Haber Merkezi- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldiği Suriye konulu dörtlü zirve sona erdi.
İngiliz Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada liderlerin İdlib'de dahil Suriye'de sivillere yönelik saldırıların durması gerektiği konusunda fikir birliğine vardığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca mültecilerin gönüllülük şartıyla güvenli bir şekilde geri dönüşlerini sağlamak için gerekli koşulların sağlanması ve terörle mücadelenin sürmesi için çalışılacağı belirtildi.
Erdoğan dörtlü zirveyle ilgili olarak "Gayet iyi geçti" sözlerini kullandı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de yararlı bir görüşme yaptıklarını, tüm fikir ayrılıklarına rağmen zirveyle ilgili iyimser olduğunu vurguladı.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO'nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişide sarsıntıya neden olduğunu fakat söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti.
Macron ayrıca "Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili belirsizliğini ulusal güvenliğimiz için çözmeliyiz," sözlerini kullandı. Macron Ankara'yı IŞİD'in uzantılarıyla çalışmakla suçladı ve bu hafta içerisinde Türkiye'nin bu belirsizliklere açıklık getirmesini beklediklerini vurguladı.
Macron ortak düşmanın terörist gruplar olduğunu fakat terörizmin tanımı noktasında masadaki herkesin hemfikir olmadığını ifade etti.
Macron "NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının teknik olarak mümkün değil ve Türk tarafından NATO zirvesi sırasında bu konuda bir açıklama bekliyoruz" dedi.
Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönünde yöneltilen bir soru üzerine Trump konu üzerinde görüştüklerini belirtti.
Trump, Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının Obama yönetiminin hatası olduğunu vurguladı. Trump "Bildiğiniz üzere Türkiye bizden Patriot almak istedi ama Obama yönetimi izin vermedi. Ancak başka bir sistem almak istediklerinde yeşil ışık yaktılar," sözlerini kullandı.
Miçotakis ile Erdoğan çarşamba günü görüşecek
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra'daki NATO toplantısında ikili bir görüşme yapacağı kaydedildi.
Yunan hükümet sözcüsü Stelios Petsas "her iki ülkenin iyi komşuluk ilişkileri içerisinde uluslararası hukuka saygı göstermenin yeni bir yolunu çizebileceği bir toplantı olmasını temenni ediyoruz," sözlerini kullandı.
Miçotakis, birkaç gün önce NATO müttefiklerinden Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmaya karşı üye ülkelerden destek isteyeceğini kaydetmişti.
Putin: Sovyetler Birliği yıkıldığı için NATO'nun genişlemesi anlamsız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin NATO'nun genişleme girişimlerini eleştirerek Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla Moskova'dan kaynaklanan bir tehdidin kalmaması nedeniyle bunun gereksiz olduğunu savundu.
Soçi'de askeri liderlerle bir araya gelen Putin, NATO'nun genişlemesinin kendileri için bir tehdit unsuru olduğunu ama güvenlik konusundaki ortak çıkarların bu gerilimi yeneceğini ümit ettiğini belirtti.
Stoltenberg: Türkiye ile görüş ayrılıklarını aşmaya çalışıyoruz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Baltık Planı konusunda Türkiye ile yaşanan sıkıntıları aşmaya çalıştığını belirtti fakat zirve sonuna kadar bir çözüm bulunamayabileceğini vurguladı.
Stoltenberg, "Suriye'deki YPG'nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları var. Ancak halihazırda hem Baltık ülkelerini hem de tüm müttefikleri korumak için planlarımız ve güçlerimiz bulunuyor." dedi.
Stoltenberg, NATO Liderler Toplantısı kapsamında Londra'da düzenlenen "NATO Engages" programında "2019 Liderler Toplantısı için Hazırlık" başlıklı oturuma katıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" değerlendirmesine katılmadığını vurgulayan Stoltenberg, "NATO'ya baktığınızda çözüm üretmeye devam ediyoruz. Her gün daha fazla birlikte hareket ederek ittifakın canlı olduğunu ortaya koyuyoruz." dedi.
Stoltenberg, ittifak hakkında görüş ayrılıklarının sıklıkla dile getirilmesinin NATO'nun güvenirliğini etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine ise "Kimse birliğimizi ve dayanışmamızı sorgulamamalı. Faaliyetler, sözlerden çok daha güçlü. Hakkımızdaki retorik çok kötü olabilir ancak özünde çok iyi işler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
'YPG'nin tanımı hakkında görüş ayrılıkları var'
ABD'nin YPG/PKK'nın da tehdit olarak yer aldığı plana karşı çıkması üzerine, Türkiye'nin de NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına ilişkin bir soruya ise Stoltenberg, "Suriye'deki YPG'nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları var. Ancak halihazırda hem Baltık ülkelerini hem de tüm müttefikleri korumak için planlarımız ve güçlerimiz bulunuyor." diye konuştu.
Polonya Devlet Başkanı Duda: Baltık Planı'nda çözüme ulaşmayı ümit ediyorum
Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'nın Baltık ülkelerinin korunmasıyla ilgili plana koyduğu blokajı görüştüklerini ve bir çözüme ulaşmayı ümit ettiklerini belirtti.
Trump: Herkesten çok Fransa'nın korunmaya ihtiyacı var
NATO Zirvesi için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, toplantı öncesi yaptığı açıklamada Türkiye'den övgüyle bahsederken, Fransa'ya ağır tepki gösterdi.
Trump, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u eleştirerek, bu açıklamanın "aşağılayıcı ve saygısızca" olduğunu söyledi.
Trump, "Herkesten çok onların (Fransa'nın) korumaya ihtiyacı varken NATO'dan uzaklaşıyorlar, bu beni şaşırtıyor" yorumunu yaptı.
"Türkiye'yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar" diyen ABD başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de iyi anlaştığını belirtti.
IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyonda Türkiye'nin ABD'ye çok yardımcı olduğunu ifade eden Trump, "Türkiye, daha iyisini yapamazdı, daha fazla destek veremezdi" dedi. Türkiye'nin, ABD'nin hangi amaçla operasyon düzenlediğini bilmemesine rağmen Amerikan ordusuna destek olduğunu sözlerine ekledi.
Erdoğan: NATO, YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmezse Baltık Planı'nın karşısında oluruz
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO müttefiklerinin YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı'na karşı çıkmaya devam edileceğini söyledi.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareketi öncesi açıklamada bulunan Erdoğan, "NATO kendini güncellemeli, YPG konusunda tavrımız değişmeyecek" dedi
Erdoğan: "Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, bizim NATO'daki dostlarımız eğer terör örgütü olarak kabul etmezse, kusura bakmasınlar, orada atılacak her türlü adımın karşısında oluruz." ifadelerini kullandı.
Esper: YPG'yi terör örgütü olarak tanımayacağız, bence NATO da öyle yapacak
NATO zirvesi öncesi, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye NATO'nun planlarını engellemekten vazgeçsin" çağrısında bulundu. Esper ayrıca ABD'nin, Türkiye'nin talebi üzerine YPG'yi terör örgütü olarak nitelendirmeyeceğini açıkladı.
Esper, Londra'ya uçuşunda Reuters haber ajansına röportaj vererek Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Esper Türkiye'nin Baltık ülkeleri ve Polonya'nın savunmasına yönelik NATO planının önünü tıkamaması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Euronews