Napalm bombalarıyla vurulmuştu: Qeladize saldırısının üzerinden 50 yıl geçti

.

Bombardımanda çoğunluğu Süleymaniye Üniversitesi öğrencisi 163 kişi hayatını kaybetti, 300 kişi de yaralandı

24 Nisan 1974’te Irak ordusuna ait 4 savaş uçağı onlarca napalm bombasıyla Qeladize ilçesini vurdu. Bombardımanda çoğunluğu Süleymaniye Üniversitesi öğrencisi 163 kişi şehit düştü, 300 kişi de yaralandı.

Bombardımanda sivillere ait 200’den fazla ev, bina, hastane, okul, kamu kurumu ve çarşı hedef alındı.

Saldırıdan 8 yıl sonra 24 Nisan 1982’de Qeladize sakinleri katliam kurbanları için anma töreni düzenlerken, Baas rejimi askerleri anmaya katılanlara ateş açıldı. Açılan ateşte 2 kadın hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı, onlarca kişi de hapse atıldı.

Enfal Katliamlarının bir devamı olarak 1989’da Qeladize ve köylerinde yaşayan insanlar Erbil ve Süleymaniye çevresindeki toplama kamplarına yerleştirildiler. Daha sonra ilçenin çarşısı ve evleri yıkıldı, bölge yasaklı bölge ilan edildi. 1991 Ayaklanmasına (Raperin) kadar sivillerin bölgeye dönüşüne izin verilmedi. Raperin’den sonra bölge yeniden inşa edildi.

Kurdistan Haberleri

ABD Dışişleri'nden Kürdistan petrolü açıklaması
ENKS Sözcüsü: 'Kürt sorunu kongre bildirgesiyle çözülmeyecek'
Özerk Yönetim: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Suriye halkını temsil etmiyor
Suriye'de Kürtsüz 'Ulusal Diyalog Konferansı'ndan ne sonuç çıktı?
Suriye Ulusal Diyalog Kongresine davet edilmeyen siyasi taraflardan tepki