NATO Karargahı'ndaki 4'lü toplantıdan sonuç çıkmadı

.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Vilnius'ta bir araya geleceğini söyledi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO üyeliğine yönelik kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın 5. toplantısı, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahında yapıldı.

Toplantıda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın da aralarında bulunduğu bir heyet yer aldı.

NATO'nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, toplantının ardından konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İsveç'in NATO üyeliği hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır" dedi.

"Şimdi sıra İsveç'in ittifaka katılmasında"

Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını anımsatan Stoltenberg, "Şimdi sıra İsveç'in ittifaka katılmasında. İsveç'in tam üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenlik çıkarına olduğu konusunda hepimiz mutabık kaldık ve hepimiz bu süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlamak istiyoruz" dedi.

İsveç'teki protesto gösterileri

"Bugün İsveç'in üyeliğinin ulaşılabilir olduğunu bir kez daha teyit ettik" diyen Stoltenberg, İsveç'te Türkiye ve NATO karşıtı gösterilerin İsveç'in üyeliğini engellemeyi, "terörle mücadele işbirliğini bozmayı" ve NATO'yu zayıflatmayı amaçladığını söyledi.

TIKLAYIN - İsveç'te 'Kuran yakma' protestosu

Stoltenberg, Erdoğan ve Kristersson'le görüşecek

Stoltenberg, 10 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Vilnius'ta bir toplantı düzenleyeceğini kaydetti.

Fidan: Mevzuatın fiiliyata yansıması gerek

Bakan Fidan ise, "İsveç, mevzuat değişikliği bağlamında bazı adımlar attı. PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar, İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse, mevzuat değişikliğinin Türkiye için bir manası kalmıyor. Mevzuat değişikliklerinin şimdi fiiliyata yansıması gerekiyor" dedi.

Billstrom: Tüm taahhütlerimizi yerine getirdik

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da, "Tüm taahhütlerimizi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Görüşmelerde ilerleme sağlanmasını umuyoruz ama nihai kararı Türkiye verecek" diye konuştu.

NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz'da

İsveç ve Finlandiya geçen yıl NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci Nisan'da tamamlanırken, İsveç'in üyeliği Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle henüz onaylanmadı.

Macaristan daha önce, Türkiye'nin onay vermesi hainde kendilerinin de İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacağını duyurmuştu.

NATO Liderler Zirvesi, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü