Pompeo'dan Türkiye ve Yunanistan’a çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye ve Yunanistan'a Doğu Akdeniz'de tansiyonu düşürme çağrısı yaptı. Pompeo, "Ambargonun kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili açıklama yaptı.

Pompeo, "Herkesi diplomatik görüşmeleri başlatmaya çağırıyoruz, bölgede askeri gerilimin artması kimsenin faydasına değil" dedi.

Mike Pompeo, Rum Kesimine uygulanan silah ambargosunun 33 yıl sonra kaldırmasına ilişkin ise, "Uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir karardı. Bu adımın Doğu Akdeniz'deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Herkesten bölgedeki gerginliği düşürmelerini istiyoruz" dedi.

 ABD Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uygulanan 33 yıllık silah ambargosunu 'kısmi' olarak kaldırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'i arayarak kararı bildirdi.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında gerilimin yaşandığı dönemde alınan karara Ankara tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı" ve Türkiye'nin "Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacağı" ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ambargo kararının "ölümcül olmayan savunma malzemeleri kapsadığını" ve sadece 2021 mali yılı için geçerli olduğunu duyurdu.

Ankara: Türkiye, gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, silah ambargosunu kaldırması kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde açıkladığı kararın, adadaki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saydığı bildirildi.

Bu kararın, Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceğinin de muhakkak olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Doğu Akdeniz'de gerginliğin azaltılması amacıyla çaba harcanan bir dönemde, ABD’nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır. ABD'nin bu kararını gözden geçirmesini, bölgede barış ve istikrarın tesisi için mevcut çabalara destek vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır."

Ambargonun tarihi

ABD, Türkiye tarafından 1974’te başlatılan Kıbrıs’ta başlatılan “Barış Harekâtı” sonrasında Türkiye ve o zamanki adıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosu uygulamaya başladı.

ABD Başkanı Jimmy Carter, 1977'de Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu kaldırdı. ABD, 1987'de bütün Kıbrıs'ı kapsayacak şekilde yeni bir ambargo kararı aldı.

 

Amerika Haberleri

İran'ın 'direniş eksenindeki' son domino taşı: Irak
Suriyeli Dürzi lider Hicri: Devlet kurulmadan silahlarımızı teslim etmeyiz
ABD'de bir aracın kalabalığa dalması sonucu 10 kişi öldü, 35 kişi yaralandı
ABD’li Senatör: Suriye'den çekilirsek, Kürtlere katliam yapılır
Koalisyon güçleri Kobani merkezine girdi