Başkent Erbil'de 5 gazeteci ve aktivistin 6'şar yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ilişkin açıklamada bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Söz konusu karar nihai bir karar değildir. Yasalara göre, mahkum edilenler karara itiraz edebilirler” ifadesini kullandı.
Erbil Ceza Mahkemesi'nin 5 gazeteci ve aktivistin 6'şar yıl hapis cezası verdiği ve kamuoyunda infiale neden olan kararına değinen Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu.
"Karar, nihai bir karar değildir"
Neçirvan Barzani, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve insan hakları ilkelerine saygı duyduklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:
“16 Şubat 2021 tarihinde yargının gözaltında tutulan birkaç kişi hakkında tutukluluk kararı vermesi kamuoyunda endişeye yol açmıştır. Ancak söz konusu karar nihai bir karar değildir. Yasalara göre, mahkum edilenler karara itiraz edebilirler. Temyiz mahkemesi de insan haklarına, davacı ve sanıklara yasalara bağlı kalarak saygı çerçevesinde davayı bir kez daha gözden geçirme görevine sahiptir. Böylelikle herkes hakkının korunduğunu hissetmeleridir. Biz de bu sürecin takipçisi olacağız. Hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığına ve insan hakları ilkelerine saygı duyuyoruz. Hukukun üstü olması gerekiyor, hiç kimsenin veya tarafın yargıya müdahale etme gibi bir hakkı yoktur."
"Özgürlüğün de kötü kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz"
Gazetecilere ilişkin verilen yargı kararı ile ilgili açıklamada bulunan Neçirvan Barzani açıklamasının devamında şunları dile getirdi:
“Özgürlükler konusunda Kürdistan halkı asla taviz vermeyecektir. Özgürlüğün de kötü kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Demokrasi ve özgürlüğün korunması, kalıcı hale getirilmesi ve geliştirilmesi hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığından oluşuyor. Yargının bağımsızlığı da mahkemelerin çalışmaları ve adaletlerinde ortaya çıkacaktır. Mahkeme ve saygı değer hakimler hukukun üstünlüğünü kendi bağımsızlıklarını korumalılar.
Herkesin eleştiri ve sivil baskı kullanma hakkı ve özgürlüğü yanında yargıya, hukuka güveni zedeleyecek hiçbir eylemde bulunmamaya çağırıyorum. Çünkü hukukun üstünlüğüne duyulan güvensizlik herkesin hayatı, malvarlığı, kerameti ve geleceğinden temin olmamasına yol açacaktır.
Eleştirilerimiz vatandaşların hukuka, yargıya ve resmi kurumlara olan güvenini yok etmeye yönelik değil de, hukukun üstünlüğünün daha iyi olması ve pekiştirilmesi için olmalı.”
Kürdistan Bölgesi’nde16 Şubat 2021’de 5 gazeteci ve aktiviste "ulusal güvenliği" tehdit ettikleri suçlamasıyla 6'şar yıl hapis cezası verilmişti.
Duhok ve Erbil'de geçen yıl gözaltına alınıp tutuklanan 5 kişi, Erbil Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Sanıklar ulusal güvenliği tehdit ettikleri gerekçesiyle 6'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.