Haber Merkezi- Fransa'da başkent Paris de dahil yaklaşık 50 şehirde emeklilik reformunu protesto etmek için gösteriler düzenlendi. Fransa İçişleri Bakanlığı, eylemlere katılanların sayısının 800 bini aştı.
Kitlesel gösterileri bir başarı olarak nitelendiren sendikalar, katılımcı sayısının geçen yıl "Sarı Yeleklilerin” protestolarına katılanların sayısından daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Sarı Yeleklilerin protesto gösterilerinde katılımcı sayısı en fazla 282 bin olarak kaydedilmişti. Gösterilere Sarı Yelekliler de katıldı.
PARİS VE NANTES'DA POLİS MÜDAHALESİ BULUNDU
Paris'te Gare du Nord'da başlayan protesto yürüyüşüne katılanların korteji kent merkezindeki Republique Meydanı'na geldiği sırada, göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Ajansların geçtiği haberlere göre akşam saatlerine kadar 9 bin'den fazla eylemcinin üzerinde arama yapan güvenlik güçleri 31 kişiyi gözaltına aldı.
Fransa'nın batısındaki Nantes kentinde de güvenlik güçleri ve protestocular arasında çatışma çıktı.
Lyon ve Bordeux kentlerinde de göstericiler ve polis arasında küçük çaplı olaylar meydana geldiği aktarıldı.
SON YILIN EN YÜKSEK KATILIMLI PROTESTOLARI
Son yılın en yüksek katılımlı protestosu olduğu belirtilen genel grev nedeniyle geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Sadece Paris'te yaklaşık 6 bin polis görev yaptı.
Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "Anarşist ‘kara blok' veya Sarı Yelekliler gibi daha sert grupların” katılabileceği uyarısında bulunmuş ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı güzergahtaki mağazaların kapatılması talimatı vermişti.
HÜKÜMET REFORMU GERİ ÇEKMİYOR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisi yapılan bir açıklamada planlanan emeklilik reformundan geri adım atılmayacağını belirtti. Fransa Başbakanı Edouard Philippe'nin önümüzdeki hafta reform hakkında detaylı bilgi paylaşacağı bildirildi.
Emeklilik reformu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en önemli sosyal reformu olarak kabul ediliyor. Emekliliğe puan bazı getirilmesini içeren reformla, karışık emeklilik sisteminin birçok meslek dalı için özel düzenlemelerle basit hale getirilmesi amaçlanıyor. Ancak planlanan reformla, halihazırda 62 olan emeklilik yaşı daha ileri tarihlere çekilerek, insanların daha uzun süre çalışmaları öngörülüyor. Mevcut yasalara göre, bazı meslek gruplarının daha erken yaşlarda da emekliye ayrılması mümkün olabiliyor.
Kaynak: Artı Gerçek