Özerk Yönetim'den Türkiye’ye diyalog çağrısı

.

Rojava Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Emine Osê, Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) ait nüfuz bölgelerini olası bir Türk askeri operasyonundan ve yıkıcı bir savaştan uzak tutmak ve askıda bekleyen sorunları çözmek için Türk hükümetine dolaylı yoldan diyalog çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’a konuşan Osê, “Özerk Yönetim ister Şam hükümetiyle ister komşu ülkelerle olsun askıda bekleyen her türlü sorunun çözümü için diyaloğa hazır olduğunu açıklıyor ve söylüyor” dedi.

Osê, Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyon açıklamaları ve Özerk Yönetim’in bu açıklamalar karşısında aldığı pozisyona ilişkin soruya, “DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyon’a üye ülke ve hükümetler ile Suriye dosyasında aktif küresel ve bölgesel aktörlerle diplomatik faaliyetlerimizi ve temaslarımızı yoğunlaştırdık. Temaslarımız üç ana nokta etrafında dönüyor. Birincisi, Türk saldırısının gerçekleşmesini önlemek. İkincisi, Suriye’nin bölünmesine karşı uyarmak. Üçüncüsü ise, Türkiye’nin Suriyeli mültecileri asıl ikamet yerleri olmayan bölgelere yerleştirme projesine karşı uyarmak” diye yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Suriye’yi bölmek ve daimî çatışmalar yaratmak”la suçlayan Osê, Suriyeli mültecilerin Rojava'daki Türk askeri operasyon bölgelerine geri getirme planının asıl amacının “Türkiye’nin bu projeyi reddeden Rojava sakinlerini hedef almak için bölge üzerinde vesayet kurmak amacıyla uzun vadede faydalanabileceği kalıcı bir fitne ortaya çıkarmak ve tek vatanın evlatları arasında çatışmalar yaratmak” olduğunu belirtti.

Özerk Yönetim bölgelerinin Suriye’nin bir parçası olduğunu söyleyen Osê, Suriyelilerin yeniden yerleştirilmesiyle ilgili “tehlikeli planları” durdurmak için Şam hükümetine iş birliği çağrısında bulundu.

Osê, bu tehlikeli planlara karşı koyma ve yerli nüfusun yapısının değiştirilmesini engelleme konusunda birinci sorumluluğun tüm Suriyelilere, Şam hükümetine ve Özerk Yönetim’e düştüğünü vurguladı.

Osê, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Türk hükümeti uluslararası konjonktürden ve Rusya’nın Ukrayna ile savaşından faydalanıyor. Türkiye'nin Suriye, Irak ve genel olarak komşu ülkeler üzerindeki hegemonyasını güçlendirmek için Suriye'ye yeni bir İskenderun dayatma arzusunu yabana atmıyoruz. Özerk Yönetim ister Şam hükümetiyle ister komşu ülkelerle olsun askıda bekleyen her türlü sorunun çözümü için diyaloğa hazır olduğunu açıklıyor ve söylüyor.”

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi