ABD, işgalin her an başlayabileceğini iddia etmişti; Batı başkentleri diplomatik temasları yoğunlaştırmaya çalışıyor.
Dünya, nefesini tutmuş bir biçimde kökenleri aslında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasına dayanan Rusya-Ukrayna krizinin bir sıcak çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini takip ediyor. 2014'te Kırım'ın Moskova tarafından ilhak edilmesini takiben Rusya yanlısı ayrılıkçıların Donbas bölgesini ele geçirmesiyle fiili olarak ikiye bölünen Ukrayna'nın sınır komşusu Rusya, 40 milyon nüfuslu ülkenin yakınlarına uzun yıllardır eşi benzeri görülmemiş boyutta bir asker yığınağı yapmış durumda.
Fransa Cumhurbaşkanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden'ı, Ukrayna krizinde gerilimi düşürmek için bir zirveye davet ettiğini; liderlerin prensipte bu buluşma için anlaştığını duyurdu.
Washington ve NATO sıklıkla Rusya'nın bir işgale hazır olduğunu ve operasyonun her an başlayabileceğini savunsa da, Batı başkentleri ile Moskova arasındaki diplomasi trafiğini sürdürme çabaları devam ediyor.
İşte Yugoslavya'nın dağılma sürecinden bu yana Avrupa topraklarındaki ilk büyük savaşı tetikleyebilecek krizde 21 Şubat'ta öne çıkanlar gelişmeler...
13.28 AFP'nin aktardığı habere göre Moskova, Ukrayna'dan fırlatılan bir merminin Rusya'nın sınır kontrol noktasını tahrip ettiğini açıkladı.
13.00 Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu ancak hiçbir ülkenin tanımadığı Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde (LNR) yaşayan 60 bin insanın Rusya'ya geçtiği açıklandı. DNR ve LNR Kiev'in Donbas'ı işgal edeceğini söyleyerek tahliye kararı vermişti.
12.32 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önceden planlanmayan bir şekilde Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.
12.27 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Konseyi, Ukrayna'nın talebiyle bugün saat 14.00'da olağanüstü gündemle toplanacak.
11.45 Kremlin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna krizi için ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olacağı bir zirve düzenlenmesi teklifine yanıt verdi. Kremlin, zirve için "henüz erken" olduğunu belirtti.
11.05 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusunda yaşayanların hayatıyla "sorumsuz bir oyun oynamakla" suçladı. Rusya'ya müzakere masasına dönme çağrısında bulunan Baerbock, "Bu krizi Rusya yarattı, çözülmesine de Rusya yardımcı olmalı" dedi.
10.22 T24 yazarı Akdoğan Özkan'ın bugünkü yazısından:
"Alman Der Spiegel dergisi, 18 Şubat Cuma günü, Ukrayna krizinin tırmanmasının sebepleri arasında sayılan “NATO’nun doğuya doğru genişlemesi” meselesinde tartışmanın seyrini değiştirebilecek öneme haiz tarihi bir belge yayımladı. Söz konusu belge, 6 Mart 1991 tarihinde (Batı) Almanya’nın eski başkenti Bonn’da yapılmış olan ve ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın dışişleri bakanlığı siyasi direktörlerinin katıldığı bir toplantının tutanağı. İki Almanya’nın birleşmesi sürecine atıfların da yapıldığı belgede, Batılı ülke temsilcilerinin NATO’nun Almanya’nın doğusuna genişlemeyeceğini Sovyetler Birliği’ne kesin bir dille ifade ettiklerinin altı çiziliyor.
Der Spiegel’in orijinal tutanağın ilgili bölümünün ekran görüntüsüne de yer verdiği yazıda, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Kanada’dan sorumlu Yardımcısı Raymond Seitz’in şu sözlerinin de belgede yer aldığı belirtiliyor: “Sovyetler Birliği’ne -2+4 görüşmelerinde olduğu gibi diğer müzakerelerde de- Sovyet birliklerinin Doğu Avrupa’dan çekilmesinden istifade etmeye niyetimiz olmadığını açık bir biçimde ifade ettik.” Haftalık Alman dergisine göre, belgede Seitz’ın, “NATO doğuya doğru genişlememelidir, ne resmi ne de gayrı-resmi olarak,” dediği de kaydediliyor."
9.50 Kaçırmış olabilirsiniz:
Belarus, pazar günü Rusya ile yapılan ortak tatbikatların devam edeceğini, dolayısıyla Rus askerlerinin eski Sovyet cumhuriyetinde kalmaya devam edeceğini açıkladı. Belarus, Rusya askerlerinin ülkeden ne zaman çıkacağı ile ilgili bir bilgi paylaşmadı. Minsk ve Moskova, daha önce Rus askerlerinin tatbikatın biteceği tarih olarak belirlenen 20 Şubat'ta ülkelerine döneceğini ifade etmişti
Neden önemli?
Ukrayna doğusunda Rusya, kuzeyinde ise Belarus ile sınır paylaşıyor. Rusya, olası bir işgal durumunda Belarus'ta bulundurduğu asker gücüyle ve zaten kendi sınırları içinde yaptığı yığınakla Ukrayna'ya hem doğusundan hem de kuzeyinden hızlı bir şekilde saldırabilir.
09.31 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, Ukrayna krizi bağlamında Rusya’nın sınırlarını yeniden çizmek istediğini belirtti.
Kalın, bir yandan Rusya’nın her talebine cevap verilmese de Moskova'yı dinlemenin şart olduğunu, Moskova'ya yönelik yaptırımların da getirisi olmayacağını ifade etti. Kalın, "Rusya'yı dinlemek ve stratejik endişelerini anlamak gerekli" dedi.
07.25 ABD, Birleşmiş Milletler'e ellerinde Moskova'nın "Ukrayna'nın işgali sonrası öldürülecek veya kampa gönderilecek Ukraynalılar listesi" hazırladığına dair güvenilir bilgiler olduğunu belirtti.
The Washington Post'un gördüğü mektuba göre ABD, BM'ye Moskova'nın işgal sonrası planında işkence, zorla kaybetmeler ve "insanların yaygın acı çekmesi" olduğunu belirtti. ABD, istihbaratla ilgili detay paylaşmadı.
06.00 Fransa Cumhurbaşkanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden'ı, Ukrayna krizinde gerilimi düşürmek için bir zirveye davet ettiğini; liderlerin prensipte bu buluşma için anlaştığını duyurdu. Toplantının sadece Rusya'nın Ukrayna'ya girmemesi durumunda gerçekleşeceği belirtildi.