Mardin’in Silueti İçin 240 Yapı Yıkılacak

.

Mardin’in mimari dokusunu bozan 240 yapının yıkılmasına karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapıların yıkımı için Mardin Valiliği’ne ödenek göndermesiyle ilk adım atıldı.

Güneydoğu’nun önemli turizm merkezlerinden olan Mardin’in siluetinin ortaya çıkarılabilmesi için yapılan çalışmalar yeni bir aşamaya geldi. Kentin siluetini bozduğu belirtilen 240 yapının yıkılmasına karar verildi. Yıkım için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaklaşık 10 Milyon TL ödenek gönderdi.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, yaptığı açıklamada, tarihi dokuların siluetini bozan görüntülerin ortadan kaldırılması için yoğun bir çalışma başlattıklarını söyledi. Tarihi yapıların her açıdan daha iyi görünmesi ve kentin tüm inceliklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Demirtaş, "Ülkemizin en önemli turizm şehirlerinden birisi olan Mardinimizi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbedecek ve turizm potansiyelini her geçen gün katlayan bir şehir statüsüne getirmek için çalışmalarımız aralıksız devam edecek" dedi.

Mardin Değerlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Beşir Güneş ise yıkımın ardından kentin gerçek siluetine kavuşacağına dikkat çekti. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Güneş, “Mardin'in siluetini bozan 240 yapı yıkılıp, altında ya da çevresindeki görüntü kirliliğine son verilecek ve o eski yapının güzelliği ortaya çıkacak. 2012'den bu yana, her yıl 2 milyondan fazla turist gelmeye başladı. Pandemiden hemen sonra bu sayı 5-6 milyona ulaştı. Bunların en büyük şikayetleri göz önünde bulundurularak, yeni yapıların ortadan kaldırılması, yeni turistlerin gelmesine vesile olacak. Bu yapılar yıkıldıktan sonra Mardin’in gerçek silueti ortaya çıkacak ve açık hava müzesi görünümünü alacak. Bu da turizmin daha fazla canlanmasına vesile olacaktır. Bundan Mardin esnafı da faydalanacaktır. Bazı eski yapılar var, bunların terasları kafe ya da apart otel olarak kullanılıyor. Burada turizm daha da canlanacak. Hem oteller hem restoranlar bundan faydalanacak, hediyelik eşya satanlar faydalanacak. Bu da ekonomik canlanmayı beraberinde getirecek” diye konuştu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizmci Doğan Şan da, yıkımın turizmi canlandıracağını savunanlardan. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Şan, kentin çehresinin değişeceğini düşünüyor. Şan, “O ucube yapılar yıkılıp, yerine Mardin'e özgü yapılar yapıldığı zaman çok fark edecek. Eski Mardin'in bir tane caddesi var. Herkes kenti o caddeden ibaret biliyor ama arka sokaklarına gittiğinizde çok pis, ucube, girilemeyen yerler var. Bu olduğunda en azından alternatif olacak ve insanlar o bölgeleri de ziyaret edecekler. Turizme de faydası olacak tabii. Ekonomik döngüyü de arttırır. O yapılar Muhtemelen hepsi işletmelere açılacaktır” diye konuştu.

Kentin tarihi kesimindeki bazı yapıların yıkımı için 2009 yılında da bir proje hayata geçirildi. Kentsel İyileştirme Kapsamında Avrupa Birliği Kalkınma Fonu'na sunulan ve onaylanan proje kapsamında 2 bin 500 beton bina yıkılacaktı. 6 Milyon Euro fon ayrılan projede 2010 yılına kadar sadece 40 bina yıkılmıştı. Proje daha sonra durmuştu.

Yeni proje kapsamında Birinci Cadde üzerinde yer alan tarihi binaların üzerine daha önce yapılan beton binalar tek tek yıkılacak. Yıkımın önümüzdeki hafta başlanması planlanıyor.

Mahmut Bozarslan / VOA

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap