Mardin, Siirt, Şırnak ve Hakkari'de 2 şirkete petrol arama ruhsatı

.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne Mersin ve Hakkari'deki sahalar, Derkim Poliüretan Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ise Mardin, Siirt, Şırnak illerini kapsayan sahalar için petrol arama ruhsatı verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün petrol hakkında müteallik kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, TPAO'ya Mersin'de denizde bulunan 2 bin 349 ve 39 bin 581 hektarlık alanlar için 8'er yıl süreyle, Hakkari'de karadaki 34 bin 705 hektarlık saha için de 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.

Derkim Poliüretan Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ise Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan 30 bin 701 hektarlık saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.

Geçtiğimiz günlerde Mardin’in Nusaybin ilçesinde petrol bulunmuştu.

Sondaj çalışması yapan TPAO Nusaybin ilçesinde ağır petrol keşfi gerçekleştirildiğini bildirmişti.

TPAO'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, yeni keşfe ilişkin, "Türkiye-Suriye sınırından yeni keşif. Mardin'in Nusaybin ilçesinin 32 kilometre doğusunda yer alan Günyurdu-1 kuyusundaki çalışmalarımız sonucunda 11,8 API değerinde ağır petrol keşfi gerçekleştirdik” ifadeleri yer almıştı.

45 yeni kuyu bulunmuştu

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde, Diyarbakır, Batman, Adıyaman ve Şırnak’ta üretilen petrol oranlarına ilişkin yeni bilgiler paylaşmıştı.

Dönmez, 2020 yılında bölgede ağırlıklı olmak üzere toplam 106 kuyu açtıkları bilgisini verdi.

106 kuyunun; 48'i üretim, 39'u arama, 19'u ise tespit kuyusu olduğunu belirten Dönmezi “Bu kuyularda toplam 236 bin 477 metre sondaj yaptık. Arama kuyularımızın 6'sı petrol, 7'si doğal gaz, tespit kuyularımızın 12'si petrol, 1'i doğal gaz ve üretim kuyularımızın ise 45'i petrol açısından olumlu neticelendi" dedi.

Diyarbakır’da 39 yıl önce açılan kuyuda çalışma

Diyarbakır’da 1982 yılında kapatılan Varınca-1 kuyusunda yeniden çalışmalara başlayacaklarını belirten Dönmez, “1982 yılında kapatılan Varınca-1 kuyumuzu, bugün yeni teknolojilerle yeniden değerlendirdik ve günlük 3 bin varilin üzerinde bir üretimle devreye aldık. Yatay sondajlarla da özellikle çatlak rezervuara sahip alanlarda üretimlerimizi artırıyoruz" bilgisini paylaştı.

Varınca, Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı bir köy. Diyarbakır’a 64 km, Hazro’ya 10 km uzaklıktaki Varınca'da çok sayıda petrol kuyusu bulunuyor.

Batman’da üretim 41 bin varili geçti

Bu yıl Nisan ayında Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akoba-1 kuyusu yakınında açılan dört yeni kuyudan da petrol üretiliyor.

Akoba ve Kocalar köylerinin yakınlarında açılan 4 sondaj kuyusunun yanı sıra TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün, bölgede sondaj arama çalışmalarını yaptığı kuyu sayısı ile 21’e çıktığı belirtliyor.

Batman Bölgesi’nde günlük petrol üretimi ise 41 bin varili geçti.

Adıyaman’da iki katına çıktı

Bakan Fatih Dönmez, Adıyaman'daki Karakuş sahasının da 1995 yılında üretimi sona eren kuyulardan biri olduğunu hatırlatarak, “Ancak yeni bir yöntemle kuyumuzu yeniden açtık ve bugünkü üretimimiz daha öncekinin neredeyse 2 katına çıktı” diye belirtti.

Cudi’de kaliteli petrol çıkıyor

Dönmezin’in açıklamasına göre daha önce arama-üretim yapılmayan Cudi'de bugün 35 API kalitesinde günlük 700 varillik petrol elde ediliyor.

Buradan çıkarılan petrolün kalitesi ile ilgili Dönmez, “Bunun ne denli kaliteli olduğunu sizler daha iyi bilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2020 yılında 22 milyon 269 bin 326 varil ham petrol, 457 milyon 826 bin 359 metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Petrol sahaları havadan tespit ediliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2018’denberi bölgede uçakla petrol kuyuların yerlerini araştırıyor.

Jeolojik yüzeysel çalışmaların yanı sıra sismik çalışmayı da kolaylaştıran uçaklar, “sismik alanları” tespit edip, yerçekimi farklılıklarını datalara yükleyerek kayıtları, petrol yatakları bulunup bulunmadığının tespiti için Arama Daire Başkanlığı`na gönderiyor.

Ankara'daki Arama Daire Başkanlığı da bu verileri değerlendirilerek, yeni açılacak petrol kuyuları için sondaj alanları tespit ediliyor.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, “Şemdinli'den Cizre'ye, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok  yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladıklarını” açıklamıştı.

Yüzde 76'sını TPAO, yüzde 24'ünü özel sektör üretiyor

Bu yıl ekim sonu itibarıyla 19 milyon 800 bin varil ham petrol ham petrol ürettiklerini dile getiren Bakan Dönmez, şu bilgileri paylaştı:

"Bunun yüzde 76'sını TPAO kalan yüzde 24'ünü ise özel sektör eliyle ekonomimize kazandırdık. Doğalgaz üretiminde ise toplam 347,3 milyon metreküp üretimi gerçekleştirdik. Bunun da yüzde 80'ini TPAO kalan yüzde 20'sini ise diğer şirketler üretti. Günlük ham petrol üretim ortalamamız ise 65 bin 328 varil olarak gerçekleşirken, 1.15 milyon metreküplük de doğalgaz üretimimiz oldu.”

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap