Nilüfer Akbal: Devletsiz bir halkın kültürel ilerlemesi zor

Kürtçe müziğin bugününü eleştiren sanatçı Nilüfer Akbal, yerinde sayan ve tekrara düşen bir durumdan söz ederek, “Devleti ve sektörü olamayan bir halkın, kültürel açıdan ilerlemesi zor görünüyor” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medya platformundan “Kîme Ez?” adlı yeni bir klibi yayımlanan Kürt müzisyen Nilüfer Akbal, söz konusu klibin 2010’da çıkan “Herire” albümündeki şarkılardan biri olduğunu söyledi.

K24’e konuşan Nilüfer Akbal, 10 yıl aranın ardından yayımlanan klibinden söz ederek, şunları dile getirdi:

“Kîme Ez’in sözleri ve müziği beni çok etkiledi. Şarkının sözü ve müziği Jan Arslan’a ait. Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki festivalde tanıştığım Arslan, bana şarkılarından bahsetti ve birkaç şarkı çaldı. Şarkılarını çok beğendim ve aranjörüm Ayhan Evci’nin de olduğu bir sohbette, kendisine bir albüm çıkarması gerektiğini söyledik. Böylelikle Jan ‘Evînperwer im’ adlı bir albüm çıkardı.”

Klibin Ali Sürmeli ve Metin Dağ’ın önerisiyle çekildiğini söyleyen Akbal, “Çekimlerin bir kısmı Asos, bir kısmı da Urfa’da oldu. Gerek görsellerdeki kültürel yerler gerekse şarkı sözlerinin uyumu olarak güzel bir klip oldu. Bir haftada beş bin tıklandı, umarım beş milyon olur” dedi.

KÜRTÇE MÜZİĞİN BUGÜNÜ

Kürtçe müziğin bugününden söz eden Nilüfer Akbal, “Kürt müziğinde yerinde sayan ve tekrara düşen bir durum söz konusu. Var olanları sömürmekten başka bir şey göremiyorum” diyerek, şunları kaydetti:

“Devleti ve sektörü olamayan bir halkın, kültürel açıdan ilerlemesi zor görünüyor. Ayrıca siyaset güdümlü bir sanat, sanat değil taraftarlıktır. Sanatta taraf yoktur. Sanat, yereli evrenselle buluşturur. Bu anlayışa tavır alındığı için, bu işe yıllarını vermiş sanatçıların üretim alanları baltalanmaktan başka bir şeye yaramadı.”

Dinleyicilerin de bu konuda yeterince kararlı duramadığından söz eden Akbal, “Umarım bu tür anlayış ve ideolojiler bindiği dalı kesmekten vazgeçer” diye konuştu.

YENİ ÇALIŞMALARI

Yeni çalışmalarından bahseden Akbal, şunları ifade etti:

“Birincisi bir destan anlatıcısı olacağım. Müzik ile destan bir arada olacak. Buna mistik danslar, kostümler de eklenecek. Şu anda bunun üzerine çalışıyorum. Albüm olarak henüz bir karar veremedim çünkü çok yakın zamanda CD’ler ortadan kalkacak. Bir-iki şarkı kaydedip Youtube’a yükleyeceğiz, isteyen oradan dinleyip, izleyebilecek.”

Akbal, yapacağı çalışmaların yeni ve farklı olacağını söyledi.

Kürtçenin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde de eserleri olan Nilüfer Akbal, özellikle Zazaki eserleriyle biliniyor.

NİLÜFER AKBAL KİMDİR?

1967 yılında Muş’un Varto ilçesinde doğdu.

İstanbul’da Arif Sağ Müzik Merkezi’ne devam ederek solfej ve şan dersleri almaya başladı. Daha sonra şan derslerine Timur Selçuk yönetimindeki Çağdaş Müzik Merkezi’nde devam etti.

Kürtçenin Kurmanci, Sorani ve Zazaki lehçeleri ile Türkçe ve Farsça müzikler yaptı.

Nilüfer Akbal, konserlerin yanı sıra birçok radyo ve televizyon programlarına da katıldı. 1991'de Almanya'da Köln Radyosu, 1992'de Fransa'da Radyo Mülhaus, İsviçre'de Cenevre Radyosu, 1993'te Almanya ve Fransa'da Arte TV, katıldığı televizyon ve radyolardan birkaçı. Konuk olarak katıldığı bu programlar dışında, kimi belgesellere de yorumuyla katkıda bulundu.

Albümleri:

Arzuhal Eyledim, 1987

Barıştan Resitaller, 1990

Dört Telde Dört Dilden, 1991

Newroz 1, 1991

Newroz 2,1992

Ben Bir Kadınım, 1992

Mîro, 1995

Revingi, 1998

Raye, 2002

Şewa, 2005

Herire, 2010

Klasikên Kurdî, 2013

Adem Özgür/K24

Kurdistan Haberleri

Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri
Diyarbakır Barosu, ‘Ermeni Soykırımı’ davasından beraat etti
Arif Qurbani; Bölgedeki savaşın gölgesinde Kürdistan seçimleri: Siyasi kriz ve gelecek belirsizliği
Ortadoğu'daki savaşlar ve Tukidides Tuzağı - Faik Bulut *
Başbakan Barzani, Erbil'de Uluslararası Sanayi ve İnşaat Fuarı’nı açtı