Nasrallah: Artık Kırmızı Çizgimiz Yok

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in kendilerine saldırması durumunda karşılık vereceklerini söyledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in kendilerine saldırması durumunda karşılık vereceklerini söyledi.

Televizyon konuşmasında açıklamalarda bulunan Nasrallah, Hizbullah'ın 1 Eylül'de İsrail'in kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonun, geçen hafta Suriye'deki iki Hizbullah üyesine ve güneydeki silahlı iki insansız hava aracının operasyonlarına cevap olarak yapıldığını belirtti.

İsrail'i muhtemel saldırılarına karşı tehdit eden Nasrallah, "Saldırırsanız, en derinlerdeki noktalarınıza saldırı düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gecikmenin sebebine ilişkin ise Hizbullah'ın cevap mahiyetinde gece değil özellikle gündüz operasyon düzenlemeyi planladığını vurguladı.

Gerilim pazar günü karşılıklı atışlarla had safhaya çıktı

İsrail'e ait insansız hava araçlarının son günlerde sık sık Lübnan hava sahasına girmesi ve Hizbullah'a ait hedeflere yönelmesi, iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor.

Son olarak pazar günü Hizbullah, sınırın İsrail tarafına yönelik tanksavar ateşi açtı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan, sınırın İsrail tarafındaki askeri üsse ve araçlara yönelik bir dizi tanksavar atışı yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusunun saldırılara karşılık verdiği ve Lübnan'ın güneyindeki bölgeleri vurduğu ifade edildi.

Nasrallah: Artık kırmızı çizgimiz yok, İsrail'İn insansız hava araçlarını düşüreceğiz

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise grubun artık 'kırmızı çizgilerinin kalmadığını ve yeni bir aşamaya geçildiğini' dile getirdi.

Yeşil Hat üzerinde operasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Nasrallah, bunun 1948 toprakları üzerinde olduğunu en büyük kırmızı çizginin bu olduğunu belirterek "Artık kesinlikle kırmızı çizgimiz yok." dedi.

İran destekli örgütün lideri Nasrallah, sahadaki Hizbullah üyelerinin şimdiki odak noktalarının Lübnan hava sahasına giren İsrail insansız hava araçlarını hedef almak olduğunu söyledi.

"İsrail için Lübnan'da yeni bir dönem başladı. Artık istedikleri gibi Lübnan'ın hava sahasına insansız hava aracı (İHA) gönderemeyecekler, bu İHA'lar Hizbullah'ın seçtiği zaman ve mekanda düşürülecek." dedi.

Nasrallah, pazar günkü saldırılarının, İsrail'e, 'eğer bize saldırırsan, bütün sınırın, güçlerin ve yerleşim yerlerin risk altında' şeklinde bir mesaj içerdiğini kaydetti.

Nasrallah, geçmişte İsrail'e sadece Şeba çiftliklerinde karşılık verildiğini ancak artık bu tür ihlallere tüm Lübnan'da cevap verileceğini ve İsrail'in gönderdiği İHA'ların tamamı olmasa da bazılarının düşürüleceğini belirtti.

İsrail'in Lübnan'a saldırabilmek ve halkını da bu konuda ikna edebilmek için Hizbullah'ın elinde "hassas füze" imalathaneleri olduğu bahanesini uydurduğunu ifade eden Nasrallah, "Nükleer, kimyasal ve uluslararası kanunlara göre yasaklanmış silahlar üreten bir ülkenin gelip de 'Lübnan'daki direnişin elinde hassas füzeler ya da hassas füze imalathaneleri var.' deme hakkı yok. Üstelik bizim füze imalathanemiz yok. Bu, Netanyahu'nun Lübnan'a saldırmak için uydurduğu bir bahanedir." diye konuştu.

Lübnan Başbakanı, uluslararası toplumdan müdahale istedi

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri de Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan karşılıklı gerginliğin önüne geçilmesi için uluslararası toplumun müdahalesini istedi.

Başbakan Hariri, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği tanksavar saldırısı ve İsrail ordusunun buna verdiği karşılığı sonrası harekete geçti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Fransa Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Emmanuel Bone ile telefonda görüşen Hariri, uluslararası toplumun ülkesinin güneyindeki gelişmelere müdahale etmesini istedi.

Ülkenin güneyinde konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücünün (UNIFIL) de, gerginliğin önüne geçmek üzere ilgili taraflarla temaslar kurduğu kaydedildi.

İlk hadise 25 Ağustos'ta başladı

Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösünde, 25 Ağustos gece saatlerinde İsrail'e ait 2 insansız hava aracı düşmüştü.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, konuya ilişkin açıklamasında, "Gece saatlerinde yaşanan olay, Beyrut'un güneyindeki bir yeri hedef alan ve kamikaze İHA ile yapılan bir saldırıydı. Bu da düşmanın 14 Ağustos 2006'dan beri gerçekleştirdiği ilk eylemdir." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'in aynı gece Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bazı hedefleri vurması sonucu Hizbullah mensubu 2 kişinin öldüğü bilgisini de paylaşan Nasrallah, bunun karşılıksız kalmayacağını söylemişti.

Lübnan'ın doğusundaki Beka bölgesinde bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlığı'na (FHKC/GK) ait mevziler ise 26 Ağustos'ta gece saatlerinde üç hava saldırısıyla vurulmuştu.

İsrail Hizbullah'tan gelebilecek saldırıya hazırlanıyor

Bu arada İsrail ordusu, Suriye ve Lübnan'a düzenlediği saldırıların ardından bir karşılık gelebileceği endişesiyle tedbir almaya başladı.

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre ülkenin kuzeyindeki limanların çoğu kapatıldı.

Ordunun Hizbullah'ın bir saldırı başlatması ihtimaline karşı somut önlemler almaya başladığı ifade edilen haberde, yine ülkenin kuzeyinde ana yolların kapatıldığı ve ulaşımı kolaylaştırmak için tali yol açıldığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu da kuzeyde Suriye ve Lübnan sınırlarına yakın olan Kiryat Shmona Havaalanı'nın da ordudan gelen talimat üzerine kapatıldığını duyurdu.

Kuzey sınır bölgesinin neredeyse tamamen uçuşa kapatıldığı, deniz kuvvetlerinin alarm durumuna geçtiği ve topların buraya taşındığı belirtildi.

 

Ortadoğu Haberleri

Beyaz Saray: Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyoruz
Üst düzey ABD yetkilisinden Suriye'ye sürpriz ziyaret
Colani: İran'ın bölgedeki projesini 40 yıl geriye götürdük
HTŞ lideri Colani, BBC'ye konuştu: 'Suriye, Afganistan'a mı dönüşecek?'
'Suriye’deki toplu mezarlarda en az 100 bin kişinin cesedi var'