Mikrobiyoloji uzmanı tarih verdi: Karantina ne zaman bitecek?

Koronavirüs salgını nedeniyle milyarlarca kişi eve kapanmak zorunda kaldı. Karantinanın ne zaman sona ereceği ise bilinmiyor. Aşının bulunması ve tedavide kullanılması ise en iyi ihtimalle bir ya da iki yıl sürebilir.

Haber Merkezi - Uzmanlar karantina koşullarının devam edebileceğini öngörüyor. Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, koronavirüse karşı dünya genelinde başlatılan eve kapanma uygulamasının 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceğine dair bir rapor açıklandığını söyledi.

Açık Radyo'da konuşan Badur, İngiltere'deki Imperial College tarafından matematiksel bir model üzerinden hesaplamalar yapıldığını ve hazırlanan raporda bu verilerden yola çıkarak koronavirüs salgınına karşı alınan eve kapanma önleminin 2021 yılının sonuna kadar aralıklarla devam edebileceği sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, koronavirüse karşı alınan tedbirler arasında yer alan eve kapanma uygulamasının, sadece salgının insanlara bulaşmasını engellemek ve sağlık sisteminin çökmesine engel olmak amacıyla yapıldığını, bu uygulamanın insanlarda bir bağışıklık gelişmesine yönelik etkisi bulunmadığına dikkati çekti.

İngiltere'de bulunan Imperial College tarafından Kovid-19 üzerine hazırlanan dokuz numaralı raporla, eve kapanmaların aralıklarla devam edeceğinin belirtildiğini dile getiren Badur, “Matematiksel bir model ile hazırlanan bu rapor ile biriken vakalar ve tıbbi yardım gerektiren komplike vakaların, sağlık sistemini tehdit altında tutmayacak bir düzeye inmesine bağlı olarak, eve kapanma uygulamalarının 2021 yılının kasım ayına kadar devam edeceği saptandı” dedi.

Türkiye'de tartışılan test konusuna değinen Badur, herkese test yapılmasının doğru olmadığını çünkü negatif çıkan testin birkaç gün sonra pozitif çıkabileceğini bu nedenle de testlerin bilimsel bir yaklaşımla yapılması gerektiğini ifade etti. Badur, “Hastalığın semptomlarını gösterenlere test yapmanız lazım. Bugün saptanan bir pozitif hastanın çevresindekilere test yapabilirsek bu en doğru yaklaşım olur” dedi.

Türkiye'de bazı gıdaların koronavirüse iyi geldiği söylentilerine de değinen Badur, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuya ilişkin bir rapor hazırladığını ve sanıldığının aksine tuzlu su, soğan, sarımsak, sivrisinek ısırması gibi etkenlerin virüsle ilgili bir etkisi olmadığının ortaya konduğunu söyledi. Aynı raporda havaların ısınması ile birlikte salgının da azalacağına yönelik söylemlere de değinildiğini belirten Badur, “Raporda havalar ısınınca enfeksiyonların görülmesi azalır mı sorusuna yönelik herhangi bir bulgu olmadığını aynı şekilde kar ve soğuğun da etkili olmayacağını belirtiyorlar” dedi.

Ahval

 

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!