Neçirvan Barzani: Türkiye'den yana sorun yok, sorun Bağdat'ta

.

 Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede istikrar unsuru olmak istediğini söyledi. Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflara da bir an önce yeni hükümeti kurmaları çağrısında bulundu.

Başkent Erbil'de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen ve çok sayıda yerli ve yabancı yetkili ile akademisyenin katıldığı forum bugün sona erdi.

Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı forumun  "Çalkantılı Bir Bölgede Irak Kürdistan Bölgesi" başlıklı panelinde gündemdeki konulara ilişkin değerlenrdirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

“Seçimin kazananı Kürdistan halkı oldu”

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinin önemine dikkati çeken Barzani, “Bu seçimin en büyük kazananı Kürdistan halkı ve Irak oldu. Seçime katılım yüzde 72 oranında oldu. Kürdistan'da demokratik sürecin iyi ve doğru ilerlediğini görmek menuniyet verici. Bu, halkımızın sorunların demokratik yollarla çözülmesi gerektiği bilincine ulaştığının bir göstergesidir. Her açıdan başarılı geçen bu seçimlerden dolayı tüm Kürdistan halkını tebrik ediyorum” dedi.

Komisyonun seçim sonuçlarını bugün açıkladığını anımsatan Neçirvan Barzani, yeni hükümetin bir an önce kurulması için taraflara çağrıda bulundu.

Neçirvan Barzani, iktidar ve muhalefet partilerinin bundan sonra üzerlerine düşen rolü oynaması gerektiğini vurgulayarak “Siyasi taraflar şunu anlamalı ki seçimler bitti. Herkes seçim kampanyalarıyla halkı ikna etmeye çalıştı, halk da istediği partiye oy verdi. Bu aşamada takılı kalmak bizim için kayıptır çünkü bölgede büyük değişimler yaşanıyor. Bir an önce yeni hükümeti kurmak için çalışmalıyız” diye konuştu.

“Petrol meselesi siyasi değil ekonomik bir mesele”

Kürdistan’dan Ceyhan Limanı'na petrol akışının yeniden başlatılması konusunda Bağdat’la yapılan görüşmelere ilişkin soruya yanıt veren Barzani, “Bazı partiler petrol meselesinin siyasi bir mesele olduğuna inanıyor. Biz petrole hiçbir zaman siyasi bir mesele olarak bakmadık. Petrol meselesi ekonomik bir meseledir” dedi.

Petrol ihracatının durmasının Irak’a 15 milyar dolar zarara mal olduğunu vurgulayan Barzani şöyle devam etti:

“Türkiye yurt dışına petrol ihraç etmemize izin verdi ve bunu daha çok Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne yardım etmek için yaptı, bundan hiçbir kazancı olmadı. Biz ne Türkiye'ye petrol sattık ne de Türkiye bizde petrol alma konusunda baskı yaptı. Mevcut durumda petrolün boru hatlarıyla ihraç edilmemesinde en büyük zararı gören Irak'tır. Irak, yanılmıyorsam şu ana kadar en az 15 milyar dolar kaybetti. Kürdistan Bölgesi'nin petrol konusundaki sözleşmelerinin Irak'ınkinden farklı olduğunu söylüyorlar. Bizim sözleşmelerimiz ortaklık sözleşmeleridir, Irak'ta var olan şey daha çok bir hizmet sözleşmesidir. Örneğin, Irak’taki üretime varil başına 26 ila 27 dolar ayırıyorlar ama neden Kürdistan Bölgesi’ndekine 20 dolar belirliyorlar? Bağdat'tan bu konuyu siyasi açıdan değil ekonomik açıdan doğru ve akıllı bir şekilde ele alması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik olarak Irak'ın nerede kaybettiğine, nerede kazandığına bakması gerekiyor. Bence doğru çözüm, Kürdistan petrolünün de Irak petrolü gibi yeniden ihraç edilmesidir. Bu konuda Türkiye'den yana bir sorun yok. Sorun Türkiye'de değil, sorun Bağdat'ta.”

“Irak bölgedeki ateşten uzak durmalı”

Neçirvan Barzani, Irak’taki silahlı grupların eylemlerinin ülkeye zarar verdiklerini kaydetti.

Bölgede yaşanan gerilime işaret eden Barzani, “Irak'ın bölgedeki mevcut yangından uzak durması gerekiyor, çünkü Irak hâlâ bir geçiş aşamasında. Bu kaosa düşmek Irak'ın çıkarına değil” dedi.

ABD liderliğindeki koalisyonun terörle mücadelede Irak'a yardım ettiğini vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani, “Zor günlerde Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak'a yardım eden koalisyon güçlerine bir kez daha şükran borçluyuz. Bu güçler zorla değil, Irak'ın isteği üzerine gelmişlerdi. Irak onları resmen terörle mücadeleye yardıma davet etti” diye konuştu.

“IŞİD tehdidi devam ediyor”

“IŞİD'in tamamen bittiğini düşünmüyoruz” diyen Barzani, örgütün hala Kürdistan Bölgesi ve Irak'a tehdit kaynağı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Barzani, IŞİD’in Şii, Sünni ve Kürt ayrımı yapmadığı ve terör örgütüyle mücadelede dış desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

“İran ve Türkiye ile ilişkilerimiz iyi durumda”

Neçirvan Barzani, “Biz Kürdistan Bölgesi olarak bölgede istikrar unsuru olmak istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. İran ile de aynı” diye konuştu.

Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 12 milyar doları bulduğuna dikkati çeken Barzani, “İran ile de sorunları çözdük. İran Cumhurbaşkanı Sayın Pezeşkiyan’ın ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Erbil ziyaretleri istikrar faktörü olmak istediğimizi ispatlayan ziyaretlerdi” dedi.

Kurdistan Haberleri

Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?
Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu: ABD kullanım izni vermişti