Mahsa Jîna Amini’nin ölümünün ardından Doğu Kürdistan ve İran’da ülke çapında başlayan protesto gösterilerine kamyoncular da destek verdi. Kamyon Sürücüleri Sendikası’nın 10 günlük iş bırakma çağrısının ardından çelik ve otomobil fabrikalarındaki çok sayıda işçi de greve gitme kararı aldı.
Doğu Kürdistan ve İran’da hükümet karşıtı protestolar devam ederken, kamyoncular ülke çapında greve giderek kontak kapattı. Esfahan, Bandar Abbas, Qazvin ve Kirmanşah gibi birçok şehirde kamyoncular, sanayi işçilerinin protestolarını, oturma eylemlerini ve grevlerini desteklemek için kontak kapattı.
‘Devrimci ayaklanmaya kamyoncular öncülük ediyor’
Ekonomiyi felç etme potansiyeline sahip olduğu için kamyoncuların grevi İran İslam Cumhuriyeti’ne önemli bir eylem olarak nitelendiriliyor. Sosyal paylaşım platformu Twitter’da “devrimci ayaklanmaya kamyoncular öncülük ediyor” yorumu yapıldı.
Grev rejim için o kadar pahalıya mâl oldu ki, hükümet şimdiden sürücüleri işlerine geri döndürmek için fazladan yakıt sübvansiyonu vermeye başladı.
Otomobil fabrikaları da greve gitti
Kamyon Sürücüleri Sendikası’nın 10 günlük iş bırakma çağrısının ardından çelik ve otomobil fabrikalarındaki çok sayıda işçi de cumartesi günü işi bıraktı. Esfahan Steel Company, Alvand SarmaAfarin Incorporation, Morattab Car Manufacturing, Safe Khodro Car Manufacturing Company, Qazvin’s Pars Appliances Company’deki işçiler ve diğerleri hali hazırda grevde olan diğer birçok fabrikaya katıldı.
Son haftalarda, otomobil üretimi, ev aletleri, ağır sanayi, petrokimya, petrol, gaz, şeker kamışı vb. dahil olmak üzere birçok fabrikadaki işçiler greve gitti. İran’da yüzlerce esnaf ve işletme sahipleri de, karşı ayaklanmayı desteklemek için dükkanlarını kapattılar ve arka arkaya günlerce birçok kez greve gittiler.
ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri,16 Eylül’den beri 63’ü çocuk olmak üzere en az 448 protestocu öldürüldü. Gözlemci kuruluş 565’i öğrenci olmak üzere en az 18 bin 170 protestocunun tutuklandığını bildirdi.