Lavrov'dan Suriye mesajı: "Her şey çözülmedi"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarıyla ilgili değerlendirmelere yer verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pedersen ile Rusya'nın başkenti Moskova'daki görüşmesinden önce açıklamalarda bulundu.

Lavrov açıklamasında, İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarının daha önce sona erdiğini belirterek, "Her şey çözülmedi. İlerideki çalışmalarla ilgili her konuda anlaşılamadı ancak genel olarak toplantıyı çok faydalı ve verimli buluyoruz" sözlerine yer verdi.

Rusya'nın Astana Formatı garantörü olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı çerçevesinde anayasanın değiştirilmesi konusunda Suriyelilere yardımcı olmaya devam edeceğine dikkat çekildi.

"Kovid-19 salgını Suriye'deki insani durumu zorlaştırdı"

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de insani durumun yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zorlaştığını vurgulayarak, göçmen sorununun da henüz çözülmediğine işaret etti.

Ayrıca yapılan görüşmede Sergey Lavrov şu ifadelere yer verdi:

"Ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere yardımcı olma çabalarının yoğunlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu, özellikle Lübnan, Ürdün ve Türkiye başta olmak üzere göçmenleri kabul eden ülkelerin yükünü hafifletecek."

BM'den taraflara 'Daha saygılı' yaklaşım çağrısı!

Öte yandan Cenevre’de gerçekleştirilen Suriye Anayasa Komitesi toplantısında tarafların birbirlerine "daha saygılı" bir yaklaşım sergilediklerini belirten BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, "Taraflar ayrıca aralarında bazı ortak noktaların da bulunduğunu ifade ettiler. Bu elbette hala çok ciddi ayrılıkların olmadığı anlamına gelmiyor ancak bu nedenle aynı masaya oturup istişareler yürütüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Ortadoğu Haberleri

Türkiye’de neo-Nazi yapılanması “Ulusal Cephe” Zafer Partisi’ni destekliyorlar
Hamaney, Haniye suikastine karşılık olarak İsrail'e direkt saldırı emri verdi
ABD Dışişleri: Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesini desteklemiyoruz!
Meslek örgütlerinden AB'ye, Türkiye'de ifade özgürlüğü için mücadele etme çağrısı
ÇEVİRİ | James Jeffrey: ABD savaş sonrası Gazze’de çok uluslu idari yapı planlıyor