PÊLKURD, PSK, TEVGER, PAK, PDK-BAKUR Diyarbakır’da Halepçe Soykırımı’na dair ortak bir basın açıklaması yaptılar

.

PÊLKURD, PSK, TEVGER, PAK, PDK-BAKUR Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti’nde 16.03.2021 günü Halepçe Soykırımı’na dair ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Basın Açıklaması PAK Basın Sözcüsü Hanifi Turan'ın yaptığı kısa bir  konuşma le başladı. Daha sonra Halepçe ve tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Saygı duruşundan sonra PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel 5 parti ve hareketin ortak açıklamasını okudu.

5 partinin Ortak Basın açıklaması metni aşağıdaki şekildedir:

‘’HALEPÇE SOYKIRIMI’NI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!

Bilindiği gibi işgalci Irak Devleti bundan tam 33 yıl önce Halepçe şehrinde savaş uçaklarıyla sivil Kürdistan halkına karşı kimyasal silahların kullanıldığı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu korkakça saldırının sonucunda ne yazık ki 5 bini aşkın çocuk, yaşlı, kadın, erkek yaşamını yitirdi, yine binlercesi yaralandı. Bu saldırı, Enfal operasyonun bir parçasıydı; işgalci Irak Devleti 1983’te fiili olarak başlattığı bu operasyonda, 182 bini aşkın Kürdistanlı’yı katletmişti ve Güney Kürdistan Devrimi’ni yenilgiye uğratmayı amaçlamaktaydı.

Hatırlatmakta yarar görüyoruz ki; ülkemizin Güney parçasından yüzbinlerce aile öldürülmekten kurtulmak için yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Dünya devletleri bu katliama karşı sağır ve dilsiz rolü oynayarak Kürtleri yalnız bıraktılar. Dar bir çevre hariç dünya devletleri sivil halkımıza yönelmiş olan bu vahşi soykırımı görmezden geldiler, kınamadılar.

Gurur duyulması gerekir ki, Kuzey, Doğu ve Batı Kürdistan’daki Kürt halkı felakete maruz kalmış kardeşlerine sahip çıktı, tüm imkanlarını sundu ve yaralarını sardı. Bu durum bir daha kanıtladı ki, her ne kadar ülkemiz Kürdistan parçalanmış olsa da, bugün bağımsız bir devletimiz olmasa bile, bütün Kürdistan halkı ulusal bilinçle hareket etmeye devam ediyor, dünyada var olan her Kürdün yaşadığı acıyı yüreğinde hissediyor ve başarılarından dolayı mutlu oluyor.

Her ne kadar Enfal soykırım operasyonu ve Halepçe katliamı halkımızın yakın tarihinde büyük bir felaket olsa da,unutulmamalıdır ki, Kürtlere karşı yürütülen soykırım ülkemizin her dört parçasında da devam etmektedir. Bugün devam eden soykırım faaliyeti yalnızca öldürmekle sınırlı kalmamaktadır. İşgalci devletler, birlikte hareket ederek Kürtleri siyasi ve kültürel alanlarda da ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. İşgalci devletlerin bu siyaseti nasıl ki 33 yıl önce Halepçe’de yürütüldüyse, bugün de aynı siyasi pratik Kerkük’te, Efrin’de, Serekaniye’de, Mahabad’ta ve Amed’de yürütülmeye devam etmektedir.

Fakat bir kez daha gurur duyulması gerekir ki, Kürdistan’ın dört parçasında da halkımız ulusal bilinçle bu soykırımcı siyasete karşı geliyor, direniyor ve mücadelesini sürdürüyor.

Soykırım faaliyetleri ve zulümler ülkemiz Kürdistan’ın dört parçasında da özgürlük, kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin önünü kesebilmiş değildir. Halepçe soykırımı kurbanlarının çocukları ve torunları bugün Kürdistan Federe Devleti kazanımı sayesinde Kürdistan Parlamentosu’nda ulusal bayrağımız olan Ala Rengin’i dalgalandırmaktadırlar. Yine Halepçe soykırımı kurbanlarının çocukları ve torunları 25 Eylül 2017 yılında Halepçe, Kerkük, Şingal dahil olmak üzere Güney Kürdistan’ın tüm şehirlerinde demokratik biçimde gerçekleştirilen Güney Kürdistan BağımsızlıkReferandumu’nda%93 oranında oylarıyla bağımsızlığa ‘evet’ dediler.

Biz aşağıda isimleri yazılı olan Kürdistani parti ve hareketler olarak Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm uluslararası veuluslar üstü kurumları ve dünya kamuoyunu 16 Mart gününü Kürtlere karşı soykırım günü olarak ilan etmeye çağırıyoruz. Yine Güney Kürdistan Hükümetini bu amaçla tüm yurtsever güçlerle birlikte mücadele etmeye, diplomasi faaliyetlerini yoğunlaştırmaya çağırıyoruz.

Bu milli duygu ve düşüncelere sahip aşağıda imzası bulunan biz Kürdistani parti ve hareketler, ülkemiz Kürdistan’ın dört parçasındaki ulusal mücadeleye ve ulusal kazanımlara sahip çıkıyoruz. Biz, Halepçe katliamının 33. yıldönümünde Enfal soykırımında yaşamını yitirenleri ve Kürdistan özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin tüm mukaddes şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz.

PÊLKURD, PSK, TEVGER, PAK, PDK-BAKUR’’

Kurdistan Haberleri

"Türklerin Kürtleştirilmesi" iddialarının altında yatan gerçek: Kürt varlığının inkârı
Şok tespit: Tavşantepe köyünde Narin Güran dışında 15 çocuk ölümü!
İskandinavya'da bir ilk: İsveç, Ezidilere işkence suçlamasıyla bir kadına dava açtı
Dicle Anter: Ağabeyim babamın kapısını hep açık tuttu
Kars'ta Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarındaki yazılar siliniyor