Mardin’eki kazılarda Neolitik Çağ’a geçişin izlerini taşıyan bulgular elde edildi

Mardin’in Artuklu ilçesindeki Şika-Rika Höyüğü’ndeki kazılarda Neolitik Çağ’a geçişin izlerini taşıyan bulgular elde edildi.

 

Mardin Müze Müdürlüğü başkanlığınca başlatılan kurtarma kazısının bilimsel danışmanlığını ise Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş yürütüyor.

Kodaş, Şika Rika yerleşiminin ise hem Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’in başlarına hem de hemen öncesine yani Geç Epipoleolitik Dönem’e tarihlendiğini anlattı.

Kodaş, “Burası bölgede bulunan diğer yerleşimlere oranla çok küçük. Yapılar da daha küçük boyutlu. Burada Epipaleolitik Dönem’in daha geniş alanda tespit edilmiş olması tüm diğer çağdaş yerleşim yerlerinden farklı bir özellik sergiliyor. Mimarisi çok farklı. Yuvarlak yapılı binalar baskın. Yerleşimin mimarisi küçük boyutlu, 4-5 metre çapında yapılarla temsil ediliyor. Yarı gömülü dediğimiz, yüzeyin altına çok az gömülü şeklinde inşa edilmiş. Yapıların merkezinde birbirine yapışık bir şekilde inşa edilmiş 3 yapı bulunuyor. Merkezde büyük boyutlu yani kamu binası dediğimiz bir yapı, etrafında da küçük boyutlu evler var.

Neolitik Dönem’in kökenini oluşturabilecek Geç Epipaleolitik Dönem’e ait çok az veriye sahibiz. Bu nedenle Şika Rika 5 numaralı yerleşim ayrı bir öneme sahip. Neolitik Dönem’e geçiş hakkında yeni bilgiler elde etmemizi sağlayacak ve bölgenin neolitikleşme sürecine ışık tutacağına inanıyoruz.” dedi. (15.08.2024)

  

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap