Haber Merkezi - Muş Barosu Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han'ın cenazesine yapılan davranışı bir basın açıklaması ile kınadı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Almanya’nın Berlin kentinde 25 Şubat gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han'ın ailesi ve yakınları tarafından 29 Şubat Cumartesi günü havaalanından alınan cenazesi, Muş Belediyesi’ne ait cenaze nakil aracı ile memleketi Varto'ya ulaştırılmak üzere yola çıkarılmış. Polis arama noktasına takılan cenaze konvoyu, gerekçe gösterilmeksizin uzun bir süre bekletilmiş. Tekrar Varto'ya doğru hareket eden cenaze konvoyu bu kez Muş Belediyesi yetkililerinin talimatıyla Muş-Varto yolunda durdurularak, cenaze araçtan indirilmiştir. Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han’ın cenazesi, karşılanma konvoyunda bulunan bir pikap kasasına konularak Varto'ya ulaştırılmış. Varto ilçesindeki defin işlemine herkesin girmesine, yoğun katılımın tahriklere yol açacağı bahanesiyle izin vermeyen kolluk kuvvetleri, sadece yakın akrabalarının katılımı ile Zeynel Abidin Han’ın defnedilebileceğini belirtmiştir. Varto Belediyesi bünyesinde çalışan imamın Varto kayyımının talimatıyla cenaze namazını kıldırmaması üzerine Han’ın Varto Cemevi’ne getirilen cenazesi yakınları tarafından kılınan namazın ardından ilçe mezarlığa defnedilmiştir. Muş Barosu olarak insani yada hukuki bir hak ihlalinin olup olmadığı hususunda yapılan araştırma neticesinde olayın doğruluğu tespit edilmiştir.
Hukuk devletinin kurucu unsuru olan EŞİTLİK İLKESİ Anayasanın 10. maddesinde: "Herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ve devlet organları ve idari makamların bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun davranmak zorunda oldukları" açık bir şekilde hüküm altına alınmıştır.
Yine aynı şekilde Anayasanın DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ başlıklı 24. maddesine göre:" Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir; ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir."
Ayrıca Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin işlemleri Hakkında Yönetmeliği'nin 29. maddesine göre:"Cenazelerin kolayca ve usulü dairesinde belediye sınırları içinde nakline nezaret ve bu hususta gerekli cenaze nakil aracı, tabut ve benzeri donanımın temini belediyelerin görevidir. Belediyeler, bu görevlerini kendileri veya izin verecekleri özel şirketler vasıtasıyla yerine getirirler."
Muş Belediye Başkanlığı ve Varto Belediyesi Kayyımının ilgili mevzuat ve Anayasaya aykırı bu tutum ve davranışı hem hukuk devletini hem de kamu vicdanını yaralamıştır. Avukatlık Kanun'un 76. maddesi uyarınca en önemli görevi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak olan biz baroların bu duruma sessiz kalması düşünülemez. Muş Barosu olarak hukuka ve vicdana aykırı Muş Belediye Başkanlığı ve Varto Belediyesi Kayyımının hak, adalet ve nesafet kurallarına aykırı tutum ve davranışını KINIYOR, böyle hadiselerin bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.”