Metin Kemal Kahraman, Muş Valiliği’nin konserlerini “uygun bulmayıp” engellemesini, "Ortada bir yasaklama kararı yoktur; uygun bulmama vardır."
Muş Valiliği’nin Metin Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs’ta Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda vermek istediği konseri “uygun bulmadığı” için yasakladığı ortaya çıktı.
Muş Valiliği’nin 16 Mayıs günü telefonla konserin yasaklandığını bildirmesinden sonra, Metin Kemal Kahraman, yasak gerekçesini öğrenmek için Valiliğe başvurdu. Valiliğin dün gönderdiği yazıda, konserin “Öğretmen Evi Konferans Salonunda yapılmasının uygun olmadığı” yönünde karara yer verildi.
Ayrıca Metin Kemal Kahraman’a 16 Mayıs’ta telefonla konserin yasaklandığı bildirilmesine rağmen, Valilik yazısında, karar tarihi 17 Mayıs görülüyor.
Vali Yardımcısı Hasan Taş imzası ile hazırlanan Valilik kararında şunlar belirtildi:
“Muş organizasyon tarafından Valilik makamına sunulan ilgili dilekçe ile 17.05.2022 tarihinde saat 20.00’da Muş Öğretmenevi konferans salonunda Metin ve Kemal Kahraman adlı sanatçılar ile konser vermek istedikleri bildirmişlerdir.
İlgili dilekçenin tetkiki ile ilimiz öğretmenevinde faaliyet yapılmasının uygun görülmediği ancak belediye sınırları içerisinde herhangi bir mekanda yapılmasının uygun görüldüğü husununu; Bilgi ve gereğini rica ederim.”
Metin Kemal Kahraman adına dün (17 Mayıs) gece saatlerinde yapılan açıklamada "Ortada bir yasaklama kararı yoktur; uygun bulmama vardır” dendi.
Aynur Doğan konserindeki gibi, "uygun görülmemiştir"
Kahraman kardeşlerin açıklaması şöyle:
“Her şeyden önce dikkat çekmek isteriz ki, yasaklama kararı şifahen de olsa dün bildirilmesine rağmen belge bugünün yani konserin olacağı günün tarihini taşımaktadır.
“Belgede ilginç olan nokta "Bu faaliyetin, yani Metin & Kemal Kahraman konserinin Öğretmen Evi Konferans Salonunda yapılmasının UYGUN olmadığı, fakat istenirse belediye sınırları içinde başka bir yerde yapılabileceği" ifadesidir. Tıpkı Aynur Doğan konser iptal bildiriminde söylendiği gibi: "UYGUN görülmemiştir”.
“Valilik keyfi bir tercihle uygun bulmadı”
“Bu uygunluk meselesiyle söylenmek istenen şudur; "Ortada bir yasaklama kararı yoktur; uygun bulmama vardır."
“Yani Öğretmen Evi valiliģe bağlı bir kamu binasıdır ve valilik tamamen keyfi bir tercihle bize "Sizi bu mekana uygun bulmuyoruz; kamuya ait hiçbir yerde size yer yok. Ama isterseniz bu son dakikada gidip bir düğün salonunda konserinizi yapabilirsiniz." demek istemektedir. Peki kararın altında muhatap alınan kurum kimdir? Il Emniyet Müdürlüğü. Yani karar bir yasaklama değildir, ama gerekirse kolluk gücü aracılığı ile uygulanacaktır.
“Burada açıkca söylemek isteriz ki, bizler binlerce yıllık kadim bir dilin, kadim bir inanç öğretisinin talebeleriyiz. Hayatımız bu talebelikle geçti, bundan sonra da yaşadığımız kadarıyla böyle geçecek.
"Gayrı meşru olan tekçi, yasakçı hoyratlıktır”
“Şarkılarımız, kılamlarımız, beyitlerimiz, deyişlerimiz, masallarımız derin bir hafızaya dayanmanın gücüyle haklılık ve meşruiyet kazanır. Bu durumda gayrı meşru olan bu toprakların derin kültürel hafızasını böylesi keyfi yasaklarla toprağa gömme cüretini kamu görevi sanan bu tekçi, yasakçı, işgüzar hoyratlıktır.
“Bizim vergilerimizle finanse edilen her türlü kamu hizmetinden faydalanmak bizim de vatandaşlık hakkımızdır. Bizim vergilerimizle maaşı ödenen hiçbir kamu görevlisi kendi keyfine göre bizi gayrı meşru ilan edemez.
“Valillik neyi, neden uygun bulmadığını kamuoyu ile paylaşmalı ve bizleri zan altında bırakmamalıdır.
“Bu keyfiliği kanun yapmış zihniyeti kamuoyu önünde bir kez daha ayıplayıp şiddetle kınıyoruz.
“Bütün gücünü hakikatten ve sahicilikten alan sanat bu tür itham ve yasaklarla durdurulamaz. Başta Pir Sultan Abdal olmak üzere bunun tarihte onlarca örneği vardır. Gün olup devran döndüğünde geride kalan yine hakikat ve onun bayraktarı sanat olacaktır.”
Bianet