NASA, Mars'ın güney yarımküresinde “kuru buz” olarak bilinen katı formdaki karbondioksit katmanlarını görüntüledi.
NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı - MRO) adlı uzay aracı, Kızıl Gezegen'in güney yarımküresinde bulunan bir krateri görüntüledi.
Fotoğrafın kışın ortasında çekildiği ve 37 derece güney enlemine yakın bir krateri gösterdiği belirtildi. Görüntülerde, kraterin yüzeyinin “kuru buz” olarak bilinen katı formdaki karbondioksit ile kaplı olduğu görülüyor.
SICAKLIK -125 SANTİGRAT DERECEYE KADAR DÜŞÜYOR
Mars'ta kışları sıcaklık, özellikle kutup bölgelerine yakın yerlerde -125 santigrat dereceye kadar düşebiliyor. Bu durum, Kızıl Gezegen'in bazı bölgelerinde karbondioksit gazının donmasına ve yüzeylerde “kuru buz” olarak bilinen bir katmanın oluşmasına neden oluyor.
NASA'nın açıklamasına göre, bu kuru buz katlamanları, kutuplardan havanın ılımanlaştığı 50 derece orta enlem bölgelerine kadar görülebiliyor. Ancak yine de, kutuplara bakan ekvatora yakın yamaçlar daha az güneş ışığı aldığı için oralarda da küçük “kuru buz” parçaları hala olabiliyor.
Mars atmosferinin yüzde 95'i karbondioksitten oluşuyor. Mars'daki toplam karbondioksitin yarısı kutup bölgelerinde kuru buz halinde, diğer yarısı atmosferde bulunuyor.