Omicron: Yeni COVID-19 stratejilerine mi ihtiyaç var?

.

euro|topics “Avrupa basını kararlılık ile kadercilik arasında gidip geliyor” diyor. “Her şey sil baştan” diyen de var, “Zenginlerin ahlaki çöküşü” olarak görende. İtalya La Stampa’ya yazan virolog Viola, yeni silahlar yerine alamayanlara aşı satın almayı öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Afrika'da tespit edilen yeni COVID-19 varyantı Omicron'un küresel çapta büyük risk oluşturduğu uyarısında bulundu.

Birçok ülke Omicron varyantının Avrupa'da da tespit edilmesine seyahat kısıtlamaları getirerek karşılık verdi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ECDC, mevcut aşıların Omicron karşısında büyük oranda etkisiz olabileceğinden endişe ediyor. Ancak mutasyon hakkında henüz çok fazla bilgi yok.

Farklı ülkelerden Omicron varyantına ilişkin haberleri derleyen euro|topics, "Avrupa basını kararlılık ile kadercilik arasında gidip geliyor" diyor.

Yeni silahlar yerine alamayanlara aşı

İtalya La Stampa gazetesine yazan virolog Antonella Viola, "virüsün peşinden koşmak istemiyorsak, öngörülü hareket etmek zorundayız" diyor:

"Örneğin, küresel bir bakış açısıyla mevcut aşıların en iyi nasıl kullanılacağına, yani Avrupa'da 20 yaşındakilere üç doz aşı yaptırmak mı yoksa virüsün dünyadaki sirkülasyonunun azalmasını sağlamak mı daha acil, karar vermek lazım. Ya da daha fazla aşı üretebilmek ve bütün ihtiyaçları pek de fazla taviz vermeden karşılayabilmek için patentlerin geçici olarak askıya alınmasını talep etmek. Ya da askeri harcamaları dayanışma adına kullanmak, yani yeni silahlar yerine aşı alamayanlar için aşı satın almak."

Sağlık bakanı tek başına altından kalkamaz

Hollanda'da yayın yapan De Volkskrant gazetesi ise artık pandeminin boyutlarına uygun tedbirlerin alınmasının zamanının geldiği görüşünde:

"[Hollanda'daki devasa taşkın koruma sistemi] Delta Projesi düzeyinde bir girişime ihtiyaç var. İlk yapılması gereken Hollanda'nın her defasında hemen kapanma yoluna gitmesini engellemek için yoğun bakımlardaki yatak kapasitesini ciddi anlamda artırmak. ... Alışılagelmişin dışında önlemlere ihtiyacımız var. Bu maliyetli bir iş ama kapanmalar da öyle. ... Bunu başarmanın yolu, muhtemelen belli sorumluluk alanları ve kapsamlı yetkileri olan ve mevcut karar mekanizmalarının ötesinde çalışabilecek özel görevlilerin işe alınması olacaktır."

Zenginlerin ahlaki çöküşü

Yeni Korona varyantının tam da Afrika'nın güneyinde çıkmış olması Almanya'da yayınlanan Süddeutsche Zeitung gazetesine göre tesadüf değil:

"Dünyanın kuzeyi aylardır küresel dayanışmadan, pandeminin ancak dünyanın her yerinde mücadele kazanıldığında bitmiş olacağından söz ediyor. Ancak Afrika'nın Sahra altı bölgelerinde insanların hala yüzde beşinden biraz fazlası aşılı durumda. ... Düşük aşılama oranının [öncelikli] sebebi, zengin ülkelerin aşı dozlarını uzun süre stoklamış ve yoksulların şu ana dek yeterli oranda ya da hiç aşıya ulaşamamış olmasıdır. ... Başkalarına neyi yanlış yaptıklarını öğretmen edasıyla söylemek, toplumların ahlaki bir başarısızlığıdır. Güney Afrika'ya daha önce yeterince aşı verilmiş olsaydı, mutant varyant muhtemelen ortaya çıkmış olmayacaktı."

Her şey sil baştan

Şimdi daha temkinli davranmaya ve daha fazla bilgiye ihtiyaç var, diyor Hırvatistan'dan Novi list gazetesi:

"Devletler, bilinmezlik korkusuyla başka bir yol olmadığını düşündüğü için geçtiğimiz yılın ilkbaharında yapmak zorunda kaldığı kapsamlı kapanmalar ve kısıtlamalara geri mi dönecek? Bu soru şu anda sadece yurttaşları değil, uzmanları ve siyasetçileri de meşgul ediyor. Bilim insanlarının elinde henüz yeterli bilgi olmadığından Omicron'un insan sağlığına ne gibi sonuçları olacağını kimse bilmiyor. ... Bu konuda netleşme sağlanmadığı sürece yeni varyant karşısında alınan tedbirleri artırmak isteyen uzmanların ve doktorların temkinli tutumu son derece meşru."

Ekonomi için zehirden farksız

Karar gazetesi ise Omicron hakkındaki ilk haberlerin bile ekonomiye kayda değer zarar verdiğine dikkat çekiyor:

"Ekonomilerde yeniden kapanma tedbirlerinin alınabileceği ihtimali dahi petrol fiyatlarının bir günde yüzde 10'dan fazla düşmesine neden oldu. Salgında yaşanacak artış ile tüketici güveninin düşmesi, üretimin yavaşlaması ve dolayısıyla enerji talebinin önümüzdeki günlerde düşeceği beklentisi petrolde bu şekilde bir fiyat düşüşüne neden oldu! Bu beklentiler gerçeğe dönüşebilir mi? İlk tepkilere bakılırsa durum çok da parlak değil. Yani kısır bir döngüdeymişiz gibi. Aşılama artıyor, salgın yavaşlıyor. Ekonomilerde çarklar dönmeye başlıyor, normalleşiyoruz derken yeni varyant ortaya çıkıyor ve o varyantla yeniden başa dönüyoruz." 

ORTADOĞU Haberleri

ABD’nin Kiev Büyükelçiliği hava saldırısı tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı
İsrail'in Şam saldırısında İslami Cihad yöneticileri öldü
1964’te ne oldu?
İsrail'den Şam'a hava saldırısı
Vahap Coşkun: Kayyım pilavı çok su kaldırır