Öğrenciler ve aileleri Kürtçe dersi verilmesini istiyor ama okullarda engeller çıkıyor

.

Türkiye’de seçmeli Kürtçe dersi heyecanı sürüyor.

Türkiye’de 2024-2025 eğitim-öğretim yılında liselerde okutulacak seçmeli ders tercihlerine ilişkin başvurular 30 Aralık'ta başladı.

Kürtçenin Kurmanci ve Kırmancki (Zazaki) lehçeleri için başvurular 12 Şubat'a kadar devam edecek.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği yazıda seçmeli dersler arasına Kürtçe'yi almadığı gibi Kirmancki'yi de (Zazaki) sisteme dahil etmedi.

Kürtçe Dil Hareketi birçok okulda yöneticileri engellerin kaldırılması konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Bu seneki seçmeli ders kampanyasının yürütülüş şekli geçen seneden farklı oluyor. Kuruluşlar kitlesel faaliyetler yerine okullardaki engelleri kaldırmaya yönelik faaliyetler yürütüyor.

Kürt Dil Hareketi Sözcüsü Barij Celali, isteğe bağlı Kürtçe derslerinin verildiği okulların yönetimlerini ikna etmek için okulları ziyaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl Hezkurd’un yanı sıra Kürtçe ile ilgili birçok kurum ve birim, seçmeli Kürtçe derslerine dikkat çekmek amacıyla sokak sokak broşürler dağıttı.

Ancak bu yıl kitlesel çalışma yerine ortaya çıkan büroktarik engelleri yıkmaya çalışıyorlar.

Barij Celali konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

"Aileler istiyor, öğrenciler istiyor ama engeller var. Bu engeller bürokrasi ve okul yönetiminden kaynaklanmaktadır. Okul yöneticileri öğretmenin olmadığını, fiziki bir mekanın olmadığını söylüyor. Bu nedenle artık okullara gidip öğretmenleri ve yöneticileri ikna etmeye karar verdik."

"Çocuklara Kürtçe öğretilmeli"

Okullarda öğrenciler büyük coşku içinde. Çocuklar Rûdaw mikrofonunu görüp Kürtçe konuştuğumuzu duyunca etrafımızı sarıyorlar.

Ama çoğu anne ve babasından dolayı ya Kürtçe konuşamıyor ya da hiç Kürtçe bilmiyor. Bazıları ise bozuk bir Kürtçeyle konuşuyor.

Öğrenci Zülkuf Tokay, “Artık çocuklara Kurmanci öğretilmiyor. Sadece Türkçe öğretiyorlar. Onların da Kürtçe öğrenmesini istiyorum. Bu nesil böyle devam ederse Kürtçe öğrenmeyen küçük çocuklar yavaş yavaş Kürtçeyi unutacak. Bu yüzden çocuklara Kürtçe öğretilmeli, dersler verilmeli” dedi.

Özgür Emir de, "İngilizce öğretiyorlar ama Kurmanci ve Zazaki öğretmiyorlar. Maalesef öğretmiyorlar” diye konuştu.

Muhammed Şeyhmus da "(Kürtçeyi) seçebiliriz ama izin vermiyorlar. İsteğe bağlı ders var ama vermiyorlar, okul vermiyor” dedi.

Okullarda 5-6-7 ve 8. sınıflarda isteğe bağlı olarak haftada 2 saat Kürtçe dersi veriliyor.

Ama bir okulda Kürtçe sınıfı açıp Kürtçe öğretmeni alabilmek için en az 10 kişinin Kürtçe'yi seçmiş olması gerekiyor. Başvurular 12 Şubat'a kadar devam edecek.

Rûdaw

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!