. Bir Kürt liderin oğlu, yerel bir üniversitede mezuniyet töreninde seyirciye Arapça hitap etti. Bağdat'la bağlar sıkılaşırken, Kürdistan'ın özel sektörü de artık bunu konuşmak için yeni işe alımlara ihtiyaç duyuyor. Ve güneylilerin akınına uğrayan boş mülkleri ucuza süpürdüğü için, Kürtlerin başkenti Erbil'deki mağaza vitrinlerine geri döndü. Bir Kürt risk danışmanı, "Araplar bir iş fırsatıdır" diyor. "Ama aynı zamanda bir tehdit."

Iraklı Arapların Kürdistan'daki etkisi artarken, Kürtlerin başkentteki kozları zayıflıyor. Merkezi hükümete hakim olan İran yanlısı Şii gruplar, Sünni Araplar ve Hıristiyanlar gibi Irak'ın diğer azınlıklarının yanı sıra Kürt liderleri de kenara itiyor. Bağdat'taki yetkililer, bir Kürt için vazgeçilmez olan Irak cumhurbaşkanının bir kukla kadar nüfuza sahip olduğunu söylüyor.

Kürtler bir zamanlar kurtuluş için Batı'ya bakmış olabilir. Batılı güçler, 1991 Körfez savaşından sonra onaylanmamış bir uçuşa yasak bölge ile bir Kürt güvenli sığınağı yarattı. Ancak Batı'nın ilgisi de azalıyor. Kürtler, Amerika 2003'te Irak'ı işgal ettiğinde uçuşa yasak bölgelerini kaybettiler. Ve Amerikalılar, Kürdistan'da Erbil'in 65 km kuzeyindeki Harir'de hâlâ bir hava üssü bulundurmalarına rağmen, Kürtler İran'ın Şii vekil güçleri onlara füzeler ve insansız hava araçları fırlattığında destek vermediklerinden şikayet ediyorlar. . Erbil'deki devasa yeni Amerikan konsolosluğu programın gerisinde kaldı. Batı'nın ataleti ittifakın gücü konusunda şüphe uyandırıyor, bir Kürt yetkiliyi endişelendiriyor.

Kürtlerin hala oynayacakları bazı kartları var. Erbil dışında barajlar, bir çimento fabrikası ve 5 milyar dolarlık bir gayrimenkul geliştirme projesi inşa etmeye hazırlanan Çinlilere tekliflerde bulunuyorlar. Kürtler, Batı'yı sarsmak için çok sayıda mülteci tehdidini de kullanabilirler. Kürdistan'ın merkezi Irak tarafından tamamen alınması, Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya bir göçü tetikleyebilir

Ancak Kürtlerin çoğu ümitsiz: Erbil'den bir analist "Irak'ta başka bir vilayet olacağız" diyor. Türkiye, İran ve Suriye'ye dağılmış yaklaşık 30 milyon Kürt için parlayan bağımsızlık ışığı sönmeye başlıyor.

Kaynak: The Economist

Çeviri Yusuf Kaynak

https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2023/08/17/the-kurds-dreams-of-independence-look-farther-off-than-ever

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap