Peşmerge Güçleri Kerkük'teki K1 askeri üssüne geri dönüyor

.

Üst düzey bir Peşmerge Komutanı, Peşmerge Güçleri’nin yarın Kerkük’teki Ortak ABD güçlerinin konuşlu olduğu K1 askeri üssüne geri döneceğini açıkladı.

Rûdaw'da yer alan habere göre, Peşmerge Genel Kurmay Yardımcısı Tümgeneral Kahraman Kemal yaptığı açıklamada, “Halihazırda Peşmerge ile Irak Ordusu arasındaki Musul, Diyala, Selahaddin ve diğer vilayetlerdeki Kürdistani bölgelerde Ortak Koordinasyon Odası göreve başlayacak” dedi.

Ortak güçlerin geçtiğimiz hafta Diyala kentinde göreve başladıklarını ifade eden Tümgeneral Kemal, “Peşmerge subayları yarın da Kerkük’teki Ortak Koordinasyon Odası’na giderek resmi görevlerine başlayacaklar. Musul ve Mahmur kararları da bu haftadan itibaren yürürlüğe girecek. Bu haftanın sonunda da bütün ortak odalardaki çalışmalar başlayacak” diye konuştu.

Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’e dönmesiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Tümgeneral Kahraman Kemal, “Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’e gönderilmesi veya geri dönmesiyle ilgili bir gündem söz konusu değildir. Sadece Ortak Koordinasyon Odalarındaki çalışmalar başladı. Söz konusu odaların faaliyetleri de askeri, istihbarat ve işbirliği konularından ibarettir” diye ekledi.

Peşmerge ile Irak Ordusu arasında sağlanan işbirliği mutabakatının sadece Ortak Koordinasyon Odaları’yla sınırlı olmaması gerektiğini vurgulayan Tümgeneral Kemal, ortak güç ve ortak operasyona da ihtiyaç olduğunu söyledi.

Peşmerge Güçleri 2015 yılında IŞİD’in yoğun saldırıları yaşandığı sırada Kerkük ve Kürdistani bölgelerde yüzlerce şehit vererek bölgeyi korumayı başarmış 16 Ekim 2017 yılına kadar IŞİD’in tehditlerinden korumuştu.

16 Ekim 2017’de Irak Ordusu ile Heşdi Şabi güçleri, Kerkük’te Peşmerge’ye karşı saldırı başlatmış ve kenti kontrol etmişti.

Rudaw

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi