Nûrî Dersimî'nin torunu Efrîn savunmasında: Efrîn'i kolay lokma sandılar

Dersim İsyanı’nın öncülerinden Nuri Dersimî, 45 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Efrin’de mirasını devralan torunu Nuri Dersimî, kent savunmasında yerini alarak, Efrin’in kolay lokma olmadığını söyledi.

Dersim İsyanı’nın (4 Mayıs 1938) öncülerinden Nuri Dersimî katliam sonrası gittiği Rojava’nın Efrin kentinde yaşamının yitirmesinin (22 Ağustos 1973) üzerinden 45 yıl geçtikten sonra, aynı mücadeleyi aynı güçlere karşı bu kez torunu Nuri Dersimî (Baran Munzur) aldı. Halep yolu üzerinde bulunan dedesinin mezarını ziyaret eden Nuri Dersimî (26), Efrin savunmasında yer alıyor. Kuzey Suriye'de yaşanan devrimin başlarında YPG saflarına katılan Dersimî, burada Baran Munzur ismini alıyor. 22 gündür aralıksız süren saldırılara dikkat çeken Dersimî, kentin savunmasız olmadığını dile getirdi. 
 
‘TARİHİ TEKRARLAMAK İSTİYORLAR’
 
“Çağın Direnişi”nde yerini alan Dersimî, aslen Dersimli olduğunu vurgulayarak, "Efrin'e yönelik saldırılar 20 günü geçti. Osmanlı’dan bu yana Türkiye'de bulunan güçler bize saldırıyor. Dersim'den Amed'e kadar Kürtlere karşı katliamlar gerçekleştirdiler. Halkımızı yerlerinden yurtlarından ettiler. Şimdi bu tarihi tekrarlamak istiyorlar" dedi.
 
‘KÜRT ARTIK ESKİ KÜRT DEĞİL’
 
Kürtlerin artık eski Kürtler olmadığının altını çizen Dersimî, saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını kaydetti. Dersimî, “Efrin'i kolay lokma zannettiler. Fakat Efrin öyle kolayca alt edilecek bir yer değil. Biz bu halkın çocuklarıyız. Suriye devriminin başlangıcından beri üçüncü hat olan meşru savunma çizgisini geliştirdik. Kürtler Dersim'de bildiğiniz Kürtler değil. Sadece Kürtler değil Arap, Türkmen ve diğer halklarla birlikte bir yaşam kurduk ve bu yaşamı koruyoruz" diye konuştu. 
 
‘TOPRAKLARIMIZ KORUYORUZ’
 
Türkiye’nin himayesindeki “ÖSO” adı verilen grupları talan ve hırsızlıklarıyla tanıdıklarını ifade eden Dersimî, "Bu grupların yüzünü daha önce halkımıza gösterdik, şimdi de göstereceğiz. Efrin'de kırılacaklar. Efrin, işgal saldırılarını bertaraf edecek. Çünkü Efrin'in öyle bir gücü var. Efrin için feda olmaya hazır olan binlerce kadın ve erkek savaşçı var. Biz sizin tank ve toplarınızdan korkmuyoruz" diye belirtti. 
 
‘NURİ DERSİMÎ YAŞIYOR’
“Bu topraklarda Nuri Dersimî'nin ruhu dolaşıyor” diyen torun Dersimî, sözlerini şöyle tamamladı: "Nuri Dersimi belki fiziki olarak bu dünyadan gitmiş olabilir. Ama onun ruhu bu topraklarda yaşıyor. Nuri Dersimî yaşıyor ve işgalcilere geçit vermiyor. Ben onun torunuyum. Onun bıraktığı vasiyetle sonuna kadar burada kalacağız. O bu toprakların devriminde yaşıyor.” 
 
HER EFRİN’Lİ O’NU ANAR 
 
4 Mayıs 1938 Dersim havadan bombalandığında, bugün Efrin’de olduğu gibi kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden katlediliyordu. Üzerinde 80 yıl geçse de aynı güçler tarihi yinelemek istiyor. Dersim İsyanı'nın öncülülerinden Nuri Dersimî isyan bastırılınca Rojava’ya geçerek yaşamını sürdürdü. Mısır, Lübnan gibi birçok ülkede Kürtler adına çalışma yürüten Dersimî, Kürtler arasında birlik için büyük mücadele verdi. 22 Ağustos 1973'te hayata gözlerini kapayan Dersimî’nin mezarı eşi Feride ile yan yana Halep yolu üzerinde bulunuyor. Bu yoldan geçen her Efrinli O’nu anmadan, selam vermeden geçmez. 
 
Nazım Daştan/ MA

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı