Mardin'deki 9 kilise ve manastır UNESCO yolunda

.

Yazgı, "Tur Abdin" bölgesinde yaklaşık 69 manastır ve kilise bulunduğunu, bunlardan 9'unun geçen sene Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındığını hatırlattı.

Mardin'de UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) geçen sene Dünya Miras Geçici Listesi'ne aldığı "Geç Antik" ve "Orta Çağ" dönemine ait 4 kilise ve 5 manastırın daimi listeye alınması için protokol imzalandı.

Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 30 Nisan 2021'de eklenen Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesinin daimi listeye de kabul edilmesi için adaylık dosyası hazırlandı.

Midyat Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce imzalanacak iş birliği protokolü töreninde konuşan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, "Çok sayıda kilise ve manastırımız var. Bu sene inşallah 9'unu adaylık listesine koyacağız. Hedefimiz kalan 60'a yakın kilise ve manastırla ilgili dosyayı da hazırlayıp, UNESCO'ya adaylık için yollayacağız" dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ise sorumluluklarından birinin de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alması için tarihi varlıklarla ilgili adaylık dosyası hazırlamak olduğunu söyledi.

Yazgı, bu hazırlık çalışmalarının doğrudan Genel Müdürlükteki uzmanlar tarafından, çoğu zaman da UNESCO sözleşmelerinin temel anlayışına uygun olarak yerel paydaşlarla birlikte yürüttükleri yoğun bir çalışmanın sonucu olduğunu dile getirdi. 

69 manastır ve kilise

Yazgı, "Tur Abdin" bölgesinde yaklaşık 69 manastır ve kilise bulunduğunu, bunlardan 9'unun geçen sene Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındığını hatırlattı.

Dönem, özgünlük, bütünlük ve korunmuşluk durumları dikkate alınarak bu eserlerin seri adaylık için düşünüldüğüne işaret eden Yazgı, 6. ve 8. yüzyıllara tarihlendirilen ve ortak özelliklere sahip bu mimari eserlerin, çevrelerindeki üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturduğunu vurguladı.

Yazgı, "Ortodoks Süryani manastır mimarisinin en erken örnekleriyle kendine özgü bir mimari üsluba tanıklık etmektedir. Merkezi ve yerel idareler arasındaki iş birliğinin en güzel örneklerinden birini temsil edecek protokolün yürürlüğe girmesini takiben taraflar süratle gerekli çalışmalara başlayacaktır" dedi. 

Mor Gabriel Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün ise tarihi kilise ve manastırların UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi ile hak ettiği değere ulaşacağını düşündüklerini belirtti.

Bunların dışında da çok sayıda yapının aktif olarak kullanıldığını anlatan Ergün, "Çok kültürlülüğün günümüze kadar devam ettiği bu topraklarda değerlerimizi tanıdıkça uluslararası platformlarda bilinirliğimiz artacak. Süryani cemaati olarak bu yapılarımızın korunarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini umut etmekteyiz" dedi.

Konuşmaların ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin arasında protokol imzalandı.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi