'Pedofili' suçlaması: BBC'ye 'spikerin ismini açıkla' baskısı

.

 17 yaşında bir gence cinsel içerikli fotoğraflar karşılığında para göndermekle suçlanan sunucusunu görevden uzaklaştırdığını açıklayan BBC, sunucunun kim olduğu bilgisini ise kamuoyu ile paylaşmadı.

 İngiltere merkezli BBC yayın kuruluşu, 17 yaşında bir gence cinsel içerikli fotoğraflar karşılığında para göndermekle suçlanan sunucusunu görevden uzaklaştırdığını açıkladı, fakat sunucunun ismini henüz kamuoyuyla paylaşmadı. BBC yönetimi, söz konusu iddialar konusunda hızla harekete geçtiğini ve polisle işbirliği içinde çalıştığını açıklasa da zamanında gerekli adımları atmamakla suçlandı.

Adalet Bakanı Alex Chalk, BBC'nin iddialarla ilgili 'kronolojiye' bakarak, 'kimin, neyi, ne zaman öğrendiğini' açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Suella Braverman de ITV televizyonuna verdiği mülakatta, BBC'nin, yürüttüğü soruşturmayla gerçekleri ortaya çıkarmasını beklemek gerektiğini, şu ana kadar yayınlanan haberlerin çoğunun spekülatif olduğunu söyledi. Braverman, BBC'ye hızlı hareket etme çağrısı yaptı.

'ÖDEMELER DEVAM ETSEYDİ BUGÜN ÇOKTAN ÖLMÜŞ OLABİLİRDİ'

İlk olarak The Sun gazetesinde yayımlanan iddialara göre, BBC’nin tanınan ekran yüzü, söz konusu fotoğraflar için toplam 35 bin sterlin civarında para gönderdi. Bu olayın genç henüz 17 yaşındayken başladığı öne sürüldü. The Sun gazetesine konuşan gencin annesi, üç yıl boyunca sunucunun ödeme yaptığını, bunun karşılığında da çocuğunun uyuşturucu satın aldığını aktardı. Anne, bu ödemeler devam etseydi şimdi 20 yaşında olan çocuğunun çoktan hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

BBC’ye mayıs ayında bu konuyla ilgili şikayette bulunduklarını söyleyen anne, buna rağmen sunucunun ekranda yer almaya devam ettiğini söyledi. Aile, sunucunun ekrana çıkmaya devam etmesinden hayal kırıklığına uğradıklarını, bu yüzden The Sun gazetesine gitmeye karar verdiklerini belirtti. Sun, ailenin haber için bir ödeme talep etmediğini de kaydetti.

SUNUCUNUN ADI NEDEN AÇIKLANMIYOR?

BBC, 9 Temmuz Pazar günü yaptığı açıklamada sunucunun görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. The Sun ise haberinde, sunucunun, haber kamuoyuna sızdıktan sonra iki kez 'panik telefonu' açtığını da iddia etti. Gazeteye göre, görüşmede, sunucu, “Sen ne yaptın?” diye gence çıkıştı ve annesini suçlamaları geri çekme konusunda ikna etmesini istedi.

Bu noktada, mahkemeler, isimleri benzer skandallara ve dolandırıcılık olaylara karıştığı belirli olan kişilerin isimlerinin yayınlanmasının gazetecilik görevleri arasında olduğunu kabul ediyor. Ancak, haberde yer verilebilecek bilgiler sınırlı olursa, kişilik hakları ile ilgili yasal koruma devreye girebiliyor. Söz konusu yasalar, tanınmış bir BBC sunucusu için de sıradan bir kişi için de aynı şekilde işliyor.

İngiltere'de 2022'de Yüksek Mahkeme’de alınan bir karar, en yalın haliyle, resmi bir suçlamaya kadar kişilere, gizlilik hakkı tanıyor. Bunun nedeni, eğer soruşturma düşürülürse, ismi medyada yer alan kişinin itibarının görebileceği zarar. Eğer gazeteciler, suçlama içeren bir haberde, somut gerçekleri yeterli şekilde ortaya koyamazlarsa, ciddi yasal risklerle karşı karşıya kalabilir. The Sun da yasal nedenlerle sunucunun isminin açıklanmadığını kaydetti.

BBC YÖNETİMİ NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?

Olayla ilgili birçok iddia dile getirilse de BBC özelinde de birçok soru gündemde. BBC Genel Müdürü Tim Davie, pazar günü tüm çalışanlara yolladığı e-postada konunun 'ilk andan itibaren' ciddiyetle ele alındığını ve 'bir soruşturma ekibi' kurulduğunu duyurdu.

Ancak şu sorular bu açıklamaya karşın yanıt bekliyor: BBC, 19 Mayıs’ta suçlamaların iletilmesi sonrası tam olarak ne yaptı? Suçlama neyi içeriyordu? Bir polis soruşturmasına konu olabilecek suçlamalar yapılmış mıydı? Söz konusu isimle görüşüldü mü? Polisle görüşmeyi değerlendirdiler mi? O zaman, söz konusu sunucunun görevden uzaklaştırılması değerlendirildi mi? BBC, iç işleyişin 'bu tür suçlamalar karşısında güçlü şekilde devreye girdiğini' ve tüm gerçeklerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu açıkladı.

SUNUCU NEYLE SUÇLANABİLİR?

Söz konusu sunucunun gence, cinsel içerikli fotoğrafları karşılığında yüklü miktarda para ödediği iddia ediliyor. Ödemelerin bu genç 17 yaşındayken, yani cinsel ilişki rıza yaşının üzerindeyken başladığı öne sürülüyor. Ancak burada devreye girebilecek olan yasa, fotoğraflara ilişkin. 1978 yılında geçirilen Çocuk Hakları Yasası, 18 yaşının altındaki kişilerin uygunsuz fotoğraflarının elde edilmesini ve paylaşılmasını suç kapsamına alıyor. Suçu işleyenler 10 yıl ceza alabiliyor. 18 yaşın altında biri, rıza hakkına sahip olarak değerlendirilmiyor. Eğer annenin iddiaları doğru ise, savcılığın ne noktada devreye gireceğini öngörebilmek için avukat olmak gerekmiyor.

İDDİA İNGİLTERE'DE NASIL KONUŞULUYOR?

İngiltere Kültür Bakanı Lucy Frazer, iddiaların endişe verici olduğunu açıkladı. Frazer, pazar günü BBC Genel Müdürü Tim Davie ile olağanüstü bir toplantı yaptı. İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı, iddiaların bir an önce ve hassas bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan, BBC’nin tanınan bazı sunucuları sosyal medyada bahsi geçen iddialardaki kişinin kendileri olmadığına dair açıklamalar yaptı. BBC muhabirlerinden Lucy Manning, konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında BBC’nin dile getirilen iddiaları yeteri kadar soruşturmadığı için 'bir krizle karşı karşıya olduğunu' aktardı.

BBC televizyonuna konuşan ama muhalefetteki İşçi Partisi'nin maliye sözcüsü Rachel Reeves, 'BBC’nin süreçlerini hızlandırması ve bu soruşturmayı nasıl yürüttüğünün açıklaması' gerektiğini söyledi. İktidardaki Muhafazakar Parti'den Victoria Atkins ise 'iddiaların çok çok ciddi' olduğunu söyledi, 'ortada bir gencin ve duygularının olduğunu' hatırlatarak herkesten bunu düşünerek yorum yapmalarını istedi.

İngiltere’nin önde gelen televizyon kanallarından ITN’in eski genel müdürü Stewart Purvis ise BBC’nin 'ülkenin önde gelen güvenilir medya kanalı' unvanının zarar görebileceğini söyledi. Purvis, ne yapılması gerektiği sorusuna ise "BBC, iş bilen bütün yetkililerini bir araya getirmeli. İnsan kaynakları uzmanlarına, avukatlara, iletişim uzmanlarına ve söz konusu kişinin müdürlerine ihtiyacınız var. Bütün yazışmalarınızın, birbirinize attığınız her e-mailin gözden geçirileceğini ve bir noktada kamuya açılacağını bilmelisiniz. BBC’nin üst düzey yetkilileri üzerindeki baskı büyük” yanıtını verdi. (BBC Türkçe)

Kurdistan Haberleri

ENKS’li İsmail Fetah'ın cansız bedeni bulundu
Diyarbakır ve Mardin Barosu'ndan Tişrin çağrısı: 'Savaş hukukunun açık ihlali'
Alman yetkili, Mazlum Abdi'yle görüştü: 'Müreffeh bir Kürt bölgesi inşa etmek mümkün'
ABD’den Mesud Barzani ve Mazlum Abdi görüşmesine ilişkin açıklama
Diyarbakır'da Kürt Edebiyatçılar Derneği'ne polis baskını