Mutasyona Uğrayan Virüs İçin Çalışmalar Başladı 

.

 

Ülke yönetimleri Corona virüsüne karşı geliştirilen aşıları bir an önce halka ulaştırmaya çalışırken, aşı firmaları da mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale geldiği açıklanan Corona virüsüyle ilgili yeni çalışmalarına başladı. Şirketler ilk elde mutasyona uğrayan virüsün geliştirdikleri aşıların etkinliğini düşürüp-düşürmeyeceğini belirlemeye çalışıyor.

Alman BioNTech şirketinin kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin Salı günü yaptığı açıklamada, aşının virüsün mutant varyantını durdurup-durdurmayacağını öğrenmek için iki haftaya daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Şahin, "Aşı 1.270'ten fazla amino asit içeriyor ve mutant virüste bunlardan sadece 9'u değişiyor. Bu, proteinin yüzde 99'unun hala aynı olduğu anlamına geliyor" dedi.

Moderna da CNN'e yaptığı açıklamada, aşılarının yeni varyanta karşı koruma sağlamasını beklediklerini, ancak bunu teyit etmek için gelecek haftalarda daha fazla test yapacaklarını bildirdi.

İngiliz ilaç firması AstraZeneca da geliştirmekte olduğu Corona virüsü aşısının virüsün İngiltere’de ortaya çıkan yeni türüne karşı da etkili olabileceğini bildirdi. Açıklamada mutasyonun etkilerinin tamamen anlaşılması için incelemelerin sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada yeni varyantın virüsten elde edilen ve aşıda kullanılan proteinin yapısını değiştirmiyor göründüğü kaydedildi.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen aşının sıcak iklimli ve düşük gelir seviyesindeki ülkeler için hayati olduğu görüşü hakim. Nakliyatı kolay olan aşının maliyeti de düşük. Aşı normal sıcaklıklarda uzun süre depolanabiliyor.

AstraZeneca’nın İngiltere ve Brezilya’da yapılan üçüncü faz klinik deneylerinin bu ay açıklanan sonuçlarına göre aşının iki tam doz halinde kullanılmasının yüzde 62, bir tam bir yarım doz halinde kullanılmasınınsa yüzde 90 koruma sağladığı belirtilmişti.

Reuters haber ajansı Hindistan’ın AstraZeneca’nın aşısının acil durumda kullanılması için gelecek hafta onay vereceğini bildirdi.

ABD’den İngiltere’ye yasak yok

Bu arada ABD’nin, şimdilik, virüsün mutasyona uğradığı İngiltere’den gelecek yolculara test veya sağlık taraması zorunluluğu getirmeyeceği öğrenildi.

Beyaz Saray Corona Virüsüyle Mücadele Görev Gücü bugün toplanarak ülkeye gelecek yolcuların İngiltere’den ayrılmadan 48 ila 72 saat içinde negatif test sonucu sunmaları gerektiğine dair düzenlemeyi görüştü.

Toplantıdan çıkan kararla ilgili bilgilendirilen kaynaklar, Reuters haber ajansına, yönetimin şimdilik böyle bir niyeti olmadığını söyledi.

Ancak havayolu şirketleri zaten kendi önlemlerini almaya başlamış durumda. British Airways, Delta ve Virgin Atlantic havayolları, İngiltere’den New York'a uçacak yolculardan test talep ediyor. 40’tan fazla ülke İngiltere’den uçuşları yasaklamış durumda.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci de mutant versiyonun Amerika’ya çoktan girmiş olabileceğini söyledi. Fauci PBS kanalında yaptığı açıklamada, ‘’İngiltere gibi bir yerde bu kadar yaygınken, Güney Afrika gibi yerlerde de mutasyonlar varken, uluslararasi seyahati de dikkate alırsanız, çoktan ABD'ye varmış olmasına şaşırmam. Araştırırsak buluruz'' dedi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise Corona virüsünün yeni varyantının ABD'de olduğuna dair bir bilgi bulunmadığını kaydediyor

Azar ve Fauci canlı yayında aşı oldu

Öte yandan ABD Sağlık Bakanı Alex Azar ve Anthony Fauci Corona virüsü aşısı oldu. Azar ve Fauci’ye, Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NIH) de geliştirilmesine katkıda bulunduğu Moderna aşısı yapıldı.

NIH’in Fauci'ye Maryland eyaletinin Bethesda kentindeki merkezinde yapılan aşılama, televizyonlardan canlı yayınlandı. NIH Direktörü Francis Collins ve bazı enstitü çalışanlarına da ilk doz aşılar verildi

ABD halkına aşıların güvenli olduğunu göstermek amacıyla canlı yayında kollarını sıvayan yetkililer, aşıya güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

Bu sürecin bir parçası olmaktan onur duyduğunu ifade eden ülkenin en kıdemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci, "Şu anda gördüğümüz şey, gerçekten eşi görülmemiş bir fenomene yol açan yıllarca süren araştırmaların doruk noktasıdır" dedi.

 

Sağlık Bakanı Alex Azar da aşıyı "olağanüstü" bir bilimsel başarı olarak nitelendirerek, iğne olduğu sırada aşıya tamamen güvendiğini vurguladı.

Dün de seçilmiş Başkan Joe Biden, canlı yayında Pfizer/BioNTech aşısını olmuştu. Ekim ayı başında Corona virüsüne yakalanan Başkan Donald Trump ise henüz aşı olmuş değil. Trump’ın, Beyaz Saray sağlık ekibinden gelecek tavsiyeye göre, doğru zamanı beklediği kaydediliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre en az 4 milyon 624 bin doz aşı dağıtılmış durumda ve 614 binden fazla kişiye de aşı yapıldı.

Ülkede can kaybı ve vaka sayısındaki tırmanış ise sürüyor. Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre vaka sayısı Pazartesi akşamı 18 milyonu aştı, can kaybı 320 bine yaklaştı. Sadece 21 Aralık’ta 1.696 can kaybı ve 190 binin üzerinde vaka kayıtlara geçti; 115 binden fazla kişi daha hastanelerde tedavi altına alındı.

ABD’de aşı olmak isteyenlerin oranındaki artış sürüyor. Son olarak USA Today gazetesinin Suffolk Üniversitesi ile düzenlediği ankete göre katılımcıların sadece yüzde 20’si kesinlikle aşı olmayacağını söyledi. Aşıyı en kısa sürede olacaklarını söyleyenlerin oranı yüzde 46, başkaları olana kadar bekleyeceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 32 oldu. 16 Aralık-20 Aralık arasında düzenlenen ankete 1.000 kişi katıldı.

 

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!