Kızıltepe’de 90’lı yıllarda ‘Bıçak Timi’ adı altında 22 sivilin öldürülmesi veya kaybedilmesinden sorumlu tutulan asker ve korucuların yargılandığı davanın düşürülmesinin ardından bir skandal daha yaşandı. Devlet bugüne kadar faillerin fiillerinin görevleriyle alakalı olmadığını söylerken, dosyanın düşürülmesi sonrası Mardin Valiliği’nin JİTEM sanığı korucuların avukatlık ücretini ödediği ortaya çıktı.
Kamuoyunda ‘Kızıltepe JİTEM Davası’ olarak bilinen, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992 ile 1996 yılları arasında gözaltında 22 sivilin öldürülmesiyle ilgili soruşturma 9 Eylül 2019’da verilen kararla kapatıldı.
‘Zaman aşımı’ gerekçesiyle davayı düşüren Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ‘örgüt yok’ diyerek, JİTEM’in varlığını reddetti, dördü asker, beşi korucu, dokuz sanık hakkında beraat kararı verdi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre yargılanan korucuların avukatlık ücretini Mardin Valiliği ödedi.
Gerekçe Cumhurbaşkanlığı kararı
Valiliğin yaptığı ödeme, Ankara Barosu’nun Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 29 Haziran’da yazdığı bir taleple açığa çıktı.
UYAP sistemine düşen tutanakta, Mardin Valiliği Hukuk Müşavirliği’nin Ankara Barosu’na 11 Mart’ta korucular Abdurrahman Kurğa, İsmet Kandemir, Ramazan Çetin ile Mehmet Emin Kurğa’nın avukatlarına ödenecek tutarın miktarıyla ilgili tereddüt yaşaması üzerine yazıldığı belirtildi.
Valiliğin ödenecek tutarın kendilerine bildirilmesi talebine karşı, Ankara Barosu’nun Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak, dosyada korucuların avukatlığını yapan isimlerin verilmesi istemine yer verildi.
Korucuların avukatlık ücretlerinin valilik tarafından ödenmesine dayanak ise 11 Ekim 2018’de yayımlanan 182 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren “Güvenlik Korucuları Yönetmeliği” gerekçe gösterildi.
‘Devlet sanıkların eylemini üstlenmiştir’
Dava avukatlarından Erdal Kuzu, devlet görevlilerinin karşı karşıya kaldıkları yargılamalarda müdafi ücretlerinin devletin ilgili birimleri tarafından ödendiğine dikkat çekti.
Kızıltepe JİTEM Davası’nın başından sonuna kadar devletin 22 köylünün kaybedilerek öldürülmesini üstlenmediği ve sanıkların fiillerinin görevleri ile alakalı olmadığı savunması içinde sonlandığını hatırlatan Kuzu, şöyle dedi:
Yaşanan bu olay bize gösteriyor ki; devlet sanıkların eylemlerini üstlenmiştir. Her ne kadar mahkeme zamanaşımı gerekçesi ile dosyayı cezasızlıkla sonuçlandırmış olsa da bu olayla birlikte devletin söz konusu kamu görevlilerinin cinayetleri işlerken, kamu görevini yerine getirdiklerini kabul ettiğini görüyoruz. Eğer ki; bu yargılamada kamu görevlileri görevlerinden dolayı bir yargılama geçirmemiş ise müdafi ücretleri neden devletin ilgili birimleri tarafından ödeniyor?
Hukuk devleti için skandal
“Biz bu dosyanın başından beri devletin failleri sahiplenmemesi durumunda sanıkların gerekli cezayı alacaklarını beyan ettik” diyen Kuzu, ancak gelinen aşamada dosyanın cezasızlıkla sonuçlandığını kaydetti.
Bununla birlikte devletin bu cinayetleri işleyenleri sahiplendiği ortaya çıkmıştır. Bu bir hukuk devleti için skandaldır. Bu davalar bugün mahkeme salonlarında kapatılmış olabilir ancak failleri halkın vicdanında mahkum edilmiş durumdadır.
Dava hakkında
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 1992-1996 yılları arasında gözaltında kaybedilmeler, köy boşaltmalar ve infazlara ilişkin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan JİTEM soruşturması, İstanbul merkezli yürütülen Ergenekon soruşturması sırasında “Aydos” kod adı verilen “gizli tanık” ifadeleri üzerine başlatıldı.
Dosyada, Kızıltepe’de öldürülerek kaybedilen 22 kişinin failleri olarak asker sanıklar emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan da yer aldı.
Korucular Abdurrahman Kurga, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir ile Mehmet Emin Kurğa da dosyada sanık olarak yer aldı.
Asker ve korucu dokuz sanık “Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve bu örgüte üye olmak, tasarlayarak insan öldürmek” suçlamalarından yargılanırken, iddianamede sanık askerlerin bölgede JİTEM’e bağlı olarak korucular ve itirafçılardan oluşan “Bıçak Timi” adında bir tim kurduğuna yer verildi.
Sanıklar, “PKK’li süsü verilerek” infaz edilen ya da kaybedildikten yıllar sonra çeşitli tarihlerde yapılan kazı çalışmalarında cesetleri bulunan 22 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.
Yıllar süren yargılamada Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 9 sanık hakkında “zamanaşımı” ve “örgüt olmadığı” iddiasıyla 9 Eylül 2019’da beraat kararı verdi.